Är Huawei på väg att bli världens största mobil tillverkare?


Huawei som för ett litet antal år sedan var helt okända här i Sverige och Europa har nu i början av 2019 nått så långt att de ligger i topp av listan över världens största tillverkare av mobiltelefoner.
Det är känt att VD Richard Yu har sagt många gånger att Huawei siktar in sig på att bli världens ledande tillverkare och alltså ta över tronen från Samsung och det ser faktiskt inte omöjligt ut.
Man har redan gått om Apple när det gäller försäljning men det är inte så konstigt eftersom iPhones försäljnings siffror har sjunkit en hel del på senare år sannolikt på grund av att deras iPhones kostar för mycket för konsumenterna.
Med en total marknads försäljning av 355 miljoner mobiler under 2018 finns det fortfarande  utrymme för ökade försäljnings siffror för Huawei.


Förra året var ett rekordår för Huawei som lyckades sälja över 54 miljoner mobiltelefoner 2018. Ambitionen för i år är att sälja flera miljoner fler enheter.
Denna tillverkare växer i popularitet även här i Europa där deras toppmodeller är de som är mest intressanta. På andra marknader dominerar istället deras mer budgerorienterade smartphones, de likt majoriteten av konkurrenterna har ett stort varierat utbud av telefoner i sin produkt katalog. Få tillverkare tar fram endast toppmodeller. Två tillverkare som bara har flaggskepps mobiler i sitt sortiment är Apple och OnePlus men resten har allt från toppmodeller till lågbudget mobiler bland sina mobiltelefoner.
Huaweis riktiga storsäljare är dock inte deras flaggskepps mobiler utan den troliga stora anledningen av deras tillväxt är deras Honor mobiler som ju mer riktar in sig på att vara bra mobiltelefoner till mer överkomliga priser.
Men även när det gäller deras dyrare smartphones går det bra försäljningsmässigt. Deras Huawei Mate 20 Pro har sålt väldigt bra på en internationell marknad.
Det är ganska otroligt att Huawei har blivit så pass stora med tanke på att den amerikanska marknaden inte finns att tillgå för den kinesiska mobiltillverkaren på grund av att den amerikanska regeringen misstänker att deras mobiltelefoner spionerar på användaren för Kinas räkning. Det har lett till uteblivna sammarbeten med telefonopperatörer där och som ett självklart resultat säljs inte många exemplar på den amerikanska marknaden.
I resten av världen går det dock bra för Huawei men den största konkurrenten Samsung har däremot inte haft någon större succé med sin Samsung Galaxy S9 och deras försäljnings siffror rent allmänt har sett en nedgång under senare år. Samsung sålde förra året 72 miljoner mobiltelefoner och försäljningen sjönk med 13,4 procent.
Inget företag ligger på topp för evigt och konkurrensen är hård på alla områden oavsett produkt och det är kanske dags för en ny herre på täppan?
Huawei verkar verkligen vara på väg att ta över Samsungs plats och kan gå om inom ett par års tid.
De behöver bara bli ändå mer kända hos konsumenterna här i Sverige och Europa.
Till exempel Xiaomi som också ligger på topplistan säljer oerhört mycket mobiltelefoner men är inte särskilt kända här i landet.
De satsar däremot uteslutande på att erbjuda mycket prestanda för pengarna.
När det gäller Huaweis mobiltelefoner är det inte så konstigt att de har blivit populära då de väldigt många gånger har en hög kvalitet när det gäller design och byggkvalitet samtidigt som de erbjuder bra specifikationer som tilltalar kunden. Det enda negativa är väl möjligen deras hårt anpassade skinn EMUI som inte passar alla.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.