Doro 8210

Doro 8210 är en ny smartphone som sätter standarden för äldres behov och vad smartphones kan göra för att underlätta för de äldre. Den har uppgraderade funktioner och design men ändå samma säkra upplevelse för seniorerna.
Den här mobiltelefonen har en ganska stor display med tjocka ramar runt om samtidigt som hakan är ännu tjockare. 
I mitten av displayens överkant sitter en flärp innehållande selfie kameran. 
Chassit och kanterna är konstruerade av matt, greppvänlig plast. Designen på mobiltelefonen är ergonomisk och passar både i handen och i byxfickan. Kanter och hörn är skönt avrundade.
Det finns ingen fingeravtrycksläsare eller Face Unlock att låsa upp mobiltelefonen med vilket i det här fallet är något positivt. Allt för ny teknik som bara upplevs som skrämmande och krångligt av den äldre generationen är bäst att undvika att använda sig av i en mobil specifikt riktad mot den gruppen människor.
Den här mobiltelefonen har en IP-54 Certifiering så den har ett visst skydd mot lättare regnstänk men klarar inte av att ligga nersänkt i vatten.
Det finns ett hörlursuttag vilket är en funktion som ofta saknas hos dyrare smartphones men som fortfarande brukar finnas hos budgetmobiler.

Displayen är en LCD display på 6 tum med 720×1560 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på 282 PPI (pixlar per tum). Det hade inte skadat om displayen hade haft en högre pixeltäthet men kvaliteten är okej med tanke på äldre människors användnings mönster. 
Större displayer medför högre upplösning så att detaljer som exempelvis bokstäver blir större samtidigt som det blir lättare att se vad som visas på displayen. Detta är förstås inte bara viktigt för seniorer utan blir lika viktigt för oss alla. 
Processorn är en åttakärnig MediaTek Helio P22 processor vilken är en fem år gammal processor som visserligen har åtta kärnor och klarar multitasking bra men som inte riktigt klarar mer krävande arbetsuppgifter. De här typen av processor är inte lämpliga för mobilspel. Om spelet fungerar alls är det ofta med mycket låg bildfrekvens och andra problem med renderingen. Vanligt kontorsbruk och surfande bör däremot fungera bra. Nu är det förstås väldigt få pensionärer som faktiskt spelar mobilspel så den här typen av processor borde duga för dem.
Mobilen finns ovanligt nog endast i en variant med ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 64 GB.
Minnesmängden är möjlig att utöka ytterligare genom att montera in ett minneskort på upp till 512 GB men där kan man inte spara appar, uppdateringar av dessa appar eller eventuella uppdateringar av operativsystemet Android. Det man kan spara där är bilder, dokument, video, musik och dylikt.
På baksidan sitter två kameralinser på 16 Megapixlar och en Makrolins på 2 Megapixlar och på framsidan sitter en kameralins på 5 Megapixlar.
Bildkvaliteten är godkänd men inte mer än så. Man kan ta fina bilder vid bra ljusförhållanden ifall man har en stadig hand men det gäller att ta tid på sig för att få bästa möjliga resultat.
Denna smartphone har även Google Assistant integrerad i mobiltelefonen vilket kan hjälpa användaren att skriva meddelanden, söka på webben, ställa in larm och mycket mer.
För att underlätta ytterligare för användaren att kunna få teknikhjälp levereras Doro 8210 med appen Teamviewer så att en familjemedlem eller släkting kan gå in på mobilen och hjälpa till även på distans. Vilket är praktiskt ifall man inte bor i närheten av sin äldre släkting.
Mobiltelefonen kommer också med funktion  Doro ClearSound som är ett system som optimerar ljudet och gör samtalen tydligare. Detta kommer särskilt att göra skillnad för användare med åldersrelaterad hörselnedsättning.
Doro 8210 har till och med stöd för hac läge så att den kan kopplas samman den med en hörapparat.
Precis som på sina tidigare mobiler har Doro 8210 en trygghetsknapp för att använda enkelt ska kunna larma till fördefinierade nummer om något skulle hända.
Batteriet är på 3000 mAh och det är en ovanligt liten batteristorlek för att vara en mobiltelefon från 2023. Dagens mobiler brukar ha från 4000 mAh och uppåt. Med tanke på den lilla batteristorleken lär den här mobiltelefonen knappast ha den allra bästa batteritiden så man får vara nöjd om den klarar av en dag på en laddning.
En Doro 8210 kostar 3490 kronor och för de pengarna kan man få en smartphone med bättre prestanda och en något mer elegant design men då förstås helt utan special funktioner anpassade för pensionärer.
Se till att vara en medveten mobilköpare och undvik att beställa en mobiltelefon på impuls. Läs recensioner och jämför olika mobilers specifikationer, funktioner, konstruktion och pris för att hitta bästa alternativet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?