Xiaomi Redmi 12C

Xiaomi Redmi 12C är en billig lågbudget mobil som kan köpas för så lite som 990 kronor men då får man förstås inte den allra bästa prestandan.
Mobiltelefonen har en stor display men ganska tjocka ramar runt om och en ännu tjockare ram under displayen. 
I mitten av displayens överkant sitter en flärp för selfie kameran.
Baksidan är gjord av plast och har ett påtagligt randmönster, som liknar bakstycket på föregångaren Xiaomi Redmi 10C. Kameramodulen är fortfarande väldigt skrymmande men den har nu delvis anpassats till baksidan färgmässigt för att se mer diskret ut.
Kameramodulen har en blank bakgrund placerad inuti en fyrkantig modul. Med det sagt har placeringen av fingeravtrycksläsaren inuti kameramodulen gjort mig lite besviken eftersom den därmed blir svår att nå utan att tvingas ändra grepp på telefonen.
Mobiltelefonen är gjord av plast och har platta sidor. På höger långsida finns en Powerknapp åtföljd av volymknappar medan det på den vänstra långsidan sitter ett SIM kortfack som också kommer med en dedikerad plats för ett microSD kort. Längst upp finns ett hörlursuttag medan den nedre har en ensam högtalare samt en gammaldags laddninsport. Denna smartphone har överraskande nog inte en USB Typ C port.
Jag förstår inte hur Xiaomi kan välja att använda en microUSB port i en ny mobiltelefon.
Xiaomi erbjuder mobilen i fyra färgalternativ vilka är mörkgrå, lila, mintgrön och blå.

Denna lågbudget mobil har en LCD display på 6,7 tum med 720×1650 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på 268 PPI (pixlar per tum
och det medför att skärpan hamnar under den jag brukar rekommendera som minimum.
Beställ inte den här mobiltelefonen för att använda som multimedia mobil eftersom den absolut inte är tillräckligt bra för att använda till sådana arbetsuppgifter. 
Xiaomi Redmi 12C drivs av en åttakärnig Mediatek MT6769Z Helio G85 processor vilken
erbjuder relativt mycket kraft i direkt jämförelse med andra lågbudget mobiler men det betyder knappast att den ligger på en särskilt hög nivå. Den här processorn är absolut inte jämförbar med till exempel processorer som sitter i budgetmobiler i mellansegmentet.
Den öppnar de flesta appar och internet sidor ganska smidigt under dagligt bruk. Du upplever dock tydliga prestandaproblem när du vill spela tekniskt krävande mobilspel.
Sanningen att säga är det här en grundläggande telefon för dagligt bruk som att ringa, skicka sms, titta på film eller lyssna på musik via Spotify.
Basmodellen har ett RAM minne på 2 GB och ett internminne på 32 GB och det är så liten mängd RAM och internminne så att just den varianten bör undvikas men det existerar även flera andra varianter. 
Jag skulle föreslå att man ifall man skulle vilja ha den här mobiltelefonen ska välja åtminstone varianten med ett RAM minne på 3 GB och ett internminne på 128 GB. Det finns plats för ett minneskort så minnesmängden är möjlig att utöka i efterhand.
Skinnet heter MiUI 13 men den är fortfarande baserad på operativsystemet Android 12. Mobiltillverkaren har lovat två operativsystems uppdateringar vilket är bra med tanke på att de flesta mobiltelefoner inom den här kategorin aldrig någonsin får några uppdateringar.
På baksidan sitter två kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins) samt en auxiliary kameralins på 0,08 Megapixlar 
Kameran har LED blixt och saknar användbara funktioner som autofokus, optisk bildstabilisering och PDAF.
Selfie kameran är på 5 Megapixlar (vidvinkel lins).
Huvudkameran tar delvis suddiga bilder, och ljusstyrkan lämnar också en del övrigt att önska. Detta märks inte bara i dagsljus utan även mörka ljusförhållanden. Man får den kvalitet man kan förvänta sig från en lågbudget mobil och om du vill ha bättre specifikationer krävs tyvärr att man spenderar mycket mer pengar.
Batteriet är på 5000 mAh batteri och det ger minst en dags batteritid för denna modell om den används för att möta dagliga behov som att titta på Youtube, ringa telefonsamtal, skicka sms, surfa på nätet och lyssna på musik. Batteriet har stöd för laddning på 10W.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer, konstruktion och pris. Vad ska du använda din smartphone till och vilken typ av specifikationer krävs för att du ska kunna använda den på det sätt du vill?
Att ha koll på vad det är man beställer blir naturligtvis ännu viktigare när man har en riktigt begränsad budget. Man ska ju försöka se till att skaffa en så bra mobiltelefon som möjligt för de pengar man kan eller vill spendera.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Samsung Galaxy S24 FE (Fan Edition)