Honor X10 5G
Honor som är ett dotterbolag till Huawei har naturligtvis samma problem som nyligen lanserade Huawei mobiler. Mobiltillverkaren har som vi alla känner till vid det här laget har svartlistats av amerikanska regeringen vilket bland annat har lett till att Huawei inte längre får göra affärer med Google eftersom det är ett amerikanskt företag.
Deras nya smartphones kommer visserligen med operativsystemet Android men de är tvungna att använda den icke licensierade versionen som helt saknar Googles tjänster och applikationer.
Honor X10 5G är en mobiltelefon som den 26 Maj lanseras i tillverkarens hemland Kina och framtiden får utvisa om den också kommer att lanseras i Europa.
Det avgörs till viss del av hur pass bra Huawei lyckas sälja sina senaste telefoner som helt saknar Googles tjänster i Europa. Risken är naturligtvis att få vågar eller vill satsa på en mobil som inte har Google Chrome, GMail, YouTube, PlayStore, Facebook och så vidare.
Med Honor X10 strävar företaget efter att göra 5G mer tillgängligt för människor utan att de ska vara tvungna att beställa en dyr flaggskeppstelefon.
I de flesta länder är 5G nätet inte särskilt utbyggt ännu, det lär dröja några år så en mobiltelefon som är 5G kompatibel blir lite av överkurs. Det behövs egentligen inte för tillfället men det är klart att om du planerar att använda samma smartphone länge så kan det vara värt det att framtida säkra mobilen.
Honor X10 har tre kameralinser och en kraftfull åttakärnig processor. Den har också en popup design för selfie-kameran för att få en så stor display som möjligt på en så kompakt yta som möjligt.
Fingeravtrycksläsaren sitter på högra långsidan och det är en ovanlig placering av fingeravtrycksläsare. De flesta mobiltelefoner har fingeravtrycksläsaren på telefonens baksida eller under displayens yta på framsidan.
Baksidan påminner en hel del om Huawei P40 Pro med den stora, rektangulära kameramodulen som dessutom är placerad på samma ställe som hos tidigare nämnda mobiltelefon.
Displayen är en LCD display på 6,6 tum med bildförhållandet 20:9 och displayen har 1080×2400 pixlar vilket innebär att pixeltätheten blir på 397 ppi (pixlar per tum).
Displayen saknar helt flärp eller hål i displayens yta för selfie kameran så i stort sett hela framsidan består av display. Selfie kameran sitter nämligen i en motoriserad kameramodul som gör att kameran glider upp ur chassits överkant när man väljer att ta en selfie. Den framåtriktade kameralinsen är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins).
Displayen har bilduppdaterings frekvensen 90 Hz till skillnad mot den på 60 Hz som majoriteten av mobilerna brukar använda.
På baksidan i en rektangulär kameramodul sitter tre kameralinser på 40 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och slutligen en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Processorn är en åttakärnig Hisilicon Kirin 820 processor på 2,2 GHz och det är en processor som är tänkt att sitta i budgetmobiler i övre mellansegmentet.
RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 64 GB hos basmodellen men det existerar en bättre variant med ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB.
På vissa marknader finns till och med en variant med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB.
Basmodellen duger för de flesta användare som mest använder sin smartphone för att surfa på nätet, titta på streamad film och spela mobilspel någon gång emellanåt. Den mer krävande användaren som ofta sparar bilder och videor i sin mobiltelefon och som flera timmar om dagen spelar spel eller tittar på Netflix eller Viaplay i sin mobil bör istället satsa på en modell med mer inbyggt minne.
Kom ihåg att det är hur du använder din mobiltelefon som avgör vilken som passar dig bäst.
Batteriet är på 4300 mAh och har stöd för snabbladdning. Ett relativt stort batteri i kombination med snabbladdning är en stor fördel.
Om Honor X10 någonsin lanseras i Sverige har jag svårt att rekommendera den för någon. Anledningen är att telefonen har sina begränsningar i och med att den har hamnat på Entity List. Inga amerikanska företag får göra affärer med Honor och Huawei och det kränglar till det på mer än ett sätt.
Man blir tvungen att använda Huaweis egna alternativ som till exempel deras egna sökmotor och deras egna appbutik.
En del problem kan man komma runt ifall man är lite tekniskt kunnig men är allt arbete man tvingas lägga ner för att få den upplevelse man är van vid egentligen värt det?
Kommentarer
Skicka en kommentar