ASUS Zenfone 11 Ultra

Asus Zenfone 11 Ultra är enkelt uttryckt en normaliseras version av deras gaming mobil ROG Phone 8 Pro.
Den har med andra ord i grunden en liknande design som ROG Phone 8 Pro, även om dess design har ändrats för att antyda att den är inriktad på mer mainstream användare.
Den har en rejält stor display med en optisk fingeravtrycksläsare under ytan och en selfie kamera i ett punch hål i mitten av displayens överkant. 
Kanterna runt displayen är relativt tunna vilket är vanligt förekommande när det gäller den här mobiltelefon kategorin (och ja det finns flera olika mobiltelefon kategorier).
Runt baksidan har Zenfone 11 Ultra en trippelkamerauppsättning som sitter i en fyrkantig, utstickande kameramodul lokaliserad i övre vänstra hörnet.
Bakstycket har en matt yta av frostat glas och glansiga linjer som löper över, vilket skapar ett häftigt mönster. Den har en platt display och ett aldrig så lite välvt bakglas.
Telefonen har stereo högtalare med 32 bitars ljud på 384kHz med både Hi-Res och Hi-Res trådlöst ljud. Den har faktiskt till och med ovanligt nog för den här mobiltelefonen kategorin hörlursuttag.
Mobiltlefonen kommer i de fyra färgerna Skyline Blue, Eternal Black, Misty Grey och Desert Sand.

Displayen är en AMOLED display på 6.78 tum
med 1080×2400 pixlar med en pixeltäthet på 388 PPI (pixlar per tum). 
Displayen har bildförhållandet 20:9 och skyddas av Corning Gorilla Glas Victus 2.
Den kan gå upp till 144Hz, men bara i spelläge. Resten av tiden går det upp till 120Hz
Displayen är ganska skarp och detaljerad vilket tydligt framgår av pixeltätheten som ju är ett bra sätt att avgöra ifall en display är skarp även om man inte har tillgång till mobilen. För mig personligen är en pixeltäthet från 300 PPI tillräckligt bra för att jag ska överväga att beställa mobiltelefonen överhuvudtaget.
Asus Zenfone 11 Ultra använder en åttakärnig Snapdragon 8 Gen 3 processor vilket vi som känner till något om mobiltelefoner vet är en färsk topp processor. Det rör sig alltså om en mycket kraftfull och effektiv processor som är så pass kraftfull att det går utmärkt att spela även de allra mest krävande mobilspelen utan problem.
Instegs modellen har ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB men som vanligt existerar det flera olika varianter. I det här fallet finns det dock endast en till variant med ett RAM minne på 16 GB och ett inbyggt minne på 512 GB. 
Telefonen saknar plats för ett minneskort vilket inte alls är ovanligt när det gäller flaggskepps mobiler som den här faktiskt är.
Asus Zenfone 11 Ultra körs på operativsystemet Android 14 och den kommer att få minst två stora mjukvaruuppdateringar och minst fyra år av säkerhetsuppdateringar.
På baksidan sitter tre kameralinser på 
50 Megapixlar (vidvinkel lins), 32 Megapixlar (telefoto lins) och 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins).
Kamerorna har PDAF, gimbal optisk bildstabilisering, optisk bildstabilisering, 3×optisk zoom samt LED blixt.
På framsidan sitter en selfie kamera på 32 Megapixlar (vidvinkel lins).
Dessa bilder är solida överlag, men inget att skryta om. Detalj är bra men det kunde också ha varit bättre. Du kan få anständiga resultat om du har en stadig hand, men totalt sett är Asus Zenfone 11 Ultra inte på samma nivå som andra smartphones när det kommer till nattbilder.
Stora telefoner kommer också med stora batterier och den här flaggskepps mobilen har ett massivt batteri på 5500 mAh. Man tar sig lätt igenom en hel dag utan att sjunka under femtio procent och man kan säkert på sträcka ut det här batteriet till att klara två dagar på en laddning. Batteriet stöder snabbladdning på 65W vilket innebär att batteriet kan laddas hundra procent fullt på trettionio minuter. Den har även stöd för trådlös laddning.
Basmodellen kostar 12 490 kronor och det är ett fullt normal prissättning när det gäller mobiltelefoner av den här kalibern.
Ärligt talat finns det flera bättre eller likvärdiga mobiltelefoner som kostar ungefär lika mycket men för att veta vilka krävs naturligtvis vissa förkunskaper. Kunskaper som väldigt många människor inte alls har tagit till sig.
Allt för många människor saknar kunskap när det kommer till de här produkterna även fast de oftast faktiskt använder sig av dem dagligen. Det är dags att ändra på det.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. Allt för många människor chansar när man letar efter sin nästa smartphone.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.