Samsung Galaxy A05s

Samsung lanserar ständigt nya mobiltelefoner inom olika mobiltelefon kategorier  varje år och snart kommer man att lansera Samsung Galaxy A05s vilket är en modell som ligger något längre ner i sortimentet.
Den här mobiltelefonen är en uppgradering jämfört med sin föregångare
Displayen har vuxit och har nu en bilduppdaterings frekvens på 90Hz samtidigt som processorn har uppgraderats till en fortfarande gammal men tekniskt överlägsen processor.
Displayen har relativt tjocka ramar runt om och hakan (den nedre delen) är tjockare än övriga ramar vilket medför att den här mobiltelefonen ser mer ut att vara någon billigare budgetmobil. Dessutom finns det en flärp istället för ett punch hål för selfie kameran.
Eftersom det här är en budgetmobil i mellansegmentet  blir det en nackdel att den har den typ av design man förväntar sig av en mobiltelefon i den kategorin.
Mobilen har en baksida av plast som är matt, lätt strukturerad och känns slät när man tar på ytan.
Det finns tre kameralinser vertikalt arrangerade i rad under varandra på baksidans övre vänstra hörn. Bakstycket har en någorlunda platt design och saknar kameramodul men de runda kameralinserna sticker ut litegrann från chassit. Den här mobilen har en design som ser ganska enkel ut men är också tillräckligt snygg för att duga.
Kanterna runt denna smartphone är även den av plast men ser ut som borstad metall.
På höger långsida av Samsung Galaxy A05s finns volymreglaget och Powerknappen. Båda är välplacerade höjdmässigt så de är lätta att nå. Integrerad i Powerknappen sitter en fingeravtrycksläsare som låser upp mobiltelefonen smidigt nästan varje gång man använder den.
Den finns i de grundläggande färgerna svart och silver samt de mer ungdomliga och lekfulla färgerna Violet och ljusgrön.

Den har en LCD display på 6,7 tum med 1080× 2400 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 393 PPI (pixlar per tum). Displayen har bildförhållandet 20:9 så telefonen har en mer långsmal konstruktion. Den har en bilduppdaterings frekvens på 90Hz.
Displayen visar skarpa och levande bilder vilket gör den till en utmärkt mobiltelefon för mediekonsumtion, webbsurfning och gaming.
Under huven har Samsung Galaxy A05s en åttakärnig Qualcomm Snapdragon 680 processor som skapar en bra balans mellan prestanda och energieffektivitet. Processorn är tillräckligt kraftfull för att kunna användas för att spela till och med mer tekniskt krävande mobilspel som New State Lost LightArena Breakout  och Genshin Impact .
Denna smartphone finns i flera olika varianter vilket är ganska vanligt. Basmodellen har ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 64 GB men den varianten skulle jag inte rekommendera på grund av att den har för liten mängd inbyggt minne.
De övriga varianterna har ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 128 GB och ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB.
Minnesmängden är möjlig att utöka ytterligare eftersom mobiltelefonen har plats för ett minneskort.
Modellerna med mer inbyggt minne ger gott om utrymme för appar, bilder, videor, dokument och uppdateringar. 
Att man inte får den senaste operativsystems versionen Android 13 medför att Samsung Galaxy A05s dessvärre inte ger en uppdaterad användarupplevelse. 
Att förvänta sig att få den senaste system uppdateringen Android 14 från den här mobilen är lite dumt och man kan inte klaga så mycket på att få Android 13 istället.
Men man kan därmed inte njuta av de senaste funktionerna, förbättringarna och säkerhetsuppdateringarna.
På baksidan sitter tre kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), en Makrolins på
2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har autofokus och LED blixt.
Selfie kameran är på 13 Megapixlar.
De bildar man får ut av den bakre huvudkameran är godkända men ligger naturligtvis inte alls på flaggskepps nivå. 
Samsung Galaxy A05s har ett stort 5000 mAh batteri med stöd för laddning på 25W.
En full laddning tar ungefär en och en halv timme. Det är lite för långsamt för att vara en budgetmobil i mellansegmentet. 
Tyvärr medföljer ingen laddare i kartongen så ifall man mot förmodan inte skulle ha en blir man tvungen att köpa en separat. 
Smartphones har blivit en integrerad del av vårt dagliga liv och erbjuder bekvämlighet, anslutningsmöjligheter och funktionalitet. För många är det avgörande att hitta en prisvärd mobil som inte kompromissar för mycket med väsentliga funktioner. Samsung Galaxy A05s är en sådan smartphone designad för att möta behoven hos budgetmedvetna användare utan att offra allt för mycket när det gäller prestanda eller konstruktion.
En Samsung Galaxy A05s kostar från 1990 kronor och det är ett okej pris men många mobiler inom kategorin budgetmobiler i mellansegmentet erbjuder mer för pengarna.
Man kan vid vissa tillfällen få budget kungen Xiaomi Redmi Note 12 4G  för ungefär samma pris och då får man mer internminne och en finare design. När det här blogginlägget publiceras kostar basmodellen 1790 kronor och då får man ett internminne på 128 GB istället för som när man beställer basmodellen av Samsung Galaxy A05s får ett internminne på 64 GB.
Men det är klart för att kunna veta detta krävs att man är lite mer påläst. Att man jämför pris kontra specifikationer. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?