Sony Xperia 10


Sonys nya mer budgerorienterade smartphone Sony Xperia 10 har samma långsmala konstruktion som flaggskepps mobilen Sony Xperia 10.
Mobiltelefonerna blir mer bekväma att hålla i men det känns fortfarande lite ovant med den här typen av konstruktion.
Baksidan består av plast men med en metallisk finish för att höja intrycket av telefonen när det gäller designen. Ingen av de nya Sony mobilerna har någon riktigt unik design och tillverkaren följer som vanligt inga rådande design trender vilket kan vara både positivt och negativt beroende på tycke och smak. Det är modigt att gå sin egen väg men samtidigt når man inte ut till de konsumenter som är väldigt trend känsliga.
På baksidan sitter dubbla kameralinser, fingeravtrycksläsaren sitter på ena långsidan och mobilen har ett hörlurauttag och naturligtvis en USB Typ C Port.


Displayen är en LCD display på 6 tum med 1080×2520 pixlar så pixeltätheten blir hela 457 ppi (pixlar per tum). Det rör sig om en skarp display med bra kontrast och färgåtergivning.
Den mer långsmala displayen med bildförhållandet 21:9 förbättrar funktionen multitasking ytterligare jämfört med andra tillverkares skärmar som även de är längre och mindre breda med det nu vanliga bildförhållandet 18:9.
Att titta på streamad film eller spela mobil spel blir en utmärkt upplevelse med en stor display som denna.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 630 processor på 2,2 GHz och har ett RAM minne på 3 GB hos basmodellen och den bättre varianten har ett RAM minne på 4 GB. Det inbyggda minnet är på 64 GB och det är möjligt att utöka minneskapaciteten med ett minneskort på upp till 512 GB.
Därmed råder ingen utrymmes brist hos den här mobiltelefonen men det är sällan något problem med budgetmobiler i mellansegmentet utan är mer vanligt i budgetmobiler som har ett lägre pris.
Operativsystemet är Android 9.0 Pie och det är en relativt ren version av systemet vilket är mycket positivt. Det finns en del funktioner som skiljer sig från ett helt rent operativsystem.
Den främre selfie kameran är på 8 Megapixlar och det är en vidvinkel lins.
De dubbla bakre kameralinserna är på 13 respektive 5 Megapixlar och båda två har vidvinkel lins. Den på 13 Megapixlar har PDAF och den mindre linsen har LED blixt.
De flesta av dagens smartphones brukar åtminstone ha en helt okej kvalitet och det är endast extremt billiga lågbudget mobiler som kan ha riktigt dålig kamera kvalitet. Lägsta nivån är hög nu mera och Sony Xperia 10 har kameror som ger ganska fina bilder vid bättre ljusförhållanden.
Batteriet är på 2870 mAh och stödjer snabbladdning via Quick Charge 3.0.
Denna smartphone har en godkänd prestanda med en ganska kraftfull och effektiv processor men det är trots allt en billigare mobil så förvänta dig inte topp prestanda för det du betalar.
Priset landar på 3490 kronor och det är ju ett mer överkomligt pris och man får en bra mobil för de pengar man spenderar.
För samma kostnad kan du som en jämförelse få en Huawei Mate 20 Lite eller en Xiaomi Pocophone F1 och båda dessa telefoner har fördelar som Sony Xperia 10 saknar. Huawei Mate 20 Lite har en mer lyxig design och Pocophone har en topp processor.
Beställ aldrig en ny smartphone på impuls utan fatta ett genomtänkt beslut baserat på hur du använder din mobiltelefon. Man tar risken att ångra sig ifall man skaffar en mobiltelefon på impuls. Det är bättre att ta det lugnt, jämföra olika mobiler och därefter fatta ett beslut.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.