Meizu 17


Meizu är en mindre kinesisk mobiltillverkare som inte säljer sina mobiltelefoner officiellt här i Sverige och som är helt okända här.
Det rör sig dock inte om någon ny tillverkare eftersom företaget har producerat mobiltelefoner sedan 2009.
Meizu 17 är en smartphone med topp prestanda till ett billigare pris och det gör mobilen till en flaggskepps dödare.
Flaggskepps dödare är framtagna för att konkurrera med de dyraste flaggskepps mobilerna och de konkurrerar till stor del med sitt pris. De är tänkta att intressera oss som vill ha mer för våra pengar. Vi som vill ha mobiltelefoner av hög kvalitet till en mer överkomlig kostnad.
Den stora displayen har bildförhållandet 19:5 och mobilen har ett runt hål i displayens högra överkant. Ramarna runt displayen är relativt tunna precis som hos de flesta moderna toppmobiler.
Baksidan är lätt avrundad för att ge ett skönt grepp i handen och kameralinserna sitter på rad bredvid varandra i en vågrät linje.
I en tid när majoriteten av flaggskepps mobilerna har bakstycken täckta av glas gör Meizu anorlunda och använder istället en keramisk baksida.
Kanterna runt telefonen är gjord av metall.
På baksidan sitter ingen fingeravtrycksläsare eftersom den istället sitter under displayens yta. Det är något som bara blir mer och mer vanligt förekommande hos dagens flaggskepps mobiler.
Meizu 17 har även stereo högtalare som i och med att mobilen har en stor display medför att telefonen blir en fantastisk multimedia enhet lämpad för att titta på streamad film eller spela mobilspel. 

Displayen är en AMOLED display på 6,6 tum med bildförhållandet 19:5  vilket på senare tid verkar ha blivit en trend. De senaste åren har det blivit vanligare med mer avlånga displayer och många har just det här bildförhållandet.
Dessutom har denna display en bilduppdaterings frekvens på 90 Hz när den normala är på 60 Hz.
Skärmen har 1080×2340 pixlar och en pixeltäthet på 390 ppi (pixlar per tum). Pixeltäthet är ett utmärkt sätt att veta ifall en display är skarp och tydlig utan att ha mobiltelefonen framför sig och en ppi på 300 innebär att displayen är tillräckligt skarp.
Operativsystemet är Android 10 med tillverkarens skinn Flyme 8.1.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 865 processor på 2,8 GHz. RAM minnet är på 8 GB och det inbyggda minnet är på 128 GB hos basmodellen men det existerar en bättre variant med ett inbyggt minne på hela 256 GB.
Detta är topp specifikationer och processorn är en av årets absoluta topp processorer.
Den främre kameralinsen är på 20 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter en huvudkamera på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), en kameralins på 12 Megapixlar (vidvinkel lins), en kameralins på 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och slutligen en 5 Megapixlars Makro lins. Dessa kameror har PDAF och hela 5 LED blixtar.
Batteriet är på 4500 mAh och har stöd för snabbladdning via Quick Charge 3.0. Kombinationen av ett stort batteri och snabbladdning är den ultimata lösningen för därmed får man ett batteri som räcker långt på en laddning och när batteriet nästan har tömts går det fort att ladda fullt igen.
Det är inte särskilt underligt ifall du aldrig har hört talas om Meizu tidigare eftersom det är en liten kinesisk mobiltillverkare som inte säljer sina produkter i Sverige. 
Att folk inte känner till små tillverkare som inte är särskilt omskrivna i media är inte så konstigt men det är det när det gäller mobiltelefoner från tillverkare som tas upp av media på olika sätt blir det lite svårare att förstå varför folk ändå inte känner till dem.
Ett par exempel är OnePlus 8 och Google Pixel 4 som faktiskt har intresserat en mängd journalister och som det har skrivits flitigt om både i fysiska tidningar och webbsajter.
En Meizu 17 går som sagt inte att beställa från svenska butiker men det är ju alltid möjligt att importera mobiltelefonen från någon utländsk nätbutik.
På grund av att Meizu 17 är en nyligen lanserad smartphone och inte säljs här i landet blir ett pris svårbedömt men enligt vissa källor hamnar priset på basmodellen på 522 dollar och det blir i så fall strax över 5000 kronor. Men det rör sig i så fall om ett pris innan den svenska momsen, tullavgifter och postens avgifter så kostnaden blir högre.
Om du planerar att beställa en kinesisk smartphone som Meizu 17 från utlandet är det viktigt att känna till att man behöver beställa den globala versionen av mobiltelefonen och inte den kinesiska versionen. Beställer du fel version hamnar du i samma sits som de som beställer en ny smartphone från Huawei. Du får en mobiltelefon helt utan Googles tjänster och applikationer vilket leder till problem.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.