Undvik impulsköp av mobil.

Jag försöker gång på gång få fram hur viktigt det är att ta reda på fakta om den mobiltelefon man funderar på att beställa innan man slår till och beställer ett exemplar.
Min uppfattning är att det finns oroande många konsumenter som mer eller mindre beställer sin nästa mobiltelefon på impuls utan att ens fundera igenom vilka behov de har. Vad de behöver få ut av sin smartphone för att bli nöjda. De verkar mest bara titta på designen och glömmer helt bort att kolla upp specifikationer och funktioner som ju också är viktigt för att få en bra mobiltelefon.
Man ska inte chansa och köpa grisen i säcken, det gäller att vara påläst. Jämför gärna olika mobiltelefoner i din prisklass för att få bästa möjliga smartphone.
Vi behåller ju trots allt våra mobiler i minst två år och de är dessutom oftast en dyr investering och ändå chansar man. Med en stor risk att man blir missnöjd med sin investering.
Huawei P40 Pro är ett utmärkt exempel man kan använda för att tydliggöra vad som i värsta fall kan ske när man inte läser några recensioner och tar reda på fakta innan man bestämmer sig för en ny smartphone.

Vi tänker oss en kille som heter Lars vars förra mobiltelefon har börjat krångla och därför bestämmer han sig för att beställa en ny smartphone.
Han kollar på bilder på mobiltelefoner på sin mobiloperatörs hemsida och fastnar för en Huawei P40 Pro eftersom han gillar designen och storleken på telefonen.
Efter att han har beställt sin nya mobiltelefon sitter han och väntar och längtar efter att få hem den. 
Äntligen får han sin nya Huawei P40 Pro och han går till postens ombud för att hämta den.
Väl hemma packar han under förväntan upp mobilen och imponeras av dess byggkvalitet och eleganta design.
Lars startar med ett leende upp telefonen för första gången och börjar att kolla inställningarna och funktionerna. Sakta börjar det gå upp för honom att det verkar saknas en hel del applikationer. Lars hittar ingen Google Maps, ingen PlayStore, ingen Gmail, ingen YouTube, ingen Facebook och ingen av Googles sökmotorer. Vad är detta? 
Är det något fel på hans exemplar undrar han chockat och börjar leta efter en recension av Huawei P40 Pro på nätet. Redan i det tredje stycket i recensionen står det att Huawei har hamnat på Entity List och alltså har svartlistats av den amerikanska regeringen. Inga amerikanska företag får göra affärer med Huawei och det gäller i allra högsta grad Google som är ägare till operativsystemet android.
Besviken och arg på både sig själv ( för att inte ha läst på innan beställningen) och på sin operatör som inte tydligt har informerat om situationen lägger han ifrån sig mobilen.
Vad ska han nu göra med sin nya mobiltelefon? Den blir svår att returnera på grund av att förpackningen inte längre är obruten och den blir mer besvärlig att använda än andra telefoner som har fullt Google stöd.
Lars som till och med har Chromecast vilken inte alls är kompatibel med Huawei P40 Pro.
Nu har Lars tre alternativ. Behålla mobilen trots allt extra krångel. Om han vill använda YouTube, Gmail eller Facebook måste han gå via nätet och om han vill installera appar får han nöja sig med de få som finns i Huaweis AppGallery. Eller installera så kallade APK filer direkt via nätet vilket alltid innebär en risk att få virus i sin smartphone. Alternativen är alltså att prata med sin mobiloperatör och försöka få dem att gå med på att returnera telefonen. 
Försöka att sälja vidare mobiltelefonen till någon annan opåläst person eller hitta en köpare som kan tänka sig en mobil utan den licensierade versionen av operativsystemet android.
Detta exempel visar mycket tydligt hur viktigt det är att vara en medveten konsument. 
Det värsta är att hela situationen är självförvållad och lätt hade kunnat undvikas.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Xiaomi Mi 10 Pro

Bästa flaggskepps mobilerna 2024