Samsung Galaxy A72


Förra årets Samsung Galaxy A71 var en framgång i mellansegmentet och blev ganska populär ute i världen. Nu är dess efterträdare Samsung Galaxy A72 lanserad.
Samsungs A-serie av mobiltelefoner har inte samma höga nivå när det gäller prestandan som flaggskepps mobilerna i deras S-serien men de har mer överkomliga priser.
När det gäller Samsung Galaxy A72 erbjuder den mer avancerade specifikationer jämfört med många andra telefonern i Galaxy A-familjen och det gör den mer intressant.
Samsung Galaxy A52 och Samsung Galaxy A72 verkar nästan identiska rent designmässigt förutom den senare enhetens något större display storlek. På framsidan ser de båda mycket ut som sina föregångare men baksidan liknar en mer nedtonad version av Samsung Galaxy S21 FE.
Bakpanelen har en matt finish och är av plast och finns i fyra färgalternativ. Kanterna runt telefonen är av metall men själva bakpanelen gjord av polykarbonat.
Samsung har utrustat Galaxy A72 med en fingeravtryckssensor under displayens yta vilket fortfarande är ovanligt förekommande hos budgetmobiler i mellansegmentet och displayen har även en högre bilduppdaterings frekvens än vanligt.
Samsung Galaxy A72 har en IP-67 Certifiering vilket medför att den klarar av att vara på 1 meter djupt vatten i upp till 30 minuter. 

Displayen är av typen AMOLED och är på 6, 7 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar och pixeltätheten landar på 393 ppi (pixlar per tum). Bilduppdaterings frekvensen är på 90Hz vilket är högre än den normala på 60Hz men lägre än bilduppdaterings frekvensen hos den nya Samsung Galaxy A52 som istället har en bilduppdaterings frekvens på 120Hz.
Den tydligaste utvecklingen de senaste åren på flaggskeppssidan har varit displayer med högre uppdateringsfrekvens och det har ny även börjat nå till budgetmobiler i övre mellansegmentet. Även om det fortfarande är ovanligt förekommande så existerar det nu i undantagsfall också hos den här typen av smartphones.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 720G processor på 2,3 GHz och den har ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Det finns en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB. Båda dessa varianter har plats för ett minneskort ifall man skulle vilja utöka minneskapaciteten ytterligare.
Den här processorn klarar de mest resurskrävande spelen med höga eller till och med maximala grafiska inställningar utan problem.
Selfie kameran är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och den här mobiltelefonen har fyra kameralinser på baksidan vilka är på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (telefoto lins), 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt en Makrolins på 5 Megapixlar.
Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator, 3×optisk zoom och LED blixt.
Kamerakvaliteten är godkänd men ligger inte på samma höga nivå som de som sitter hos de dyra flaggskepps mobilerna.
Jag som ofta tittar på YouTube videor, film eller spelar mobilspel när jag ligger på min säng eller i soffan ser en stor display som en fördel. När man använder sin mobil för multimedia konsumtion blir displayens kvalitet och storlek av betydelse och ljudet blir också en viktig detalj. Därför uppskattat jag att Samsung Galaxy A72 har stereo högtalare.
Batteriet är på 5000 mAh och har stöd för snabbladdning på 25W men den laddare som följer med i förpackningen är på 15W och det innebär att man om man vill kunna ladda batteriet fullt på kortast möjliga tid är tvungen att investera i en ny laddare på 25W. Det är dåligt gjort av Samsung eftersom en laddare trots allt inte skulle kosta så mycket att inkludera för dem och deras kunder skulle bli nöjdare.
En Samsung Galaxy A72 kostar 4990 kronor vilket är ett helt okej pris med tanke på vad man får för pengarna man spenderar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.