Sony Xperia 1


Sony Xperia 1 är den nya flaggskepps mobilen från Sony och det är likt alla deras dyrare smartphones en extremt viktig sådan. På grund av tillverkarens svårigheter att sälja sina mobiltelefoner behöver de en rejäl succé som vänder deras dåliga ekonomi så att Sony har en chans att överleva som mobil tillverkare.
Sony Xperia 1 har unika inslag och väldigt bra specifikationer som helst klart är intressanta men frågan är om det räcker.
På baksidan sitter tre kameralinser av hög kvalitet och fingeravtrycksläsaren sitter på ena långsidan av mobilen.
Sony Xperia 1 har en ovanligt avlång display så telefonen blir inte så bred men i höjden är den längre än andra jämförbara mobiltelefoner med samma display storlek.
På displayend överkant finns ingen flärp och på så sätt har denna smartphone en äldre typ av design men i övrigt är den konstruerad av den nu vanliga kombinationen av material. Nämligen glas, metall och plast. Med kanter av metall, baksida av plast som har täckts av flera lager glas. En smartphone med en yta av glas drar förstås till sig fingeravtryck och smuts vilket är en liten nackdel med den sortens materialval.
I underkant sitter en USB Typ C Port.


Displayen är en AMOLED display på 6,5 tum med 1644×3840 ppi pixlar och det ger en pixeltäthet på otroliga 643 ppi (pixlar per tum). Det ger en fantastiskt skarp skärm med bra färgåtergivning och betraktningsvinkel.
RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 64 GB hos basmodellen men det finns även en variant med ett internminne på 128 GB. Minneskapaciteten går att utöka med ett minneskort på upp till 512 GB. Den här mobiltelefonen har gott om utrymme men det samma gäller i stort sett alla toppmodeller.
Sony Xperia 1 drivs av en åttakärnig Snapdragon 855 processor på 2,8 GHz och det rör sig om den senaste topp processorn från Qualcomm. Mobilen har med andra ord gott om kraft.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar och är en vidvinkel lins.
På baksidan sitter tre kameralinser och samtliga är på 12 Megapixlar.
En är en vidvinkel lins med PDAF och optisk bildstabilisator. Den andra är en telefoto lins med optisk zoom, optisk bildstabilisator samt PDAF.
Den tredje är en Ultra vidvinkel lins med EIS. En väldigt intressant kombination av kameralinser som dessutom håller en mycket hög kvalitet medför naturligtvis att man kan ta extremt fina bilder med den här mobiltelefonen.
Sony Xperia 1 har stereo högtalare med Dolby Atmosfären ljud på 24 bitar men saknar hörlursuttag.
Dynamic vibration system finns kvar från tidigare mobiltelefoner från Sony och den funktionen gör att mobilen vibrerar i takt med ljudet från högtalarna för att på det sättet förhöja upplevelsen av streamad film, mobilt spelande eller när man lyssnar på musik. Den här funktionen är möjlig att stänga av ifall man inte vill ha den igång.
På grund av att det här är en toppmodell från Sony kommer den förstås med vattentålighet. Telefonen har en IP-68 Certifiering så den tål att vistas på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter. Vattentålighet har funnits hos Sonys dyrare mobiltelefoner i många år och de var faktiskt först med att erbjuda den funktionen hos alla sina flaggskepps mobiler.
En stor fördel med denna smartphone är att den har en färsk version av operativsystemet nämligen Android 9.0 Pie och det är något som den här tillverkaren varit duktig med. Att erbjuda färska versioner av systemet.
Batteriet är på 3330 mAh och stödjer snabbladdning och trådlös laddning. Batteristorleken är godkänd med hänseende till displayens kvalitet och storlek och den övriga prestandan. Till exempel en kraftfull processor drar mer ström än en mindre kraftfull processor så ett kraftmonster till smartphone behöver ha ett större batteri än en med en mindre kraftfull processor.
Sony har med Sony Xperia 1 tagit fram en intressant och spännande smartphone men om det räcker för att sticka ut tillräckligt bland konkurrenterna är svårt att sia om. Klart är dock att Sony måste lyckas att vända den nedåtgående trenden för att kunna finnas kvar som mobiltillverkare.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.