Problematiken med att använda en mobiltelefon från Huawei.

I Maj 2019 meddelade USA:s dåvarande regering att Huawei nu fanns på något som kallas Entity List. Företag på den här listan kan inte göra affärer med någon organisation som är verksam i USA.
Detta innebar/innebär att Huawei inte längre har full tillgång till grunderna för mobiltelefoner som använder sig av Googles operativsystem Android.  Gmail, YouTube, Google Drive och till och med själva Google Play Store var/är nu inte längre tillgängliga för Huawei att använda på nya produkter.
Huawei mobiler certifierade av Google och lanserade före den 15 Maj 2019 skulle fortsätta att fungera som vanligt. Alla ocertifierade mobiltelefoner, surfplattor eller andra produkter som släpptes av Huawei efter det datumet skulle dock komma utan Googles tjänster och funktioner.
Android är ett operativsystem med öppen källkod vilket i praktiken innebär att alla personer eller företag kan använda det helt fritt utan kostnad. Men många av de integrerade funktionerna och apparna i Android som användare gärna använder sig av ingår inte i den fria versionen.

Mobilelefonerna använder tillverkarens skinn EMUI baserat på Android versionen med öppen källkod.
Att man inte kan använda den licensierade versionen av operativsystemet Android medför att Googles appar eller tjänster dels inte finns förinstallerade i mobiltelefonerna och dels om man lyckas installera dem ej fungerar på rätt sätt. Detta beror på att man är förhindrad att använda den Googles licensierade versionen av Android med programvara som stöder tjänsterna på rätt sätt.
På grund av att telefonerna inte kommer med Google Play Store installerad måste man istället ladda ner appar från Huaweis AppGallery. Problemet är att AppGallery inte har de flesta av de appar man vill ha. Utbudet är väldigt begränsat och det saknas extremt många appar som finns i Google Play Store.
Dessutom har AppGallery ännu en nackdel. Nämligen att den är fylld med med massor av helskärmsannonser vilket man som användare inte förväntar sig av så dyra smartphones.
Många populära appar som WhatsApp, Facebook, Instagram, Netflix, Disney Plus, Twitter, PayPal och många populära mobilspel är inte tillgängliga men man kan förstås ladda ner dem som APK filer.
Huawei låter användaren söka efter dessa appar antingen i AppGallery eller dess separata Petal Search App vilket ger användaren listor med möjliga APK filer att ladda ner för att på så sätt installera apparna från en annan källa.
Man måste dock fortfarande vara försiktig med att man inte installerar något skumt.
Jag vet att jag inte behöver informera om riskerna med att ladda ner APK filer  via opålitliga nätsidor eftersom vi alla redan är medvetna om riskerarna.
Men personligen är jag inte särskilt orolig för det eftersom jag har som vana att endast laddar ner APK filer av populära appar från erkända sidor på nätet.
En Huawei mobil har inte direkt tillgång till bank appar och specifika betaltjänster tillgodoses för närvarande inte även om Huawei gör en enorm ansträngning för att förbättra detta.
Även om många appar fungerar bra efter att de har installerats som APK filer finns det undantag. Google appar kan visserligen installeras men de kan inte komma åt Googles servrar och det leder till att de oftast blir helt oanvändbara.
Uppdateringar av de här apparna är ännu en aspekt att tänka på. De uppdateras precis som de alla andra appar men ofta tar det lite längre tid eftersom det sker en fördröjning mellan att apputvecklaren skickat en uppdatering till Google Play Store och den uppdaterade APK filen blir tillgänglig online.
Om jag köper en smartphone för 7800 kronor eller mer tycker jag att jag inte ska behöva att lägga ner så mycket arbete på att komma runt problem. Att behöva läsa artiklar på nätet, leta i Forum och titta på tutorials på YouTube bara för att kunna installera en app jag vill ha blir irriterande. Man vill att allt bara ska fungera direkt och därför väljer jag i nuläget bort mobiltelefoner från Huawei.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?