Huawei Nova 9 SE

Budgetmobilen Huawei nova 9 SE syftar till att erbjuda det väsentliga till ett bra pris.
Designmässigt har Huawei nova 9 SE ett ganska konservativt chassi med ett plant bakstycke med böjda kanter, rundade hörn och en platt display. 
Den ovala, rektangulära kameramodulen är placerat i det övre bakre hörnet och har hela fyra kameralinser.
Den högra långsidan av mobiltelefonen har en Powerknapp som fungerar som fingeravtrycksläsare och en volymknapp.  I mobiltelefonens underkant sitter en USB-C-port och ett galler för den enda monohögtalaren på mobilen.
Fingeravtrycksläsaren som tidigare har nämnts har integrerats i Powerknappen låser upp telefonen snabbt och tillförlitligt. Dessutom finns den alternativa upplåsnings metoden Face Unlock via den främre kameran.  
Huawei Nova 9 SE finns i tre färgvarianter. Crystal Blue, Midnight Black och Pearl White.
En IP Certifiering mot damm och vatten finns inte vilket är rätt så vanligt hos budgetmobiler. 

Huawei Nova 9 SE har en högkvalitativ LCD display på 6,78 tum med en 1080×2388 pixlar och en pixeltäthet på 387 PPI (pixlar per tum).
Bilduppdaterings hastigheten kan ställas in på antingen 60 eller 90 Hz eller så kan systemet automatiskt växla mellan de två värdena.
Huawei förlitar sig på en åttakärnig Snapdragon 680 processor vilket gör den här mobiltelefonen till en budgetmobil i mellansegmentet.
Det är inte något problem att spela enklare mobilspel med den här mobilen men mer krävande titlar som Apex Legends och PUBG: New State uppnår inte ett tillräckligt bra flyt. Åtminstone inte när man försöker spela på de högsta grafiska inställningarna.
Medan många mobiler inom samma kategori vanligtvis bara har RAM minnen på 4 GB eller 6 GB  kommer värsting varianten av Huawei nova 9 SE med ett RAM minne på 8 GB RAM och ett internminne på 256 GB. Basmodellen har ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och det existerar också ytterligare en variant med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB. Det är väldigt vanligt att mobiltelefoner släpps i flera olika varianter när det gäller RAM minne och inbyggt minne och det medför att det blir av stor vikt att ta reda på vilken variant man är på väg att beställa. Att till exempel en Huawei Nova 9 SE kostar mindre i en annan butik kan helt enkelt bero på att den som är billigare är en sämre version av telefonen. 
Den här telefonen har plats för ett minneskort så minnesmängden är möjlig att utöka i efterhand vilket är en mindre fördel.
Operativsystemet som används är Android 11 utan tillgång till Googles tjänster. Appar kan installeras via Huaweis AppGallery, men många välkända appar saknas. Emellertid kan saknade appar installeras som APK filer från relevanta webbplatser men det är inte lätt att hantera. Särskilt för allmänheten vilka ofta är mindre tekniskt kunniga användare.
Det finns en huvudkamera på 108 Megapixlar (vidvinkel lins), en kameralins på 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar samt en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Den främre kameralinsen är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins).
Kamerorna kan leverera utmärkta bilder med gott om detaljer, skärpa och ganska bra färgåtergivning i både dagsljus och även under svagare ljusförhållanden.
Huawei nova 9 SE kommer med ett 4000 mAh batteri och stöder snabbladdning på 66W via Huawei SuperCharge. Det tar bara 15 minuter att ladda denna smartphones batteri 60 procent fullt och endast 36 minuter att ladda den helt.
Varianten med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB kostar runt 5200 kronor vilket jag tycker är ett för högt belopp att betala. Man kan hitta smartphones med mer kraftfulla processorer för ett liknande pris och den här mobiltelefonen har den stora nackdelen av att inte ha full tillgång till Googles tjänster och funktioner. På grund av att det är Google som äger operativsystemet Android blir det oerhört viktigt att ens mobil stöds av Google. Det gör inte produkter från Kinesiska Huawei eftersom företaget har svartlistats av USA. 
Den här mobiltelefonen kan jag därmed tyvärr inte rekommendera för den vanliga användaren. Det krävs en hel del arbete och teknik kunskap av ägaren av en mobiltelefon från denna mobiltillverkare och priset gör det inte mer lockande.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?