OnePlus Open

OnePlus är en mobiltillverkare som har funnits sedan 2013 men som trots att företaget har existerat så pass länge och under flera år officiellt sålt sina mobiltelefoner i Sverige är relativt okända här. Nu har mobiltillverkaren presenterat sin 
första hopfällbara smartphone kallad OnePlus Open.
Denna smartphone är i sin kärna en fantastiskt välkonstruerad smartphone.
Mobilen är faktiskt bland de bäst designade hopfällbara telefonerna. Den har en fantastisk design, med ett bra grepp och dess byggkvalitet är enastående. 
Båda displayerna är stora med någorlunda tunna ramar runt om och punch hål för varsin selfie kamera.
Telefonen är tunnare än både Samsungs och Googles hopfällbara motsvarigheter vilket är en fördel.
Kanterna är plana och bakstycket har en matt finish.
Ovankanten av telefonen har två högtalargaller, en mikrofon och en IR-blaster.
I botten av mobilen sitter den primära mikrofonen, dubbla SIM kortplatser samt USB-C porten.
Det finns ingen fingeravtrycksläsare under skärmen på Open, istället har OnePlus placerat en konventionell fingeravtrycksläsare i Powerknappen på mobilens högra långsida.
När man öppnar OnePlus Open försvinner vecket i mitten av den inre displayen nästan helt vilket är imponerande och som är något som konkurrenterna först efter flera år av vikbara mobiltelefoner klarat av hyfsat bra. 
Mobiltelefonens gångjärn är lite mindre styvt än alternativen. Man måste öppna telefonen till cirka 45 grader för att få den att förbli i öppet läge. Allt mindre än så och den snäpper igen.
Emerald Dusk (den gröna versionen) är den enda färgvariant som säljs i Europa och den har en baksida av matt glas.
Kameramodulen på Open består av en upphöjd cirkel som upptar över en tredjedel av baksidan och innehåller tre kameralinser och ett subtilt Hasselblad H.
Denna vikbara smartphone har stereo högtalare med Dolby Atmos ljud men saknar hörlursuttag. 
Telefonen skyddas av en IPX4 Certifiering vilket innebär att den är damm och stänktålig men inte mer än så.

OnePlus Opens yttre display mäter 6,3 tum med ett bildförhållande på 20:9, vilket är betydligt bredare än konkurrenten Samsung Galaxy Z Fold 5. Den displayen har 1116×2484 pixlar vilket leder till en pixeltäthet på 431 PPI (pixlar per tum). Displayen skyddas av Ceramic Guard.
På insidan mäter skärmen 7,82 tum med en upplösning på 2268×2440 pixlar och med en pixeltäthet på 426 PPI (pixlar per tum).
Det är en LTPO display med en varierande bilduppdaterings frekvens uppdatering från 120Hz hela vägen ner till 1Hz.
Den hopfällbara displayen är en ren fröjd och det är användbar för människor som gillar att använda mer än en app åt gången. Att surfa på nätet, titta på streamade filmer och skriva dokument är fantastiskt på en rejält stor display och det är även mobilspelande. Den är superljus och ger exakta färger.
OnePlus Open använder den åttakärniga  Snapdragon 8 Gen 2 processorn från Qualcomm och det borde vara bland de sista mibiltelefonerna i toppklassen att använda den processorn innan Snapdragon Gen 3 kommer lanseras om några dagar. Prestandan är kraftfull och appar öppnas snabbt som sig bör när man har en smartphone med en flaggskepps processor.
OnePlus Open kommer att finnas tillgänglig i endast en konfiguration med ett RAM minne på 16 GB och ett internminne på 512 GB. Den här mobiltelefonen saknar plats för minneskort så minnesmängden är inte möjlig att utöka ytterligare i efterhand.
OnePlus Open kommer med operativsystemet Android 13 med sitt egna skinn OxygenOS 13.2 som företaget säger att det kommer att stödja med fyra års system uppdateringar och fem år av säkerhetsuppdateringar.
Det finns två selfiekameror, båda finns i små punch hål i de två displayerna. Den första har en 32 Megapixlars kamera (ultra vidvinkel lins) hos den yttre displayen. Den andra är en 20 Megapixlars kameralins (ultra vidvinkel lins) inuti den vikbara displayen.
På baksidan sitter tre kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 64 Megapixlar (telefoto lins) och en kameralins på 48 Megapixlar (ultra vidvinkel lins).
Kamerorna har multi directional PDAF, Optisk bildstabilisering, 3×optisk zoom samt LED blixt.
Kameralinserna har Hasselblad Color Calibration.
Batteriet är på 4805 mAh och ger en imponerande batteritid eftersom den håller igång hela dagen även när man tittade på massor av YouTube videor. Batteriet har stöd för snabbladdning på 67W som medför att batteriet kan laddas till hundra procent fullt på fyrtiotvå minuter.
Oppo som är OnePlus systerbolag har släppt en liknande version av den här vikbara mobiltelefonen kallad Oppo Find N3 i hemlandet Kina.
En OnePlus Open kostar 21 999 kronor och det är väldigt mycket pengar att spendera på en smartphone men då får man ju faktiskt också topp specifikationer och en mer unik design och konstruktion.
För bara ett år sedan fanns det en stor brist på alternativ när det gäller hopvikbara mobiltelefoner. Ville man inte ha en hopvikbar Samsung fick man vara utan den här typen av smartphones eller alternativt importera ett av flera Kina exklusiva alternativ från märken som Oppo eller Honor. 
Nu har vi inom kort äntligen ett alternativ som kommer att lanseras globalt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?