Huawei P30 Pro New Edition lanseras.


Huawei släpper en ny version av sin flaggskepps mobil från 2019, kallad Huawei P30 Pro New Edition.
Den släpps till försäljning i en begränsad tid och ser ut att till en början börja säljas i Tyskland och England.
Den kommer med den licensierade versionen av Android 10 och har andra färger än originalet men är i övrigt i stort sett samma smartphone.
Varför väljer då Huawei att lansera samma mobiltelefon på nytt?
Som alla borde känna till numera har mobiltillverkaren hamnat på Entity List vilket innebär att de har svartlistats av amerikanska regeringen. Det innebär att de bland annat är förbjudna att använda den licensierade versionen av operativsystemet android som tillhandahålls av amerikanska Google. För att komma runt problemet släpper de mobiltelefoner som egentligen lanserades innan svartlistningen och därmed får använda Googles tjänster. 
Men för att det här ska fungera kan Huawei inte byta ut särskilt många komponenter så processorn är densamma och kameralinserna är de samma. De måste använda exakt samma chassi som tidigare. Allt för att enheten inte ska räknas som en ny smartphone.


Prestandan är densamma som hos Huawei P30 Pro som kom förra året. Det är synd att Huawei inte har uppgraderat mobilen mer invändigt eftersom det säkert hade varit möjligt att förbättra kamerakvaliteten ytterligare. 
Displayen är en AMOLED display på 6,5 tum med bildförhållandet 19:5. Displayen har 1080×2340 pixlar och en pixeltäthet på 398 ppi (pixlar per tum). Skärmen går långt ut på kanterna med tunna ramar och en liten flärp för selfie kameran längst upp.
Processorn är en åttakärnig Hisilicon Kirin 980 processor på 2,6 GHz och mobilen har ett RAM minne på 8 GB. Det inbyggda minnet är på 256 GB och minneskapaciten är möjligt att utöka med ett minneskort.
Selfie kameran är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter precis som hos den vanliga Huawei P30 Pro en kameralins på 40 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (telefoto lins), 20 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och slutligen en TOF 3D lins som är en djupsensor.
Kamerakvaliteten som är extremt hög med kameralinser som har Leica optik och kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator samt dubbla LED blixtar.
Batteriet är på 4200 mAh och har stöd för snabbladdning och snabb trådlös laddning.
Huawei P30 Pro är en viktig smartphone för Huawei på grund av att den var den sista flaggskepps mobilen tillverkaren lanserade innan svartlistningen trädde i kraft. Den har därför inget som hindrar den från att använda Googles appar och tjänster. 
Dessutom var den toppmodellen en av förra årets absolut bästa mobiltelefoner. 
Den är fortfarande en väldigt bra mobiltelefon 2020 även om vissa specifikationer överträffas av årets flaggskepps mobiler.
Huawei P30 Pro New Edition säljs i Tyskland för 749 Euro vilket motsvarar ungefär 7900 kronor.
Vi får hoppas att den här mobilen också når Sverige så att vi får chansen att beställa ett exemplar. I annat fall kan man ju alltid beställa originalet Huawei P30 Pro eftersom det ändå i det stora hela är samma mobiltelefon.
Det höga priset är dock en stor nackdel på grund av att man får fjolårets processor och att det rör sig om en återlanserad smartphone. Huawei borde ha valt ett betydligt lägre pris för att locka konsumenter att köpa mobiltelefonen. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.