Blackberry Key2 LE


Blackberry Key2 LE är en light version av flaggskepps mobilen Blackberry Key2 men det rör sig inte om någon gigantisk skillnad. LE står för Light Edition.
Mobiltelefonen har ungefär samma design men har ett QWERTY keyboard från föregångaren Blackberry KeyOne och inte samma som hos den nya toppmodellen och telefonen har kanter av plast istället för metall. Den är tunnare och en aning mindre än originalet vilket innebär att den här mobiltelefonen har ett mindre batteri än Blackberry Key2.
Displayen är den samma och har samma storlek och fingeravtrycksläsaren sitter fortfarande i mellanslags tangenten på tangentbordet men att styra och bläddra på displayen genom att svepa med ett finger över tangenterna i olika riktningar går inte på den här mobiltelefonen. Detta är en budgetmobil i mellansegmentet med prestanda som visar det och det är en mobiltelefon från en numera liten tillverkare som kämpar på en väldigt konkurrent utsatt marknad. Om den här telefonen kommer att nå ut till många konsumenter är nästan omöjligt att veta men det är en unik och spännande mobiltelefon som sticker ut i mängden av mobiler och det är förstås något bra.
I mobilens underkant sitter en USB Typ C port.


Displayen är en LCD display på 4,5 tum med 1080×1620 pixlar så pixeltätheten landar på 434 ppi (pixlar per tum) och det innebär att displayen är skarp och tydlig.
Displayen är ovanligt liten för dagens smartphones som nästan alla har displayer som är 5,5 tum eller mer. Att skärmen är mindre beror helt enkelt på att tillverkaren vill få plats med ett keyboard och samtidigt undvika att få en gigantisk, otymplig mobiltelefon som därmed blir svårsåld.
Blackberry Key2 LE är en ovanlig, unik smartphone på grund av sina fysiska knappar vilket få av dagens moderna mobiltelefoner har och det medför att detta är en väldigt nichad produkt som inte passar alla. Den här billigare varianten är dock tänkt att locka de som gärna vill ha en Blackberry Key2 men som inte har den summan att spendera och som sådan är Blackberry Key2 LE ett bra alternativ.
Därmed kan den passa både privatpersoner och företag som inte har möjligheten att beställa en dyrare mobiltelefon till sig själv eller till sina anställda.
På grund av fokusen på privatpersoner har telefonen fått fler färgalternativ än svart vilket tidigare har varit Blackberrys standard färg.
Färgerna är slate (blå) , champagne (guld) och Atomic (röd). Hela telefonen har inte dessa färger utan det är främst färgen på kanterna som skiljer modellerna åt.
RAM minnet är på 4 GB och det inbyggda minnet är på 32 eller 64 GB beroende på hur mycket man är villig att betala för sin nya Blackberry. Det finns plats för ett minneskort på upp till 256 GB så minneskapaciteten går att utöka på ett enkelt och relativt billigt sätt.
Det som driver det hela är en åttakärnig Snapdragon 636 processor på 1,8 GHz och det rör sig om en äldre processor än den som sitter i flaggskepps mobilen men en processor i samma serie så den är lite svagare och inte fullt lika snabb även om den hamnar ganska nära. För att få ned priset behöver en mobil tillverkare spara in på produktens komponenter och funktioner för att på det sättet kunna göra vinst på sina mobiltelefoner. När det gäller att ta fram en billigare budgetmobil är det viktigt att satsa på rätt områden. Spara in på det som är mindre viktigt och satsa på det som är mer viktigt.
Den framåtriktade kameran är på 8 Megapixlar och de dubbla bakre kamerorna är på 13 respektive 5 Megapixlar och har PDAF, djupsensor och dubbla LED blixtar. Kameralinserna är kapabla att ge okej bilder vid bra ljusförhållanden men Blackberrys kameror har aldrig varit kända för att ha den högsta kvaliteten och det är faktiskt fallet även här.
Det inbyggda batteriet är på 3000 mAh och hur pass bra batteritiden är får framtiden utvisa. Klart är dock att en batteri minskning knappast ger mer batteritid även om processorn har bytts till en något svagare sådan som därmed förbrukar mindre energi.
Operativsystem som kommer med telefonen är Android 8.1 Oreo och en ganska ren version där de stora förändringarna är Blackberrys säkerhets program och deras speciella appar som BBM och Blackberry Hub.
Blackberry själva påstår att de är den bästa mobil tillverkaren när det gäller mobil säkerhet vilket är ett område de tar på största allvar.
En Blackberry Key2 LE har en prislapp från 399 dollar vilket ungefär motsvarar 3600 kronor och det innebär att detta inte är en tok billig smartphone men samtidigt är den betydligt billigare än toppmodellen Blackberry Key2. Denna må vara en toppmodell men har trots detta inte direkt topp prestanda.
Ett eventuellt svenskt pris bör bli högre än så på grund av den svenska momsen.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.