Vivo X100 Pro

Vivo X100 Pro kommer med den typ av design som du fortfarande skulle associera med en flaggskeppstelefon. Detta kommer främst från de böjda sidorna, på både fram och baksidan. Det är ett intressant val med tanke på att ett antal telefontillverkare har börjat gå bort från böjda långsidor. 
Displayens böjda långsidor har kanter med en rund krökning för att det inte ska kännas som att de skär in i användarens fingrar.
Fingeravtrycksläsaren under displayen är snabb och exakt men den sitter ganska nära telefonens nedre kant. Med så mycket vikt på toppen på grund av kameramodulen kan mobiltelefonen vara svår att låsa upp med en hand.
En titt på baksidan avslöjar att bakstycket är täckt av frostat glas och där sitter en cirkulär gigantisk kameramodul som sticker ut ganska mycket från chassit. Detta faktum är en nackdel på grund av att mobiltelefonen därför gungar fram och tillbaka när man använder den liggande på en plan yta. 
Vivo X100 Pro har stereohögtalare men även om det är ganska vanligt, fungerar hörluren också som en halva av installationen så det är inte en riktig stereoupplevelse i den meningen. Stereo högtalarna har 24 bitars ljud på 192kHz men den saknar hörlursuttag precis som de flesta andra flaggskepps mobiler.
Denna flaggskepps mobil har en 
IP-68 Certifiering vilket betyder att den klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter innan den tar skada. 

Displayen är en AMOLED display på 6,7 tum med 1260×2800 pixlar och den har därmed en pixeltäthet på 453 PPI (pixlar per tum). Displayen har bildförhållandet 20:9 och har en bilduppdaterings frekvens på 120Hz.
Färgerna är levande, kontrasten är bra och betraktningsvinklarna är utmärkta.
Att displayen är stor och av hög kvalitet medför att den här mobiltelefonen blir en utmärkt multimedia mobil som duger väl för att exempelvis titta på streamade filmer, YouTube och spela till och med de mest krävande moderna mobilspelen.
Mobiltelefonen drivs av Mediateks banbrytande åttakärniga Dimensity 9300 processor som är utrustad med AI funktioner. 
Dimensity processorn är tillräckligt kraftfullt för att klara de flesta dagliga uppgifter men batteritiden verkar inte hålla lika länge som Snapdragon drivna mobiltelefoner.
Appar öppnas omedelbart, spel laddas på ett ögonblick och multitasking är aldrig ett problem.
Även när den är under tung belastning, till exempel när man spelar tekniskt krävande mobilspel flyter allt på väl.
Instegs modellen har ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 256 GB. 
Det finns också andra varianter med ett RAM minne på 16 GB och ett internminne på 256 GB, ett RAM minne på 16 GB och ett internminne på 256 GB, ett RAM minne på 16 GB och ett inbyggt minne på 512 GB och slutligen finns det en värsting variant med ett RAM minne på 16 GB och ett internminne på otroliga 1TB.
Mobiltelefonen saknar likt de flesta andra flaggskepps mobiler plats för ett minneskort. Samtliga varianter lanseras inte i alla länder och det här mobilmärket säljs inte officiellt i Sverige men kan naturligtvis gå att importera.
Vivo X100 Pro kör Funtouch OS 14 som är baserat på operativsystemet Android 14 och har till och med uppdaterats till den senaste säkerhetsuppdateringen från December 2023. Vivo verkar också vara ganska engagerad i uppdateringar och lovar att leverera tre år eller säkerhets och operativsystems uppdateringar.
På baksidan sitter tre kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 50 Megapixlar periskop telefoto lins) samt en 50 Megapixlars (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, Laser autofokus, optisk bildstabilisering, 4.3×optisk zoom och LED blixt.
De har dessutom Carl Zeiss optik.
Den framåtriktade selfie kameran är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins).
Allt detta leder till enastående bilder i praktiskt taget alla ljusförhållanden. Samtliga kameralinser är kapabla till att ta riktigt detaljerade bilder utan att gå överbord med artificiell förbättring vilket annars är typiskt för många flaggskepps mobiler nuförtiden.
Vivo X100 Pro drivs av ett 5400 mAh batteri och har 100W snabbladdning och stöder även trådlös laddning. Den har alltså en batteristorlek som i jämförelse med de flesta andra flaggskepps mobiler är mycket större vilket leder till en bra batteritid.
Mobilen har en rad imponerande specifikationer som gör den till framstående i kategorin flaggskepps mobiler.
Vivo X100 Pro kommer tyvärr inte att vara lätt att få tag på i alla områden i världen men jag tycker fortfarande att den absolut värd att ta sig en titt på.
Den kostar från 767 dollar vilket motsvarar ungefär 7850 kronor exklusive moms.
Man ska aldrig beställa en mobiltelefon på impuls utan alltid fatta ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?