Google Pixel 7A

Google Pixel 7A kombinerar de fantastiska funktionerna i Pixel 7 serien med en mer överkomlig prislapp som gör den till ett utmärkt alternativ för den som vill ha mycket mobil för pengarna.
Displayen är lite mindre än de flesta andra mobil displayerna på marknaden med ett punch hål i mitten av displayens överkant och tunna ramar runt om. Ramarna är däremot inte direkt lika supertunna som de är hos de flesta andra flaggskepps mobiler.
En fingeravtrycksläsare sitter under displayen och en ansiktsigenkänningssensor finns fortfarande kvar på Pixel 7A. Båda är lika funktionella som de hos de dyrare modellerna i samma serie.
Den har också samma kameravisir på baksidan som de övriga modellerna i serien vilket kanske är Pixels mest ikoniska design detalj. 
Kameramodulen sticker ut från chassit och löper över hela telefonens bredd.
Kanterna runt mobiltelefonen är fortfarande av aluminium men baksidan är av plast. Plasten känns dock inte särskilt billig och ger intrycket av att vara av en hög kvalitet.
Denna flaggskepps mobil saknar hörlursuttag men kommer med stereo högtalare vilket är bra när man använder en mobiltelefon för att spela mobilspel eller när man använder den som en multimedia mobil. När man exempelvis tittar på streamade filmer, YouTube videor och spelar mobilspel förhöjs naturligtvis upplevelsen när man får ut ett bra ljud.
Mobiltlefonen erbjuder IP-67 Certifiering vilket håller damm ute och tillåter enstaka dopp ner till 1 meters djupt vatten i upp till 30 minuter.

Pixel 7A har en AMOLED display på endast 6,1 tum och det känns som den perfekta balansen mellan kompakthet och rymlighet. Den är tillräckligt stor för att bekvämt kunna läsa nyheter, ringa videosamtal och scrolla genom sociala medier men känns inte så stor och otymplig att den blir besvärlig att hålla i handen. Detta är med andra ord en mobiltelefon som bör passa den typen av användare som föredrar kompakta mobiler.
Displayen har 1080×2400 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på 429 PPI (pixlar per tum) och den har en bilduppdaterings frekvens på 90Hz.
Detta är dock inte riktigt lika smidigt som de 120Hz displayer som ofta sitter på budgetmobiler i övre mellansegmentet och flaggskepps mobiler  men om man kommer från en vanlig 60Hz display kommer den att se lite snabb och effektiv ut.
Prestanda som erbjuds från den åttakärniga Tensor G2 processorn duger perfekt för daglig användning. Man märkter knappt något enda problem under användning av mobiltelefonen. Den öppnar appar, bläddrar på webbplatser  och scrollar på sociala medier utan problem. Däremot är den inte den allra bästa processorn för mobilspelande. Missförstå nu inte. Det är en kraftfull topp processor som klarar av till och med tekniskt krävande mobilspel men den ligger något under många av konkurrerande topp processorer.
Ovanligt nog existerar denna smartphone endast i en variant med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB. Den saknar plats för ett minneskort så minnesmängden är möjlig att utöka ytterligare i efterhand.
Google Pixel 7A kommer med operativsystemet Android 13 och på grund av att det här är en mobiltelefon från Google som ju äger operativsystemet Android så rör det sig om en helt ren version.
Systemet är full av AI-drivna funktioner och är extremt trevlig att använda.
På baksidan sitter två kameralinser på 64 Megapixlar (vidvinkel lins) och en kameralins på 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). 
Kamerorna har dubbla pixel PDAF, optisk bildstabilisering samt dubbla LED blixtar.
Selfie kameran är på 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins).
En av de främsta lockelserna med Pixel mobiltelefoner är kamerakvalitet. Även om många tillgängliga Pixel telefoner har olika kameralinser får man alltid Googles vackert balanserade bilder som fångar fler detaljer och djup än någon annan telefonkamera, såväl som naturliga färger. Den har en utmärkt kamera för pengarna, som kan ge gott om detaljer och fantastisk kontrast i alla ljusförhållanden.
Batteriet på 4385 mAh inuti telefonen har en 
batteritid som är bra men inte anmärkningsvärd. Batteritiden ligger ungefär i nivå med den dyrare Samsung Galaxy S23 serien. På en full laddning kan Google Pixel 7A ta de flesta användare igenom en hel dag på en laddning.
En Google Pixel 7A kostar i dagsläget 5690 kronor och för de pengarna får man alltså en flaggskepps mobil. Detta till ett pris budgetmobiler i övre mellansegmentet brukar ha och det är imponerande.
Google Pixel 7a använder en bekant design som liknar de mer premium Google Pixel 7 och Google Pixel 7 Pro men kompromissar på några områden för att uppnå sitt lägre pris. Till exempel kommer den med plastbaksida och har den minsta displayen bland alla nya mobiltelefoner i samma serie.
Förresten. Ja Google tillverkar egna mobiltelefoner och det har de gjort under många år nu. Om du har missat detta faktum betyder det bara att du inte är särskilt påläst när det gäller mobiltelefoner. Allt för många människor saknar kunskap när det kommer till de här produkterna även fast de oftast faktiskt använder sig av dem dagligen. Det är dags att ändra på det.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. Allt för många människor chansar när man letar efter sin nästa smartphone.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.