Google Lens

Google Lens var ett av Googles största tillkännagivanden 2017 och en exklusiv funktion för Google Pixel när den mobiltelefonen lanserades. Sedan dess har Google Lens kommit till majoriteten av Android mobiler och om du inte har den förinstalleradnså finns appen att ladda ner på Google PlayStore.
Google Lens är en bildigenkänningsteknik utvecklad av Google och finns i Google Lens appen. Funktioner fortsatte att läggas till och den har fått nya funktioner under åren.
Med appen kan du söka på nätet med hjälp av din smartphones kamera eller bilder tagna med eller sparade i din mobiltelefon istället för att göra en traditionell textsökning. Detta gör det möjligt att hitta ursprunget till en bild, visuellt liknande bilder och relaterat innehåll på några sekunder.
Google Lens fungerar i första hand i din smartphones kamera app och använder kameran i din smartphone för att intelligent skanna information, söka efter data och sedan presentera denna data som en överlagring på mobiltelefonens display. Men du kan också komma åt funktionerna i Google Lens för saker som dina egna foton. Objektiv kan definiera vilka kategorier vissa bilder tillhör till exempel, eller så kan det hjälpa dig att skanna ett dokument mer effektivt när du inte har en skanner tillgänglig.
När du markerar text i Google Lens kan du även söka efter den texten på internet. Detta är praktiskt om du till exempel behöver slå upp en definition av ord eller meningar.

Applikationen använder artificiell intelligens för att låta användaren översätta språket man inte kan läsa på en skylt eller något i världen omkring dig med det språk man förstår. Man  riktar bara kameran mot det man vill översätta så sköter Google resten.
Den är alltså särskilt praktisk att använda när man reser eftersom turister kan rikta sina mobilkameror mot gatuskyltar, menyer och andra längre textformer för att översätta dem direkt.
Tyvärr kan det vara riktigt problematiskt att ta bilder av viktiga dokument. Det är ofta svårt att få rätt belysning och se till att texten verkligen är läsbar. Google Lens kan enkelt justera bilden av din skannade text för att göra den mer som ett officiellt skannat dokument.
Man kan kopiera all text från ett fysiskt dokument och skicka det som ett mail till en vän, kollega eller myndighet.
Man kan ta en bild av SSID klistermärket på baksidan av en Wi-Fi-router varefter din telefon automatiskt ansluter till Wi-Fi-nätverket utan att man behöver göra något annat.  Du måste exempelvis inte längre krypa under ett skåp för att läsa upp lösenordet medan du skriver det i din telefon. 
Appen kommer också att känna igen restauranger, klubbar, kaféer och barer och presenterar ett popup fönster som visar recensioner, adressuppgifter och öppettider.
Google Lens kan läsa QR-koder och ge användaren länkar och information. 
Ifall du har ett objekt framför dig kan du använda din mobils kameralinser för att hitta liknande objekt på nätet. Man kan till exempel rikta kameralinsen mot en kaffekopp och därefter söker appen efter bilder på samma eller liknande kaffekoppar på internet. På så sätt kan man om man vill beställa en likadan eller liknande kopp. Appen är med andra ord också praktisk vid shopping.
Google Lens appen fungerar som alla andra kamera appar. Användare måste trycka på en ikon för att ta en bild. Användare kan välja vilket läge de ska använda genom att svepa längst ned på sin smartphones eller surfplattas didplay för att komma åt översättnings text, kopiera text, få upp liknande bilder, söka en produkt på nätet samt få tillgång till specifik information. När användaren trycker på ikonen i mitten av displayen kommer det att finnas ett popup fönster längst ner på displayen som ger information om objektet eller tar användaren till en söksida med ytterligare information.
Som vanligt är det dessvärre inte särskilt många människor som känner till att appen existerar eller hur användbar den faktiskt är vilket är lite trist. Man är som så ofta är fallet väldigt dåligt påläst när det gäller den här typen av saker och det vill jag försöka ändra på. Det är bland annat därför den här bloggen finns till, för att informera och utbilda om saker och ting som berör mobiltelefoner.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?