Att skaffa en mobiltelefon till sitt barn.


När de blir äldre kommer ditt barn förmodligen att be om sin egen mobiltelefon och eftersom du vill kunna hålla kontakten med dem när de börjar skolan eller tillbringar mer tid hemifrån är det en bra idé att skaffa en lämplig mobil.
Naturligtvis finns det också andra fördelar med att ditt barn har en egen mobiltelefon.
Ibland behöver barnet leta information på internet för att göra vissa läxor och detta gäller främst de äldre barnen som ju studerar på ett annat sätt än de yngre.
Precis som för oss vuxna kan de titta på streamad film, ta bilder och filma videos, spela mobil spel och ha kontakt med sina vänner.
Det är viktigt att du har en klar förståelse för hur ditt barn kommer att använda sin telefon för att hitta en som passar just honom eller henne.
Låt oss säga att ditt barn är runt 10 år gammal, då är det bra om barnet får en något billigare mobiltelefon och anledningarna är följande. Många barn i den åldern har inte ännu lärt sig att vara försiktig med sina ägodelar och därmed finns risken att barnet kan råka tappa sin mobil i backen så att den går sönder.
Har dina barn en tendens att tappa bort saker  kan du också förvänta dig att de glömmer en dyr smartphone någonstans.
En billig mobiltelefon är lättare att ersätta och det blir inte lika kännbart som när en dyr sådan går sönder. Det är lätt hänt att olyckan är framme.
Min rekommendation är att helt undvika rena lågbudget mobiler på grund av att de knappt klarar av mobilt spelande och det är något som barn gärna gör på fritiden. Barn och ungdomar behöver helt enkelt något mer kraftfult men numera finns många relativt kraftfulla budgetalternativ som duger gott och väl även för vuxna människor.
Vid 15 års ålder kan barnet enligt min bedömning klara av att äga en lite dyrare smartphone.


Bör man skaffa ett kontantkort eller ska man välja ett abonnemang till sitt barn?
För oss var det självklart att skaffa ett abonnemang och det eftersom ett kontantkort kan ta slut precis när man behöver det som mest. Med ett abonnemang minskar risken för att samtal och sms ska ta slut för fort.
Abonnemanget bör ha fria samtal eller åtminstone bör det ingå så pass många samtal att de räcker hela månaden. Mängden samtal och sms är viktigare än mängden surf.
Sedan ska man inte vara naiv som förälder utan vara medveten om de faror som finns för våra ungar där ute i verkligheten. Det finns pedofiler och andra psykiskt sjuka individer som är ute på sociala medier och jagar barn och det bör man tala om för sina barn. Gärna flera gånger för det skadar inte att vara tjatig.
Se till att hålla koll på vad barnen gör när de använder sin telefon men utan att inkräkta på deras privatliv. Det är inte lätt att veta var gränsen går men det är viktigt att skydda de unga oavsett om du skaffar en mobiltelefon till dem eller ej.
Faktum är att sannolikheten att de unga kontaktas av en pedofil via nätet är betydligt större än att de kontaktas i en lekpark.
Sedan finns det en mängd olika typer av säkerhets åtgärder som man kan aktivera och installera i barnens mobiler. Detta planerar jag att informera om i ett kommande blogginlägg.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.