Samsung Galaxy A55 5G

Samsung har precis lanserats sin senaste budgetmobil i övre mellansegmentet Samsung Galaxy A55 5G. Telefonen lanserades den 11 Mars 2024.
Den nya mobiltelefonen ser väldigt identisk ut med sin föregångare åtminstone på långt håll.
När man tittar på närmare håll kommer man att märka några små designändringar som mobiltillverkaren Samsung gjort på den här mobiltelefonen.
Ramen runt mobiltelefonen är relativt tunna även om hakan är lite tjockare än långsidornas ramar. Vilket är en design som är mer vanligt förekommande hos budgetmobiler än budgetmobiler i mellansegmentet så det är en mindre nackdel.
I mitten av displayens överkant sitter ett punch hål för selfie kameran.
Kanterna av metall är hos den här nya  mobiltelefonen är mer plana än hos föregångaren.
På baksidan sticker kameralinserna ut på rad under varandra från chassit i samma  kameralayout som hos Samsung Galaxy A54. Dess bakstycke ser ut som  glas men som faktiskt är av plast.
Den har stereo högtalare men saknar hörlursuttag vilket är ganska vanligt när det gäller lite dyrare smartphones. Det är mer vanligt att få hörlursuttag om man beställer en budgetmobil.
Denna smartphone har en IP-67 Certifiering vilket innebär att man kan sänka mobilen under sötvatten så djupt som 1 meter i upp till 30 minuter.
Samsung Galaxy A55 5G kommer i färgerna Awesome Ice Blue, Awesome Lemon, Awesome Lilac och Awesome Navy även om tillgängligheten kan variera mellan olika regioner.

Samsung Galaxy A55 5G kommer med en 6,6-tums AMOLED med en bilduppdaterings frekvens på 120Hz, bildförhållandet 19.5:9 och skyddas av Gorilla Glas Victus Plus.
Displayen har 1080×2340 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 390 PPI ( pixlar per tum). Detta rör sig om en skarp, kontrastrik display med bra färgåtergivning. 
Under displayens yta sitter en optisk fingeravtrycksläsare vilken låser upp mobiltelefonen snabbt och enkelt varje gång man använder den.
Den har en nyare, kraftfullare Exynos processor än sin föregångare Samsung Galaxy A54 och det är en åttakärnig Exynos 1480 processor som enkelt klarar av att driva tekniskt krävande mobilspel men naturligtvis utan att ligga på flaggskepps nivå.
Denna smartphone finns som så ofta i flera olika varianter så se till att beställa rätt variant. Allt för få personer har förstått att det är vanligt att mobiler existerar i flera olika varianter och att en möjlig anledningen till att den modell man är intresserad av kostar mindre i en annan butik ibland kan bero på att den är en sämre variant med mindre mängd RAM minne och inbyggt minne.
Basmodellen har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB medans de bättre och därmed dyrare varianterna har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB respektive ett RAM minne på 12 GB samt ett internminne på 256 GB. 
Mobiltelefonen kan också acceptera ett microSD kort på upp till 1 TB för mer lagring. Den här telefonen har gott om plats så det är inte nödvändigtvis något problem men är man en typ av användare som sparar mycket innehåll i sin telefon är det bättre att välja en av de tillgängliga alternativen med mer mängd inbyggt minne.
Kamerasystemet består av en huvudkameralins på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt en Makrolins på 5 Megapixlar. Denna budgetmobil i mellansegmentet använder samma kameralinser som sin föregångare. Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisering och LED blixt.
På framsidan får man en kameralins på 30 Megapixlar.
Under bra belysning är naturligtvis bilderna som tas med den här mobiltelefonens kameralinser skarpa med nästan exakt färgåtergivning. Nu är det här inte någon flaggskepps mobil så man kan absolut inte förvänta sig att få samma höga bildkvalitet som man får ut av en den kategorin av mobiltelefoner.
Programvarumässigt körs Samsung Galaxy A55 på mobiltillverkarens skinn OneUI 6.1 ovanpå operativsystemet Android 14. Lyckligtvis till skillnad från tidigare iterationer, är bloatwaren i den här mobilen uthärdlig.
Mobilen har ett 5000 mAh med stöd för laddning på 25W men tyvärr ingår inte i laddaren i köpet utan den säljs separat vilket är en mindre nackdel.
Varianten med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB kostar 6290 kronor och det är mycket pengar. Ärligt talat finns det flera bättre mobiltelefoner som kostar mindre än så men för att veta vilka krävs naturligtvis vissa förkunskaper. Kunskaper som väldigt många människor inte alls har tagit till sig.
Allt för många människor saknar kunskap när det kommer till de här produkterna även fast de oftast faktiskt använder sig av dem dagligen. Det är dags att ändra på det.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. Allt för många människor chansar när man letar efter sin nästa smartphone.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.