Hur skyddar man sitt barn från nätets faror?


Det är extremt viktigt att hålla barnen skyddade från den skadliga sidan av internet.
I dagens samhälle där smartphones kan ge direkt tillgång till allt från grafiskt innehåll för vuxna till pedofiler som jagar barn i sociala medier.
Det är inte de enda problemen  Det finns också risken för nätmobning. Man bör även tänka på att det finns mobil spel där man kan köpa saker i spelet med riktiga pengar vilket innebär att barn av misstag kan råka spendera en förälders pengar och det kan bli en kostsam läxa.
Se till att du är bekant med den mobiltelefon och andra tekniska prylar som ditt barn använder för att hjälpa ditt barn att skydda sig mot faror och bekymmer.
Mobiltelefoner och barn är en knepig kombination.  Medan telefoner kan vara underhållningscentra för barn, är dessa enheter designade för vuxna och lämnar barns integritet och oskuld sårbara. Särskilt om de har sina egna telefoner.


Om du och ditt barn har en mobiltelefon med operativsystemet Android kan du som förälder installera Google Family Link appen gratis från PlayStore.
Oavsett om dina barn är yngre eller i tonåren så kan du med appen skapa digitala regler från din egen enhet som skyddar dina barn när de använder sin mobiltelefon.
Man skapar ett konto åt sitt barn men det är du som förälder som bestämmer.
När du väl har lagt till ditt barn kan du gå in på deras profil i appen Family Link och trycka på Hantera inställningar för att bestämma vilket innehåll de kan komma åt och vilka inställningar som ska användas.
Som ansvarsfull vuxen är det möjligt att ställa in så att ditt/dina barn endast kan besöka webbplatser du är bekväm med genom att blockera webbplatser som du bedömer är olämpliga för dem att besöka.
Det är också fullt möjligt att veta var ditt barns smartphone faktiskt befinner sig och det kan vara viktigt att veta när barnen är små.
Det kanske inte är fullt lika lämpligt när barnet börjar komma upp i övre tonåren helt enkelt på grund av integritet. För då börjar ungarna bli unga vuxna och bör betraktas som sådana.
Ditt barns mobiltelefon måste vara påslagen och barnet behöver vara inloggad på sitt Google konto.
Det finns ett par fördelar med att kunna se ungefär var telefonen är och de är följande. Om du hamnar i en situation där du inte vet var ditt barn befinner sig och barnet inte svarar när du ringer blir det ändå möjligt att hitta ditt barn med hjälp av den här funktionen. Även ifall mobilen tappas bort av ett slarvigt barn eller blir stulen kan funktionen komma till nytta.
Det jag tar upp här är Googles egna tjänster men det existerar många andra från andra företag som fungerar på liknande sätt och som mycket väl kan vara lika bra.
Om du och ditt barn har iPhone finns andra alternativ som passar för iOS.
iPhone har föräldra kontroll inställningar som man kan använda för att begränsa barns åtkomst till skadliga sidor på nätet och man kan vilket man också kan hos Google blockera nedladdning av appar som kan bedömas som olämpliga av föräldrarna.
Lycka till med att skydda era barn men tänk på att det även finns en mängd positiva saker med att era barn har en mobiltelefon med tillgång till internet. Som med mycket annat finns det både positiva och negativa aspekter med mobilt internet.
Det allra viktigaste är att ni pratar med era barn om de faror som faktiskt finns där ute i verkligheten. Repetera gärna angående det som barnen bör se upp med och på ett bra sätt, utan att skrämmas. Undvik inte att prata med dem om den här typen av frågor. Informera barnen om att alla vuxna är inte snälla och lär dem vad de bör bli misstänksama mot.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.