Samsung Galaxy M10


Samsung har lanserat en ny serie av budgetmobiler vilka är tänkta att konkurrera med kinesiska budgetmobiler som Honor och Xiaomi.
Samsung Galaxy M10 är den billigare av två mobiler i M-serien.
Detta är en smartphone med ett chassi av plast och med en stor display som når långt ut på framsidans kanter.
Designen är enkel så telefonen sticker inte ut i mängden. Samtliga hörn och kanter är avrundade.
Den stora nackdelen med Samsung Galaxy M10 är att den saknar en fingeravtrycksläsare vilket många konkurrenter har numera. Det är nu för tiden ovanligt med mobiltelefoner som saknar denna funktion och det är oftast endast riktigt billiga lågbudget mobiler som saknar fingeravtrycksläsare.
En fördel är att mobilen har ett hörlursuttag men högtalaren däremot sitter placerad på mobiltelefonens baksida vilket leder till att ljudet blir sämre när denna smartphone ligger på en plan yta med baksidan nedåt.
På baksidan finns även dubbla kameralinser.
Telefonen har tyvärr den gamla microUSB porten istället för den moderna USB Typ C porten.


Samsung Galaxy M10 är en budgetmobil med en display på 6,2 tum med endast 720×1520 pixlar och har bildförhållandet 19:9 och det medför att displayen inte är särskilt skarp. Skärpan kan duga för den lättare användaren som mest använder sin mobiltelefon för att ringa samtal men bristen på skärpa innebär att telefonen trots den stora skärmen inte blir en bra multimedia enhet. Att till exempel titta på en långfilm är knappast något att rekommendera.
Processorn är en åttakärnig Exynos 7870 processor på 1,6 GHz och RAM minnet hos basmodellen är på 2 GB medans den bättre varianten har ett RAM minne på 3 GB.
Basmodellen har ett internminne på 16 GB och den bättre modellen har ett inbyggt minne på 32 GB. Minneskapaciteten går utöka med ett minneskort på upp till 512 GB
Mitt råd blir därmed att satsa på att skaffa den något bättre varianten eftersom den andra har på gränsen till för lite internminne. Med ett internminne på 16 GB klarar man sig knappt ett år innan mobiltelefonen blir full och därmed blir den oerhört seg att använda.
Det inbyggda batteriet är på 3400 mAh och det är en okej batteristorlek med tanke på mobilens prestanda.
På framsidan sitter en ensam selfie kamera på 5 Megapixlar och på baksidan sitter en kameralins på 13 Megapixlar samt en djupsensor på 5 Megapixlar och dessa bakre kameror har en LED blixt.
Eftersom det här är en budgetmobil får du också en kamerakvalitet man får förvänta sig av den här typen av mobiltelefoner. Bilder tagna med kamerorna blir majoriteten av tiden helt okej om mest använder din mobil till att ta bilder som du sedan publicerar på sociala medier kan de duga. Om du däremot har betydligt högre krav är detta ingen smartphone som passar dig.
Mobiltelefonerna i den nya M-serien är främst tänka att säljas online i Indien och den kategori av länder där det säljs mycket budgetmobiler och därför lär det dröja innan de kommer att säljas officiellt här i Sverige där toppmodellerna är mest populära.
Ni som regelbundet läser min blogg känner nog till att min åsikt är att det inte alltid är en flaggskepps mobil som passar alla användare bäst utan att vilken kategori av mobil man bör beställa avgörs av hur just du brukar använda din mobiltelefon.
Varför beställa en dyr toppmodell om du egentligen inte har behov av de specifikationer och funktioner som den typen av smartphones har.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.