Nokia G100

Nokia G100 är en budgetmobil i mellansegmentet som lanserades i September 2022.
Den stora displayen har ganska tunna ramar runt om och längst upp i mitten av displayens överkant sitter en flärp innehållande selfie kameran.
Både kanterna runt mobiltelefonen och själva chassit är konstruerad av plast vilket tydliggör att det här inte är en flaggskepps mobil.
Kanterna och hörnen är avrundade och det gör att mobilen ligger skönt i handen när man håller i den.
I baksidans övre vänstra hörn sitter en liten kameramodul innehållande tre kameralinser.
Kameramodulen sticker inte ut allt för mycket från det avrundade, matta chassit vilket är bra.
Fingeravtrycksläsaren vilken är integrerad i  Powerknappen används för att låsa upp mobiltelefonen. Det känns som en väldigt naturlig placering för att använda tummen för att låsa upp mobiltelefonen. Den är också väldigt exakt och lyhörd. Den verkar alltid öppna displayen snabbt och effektivt.
Det finns ett hörlursuttag vilket är en funktion som helt har försvunnit från dyrare smartphones.
Mobilen finns endast i färgen Nordic Blue vilket är synd då valmöjligheterna därmed blir helt obefintlig.

Nokia G100 har en LCD display på 6,52 tum med 720×1600 pixlar vilket ger en lägre pixeltäthet på 269 PPI (pixlar per tum).
Displayen har bildförhållandet 20:9.
Det faktum att denna smartphone har så lågt antal pixlar medför att den inte direkt blir en bra multimedia mobil. Trots att displayen är stor (vilket alltid är en fördel) är den inte tillräckligt skarp för att man ska välja att titta på exempelvis streamade filmer eller spela mobilspel någon längre tidsperiod.
Mobilen är lagom kraftfull och inte särskilt energikrävande på grund av att den drivs av en åttakärnig Snapdragon 662 processor. 
Basmodellen har ett RAM minne på 3 GB och ett inbyggt minne på 32 GB men det existerar även en bättre variant med ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Jag skulle absolut inte rekommendera basmodellen till någon eftersom både RAM minnet och internminnet är på tok för lite. Med en så liten mängd inbyggt minne fylls mobilens minneskapacitet upp på väldigt kort tid och det hjälper föga om man är en användare som inte brukar installera appar i sin smartphone.
Att processorn är någorlunda kraftfull påverkas negativt av den mindre mängden RAM minne så den varianten duger definitivt inte ifall man har tänkt använda den här mobiltelefonen för att spela mobilspel.
Mobilen har visserligen plats för ett minneskort men på dessa brukar det oftast inte vara möjligt att spara mobilspel eller andra appar. Eventuella uppdateringar av operativsystemet är inte heller möjligt att spara där. 
Telefonen kommer med operativsystemet Android 12 men den har bekräftats vara kvalificerad för en Android 13 uppgradering inom en inte så avlägsen framtid. Systemet är väldigt rent utan en massa tilläg från mobiltillverkaren HMD Global som är en finsk mobiltillverkare.
På baksidan sitter tre kameralinser på 13 Megapixlar (vidvinkel lins), 5 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och en djupsensor på 2 Megapixlar. 
Kamerorna har autofokus och LED blixt.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins).
Kamerorna är helt enkelt inte en av den här mobiltelefonens styrkor. Bilder tagna med kameralinserna duger men bilderna är bara inte fantastiska.
Nokia G100 klämmer in ett stort 5000 mAh batteri i ett inte så tjockt chassi som har en tjocklek på mindre än 9 mm.
Batteriet klarar av upp till två dagar på en laddning 
kommer vilket innebär att du kan njuta av mer av det du älskar ännu längre.
Mobiltelefonen annonseras därför föga förvånande som en tungviktare när det gäller batteritiden.
Nokia G100 är en en bra prissatt budgetmobil i mellansegmentet tack vare en någorlunda snabb processor, en praktisk fingeravtrycksläsare samt ett lite större batteri även om det finns några problem som dess lågupplösta display och långsamma laddningshastigheter.
De stora fördelarna bästa med den här telefonen måste vara batteritiden och processorn.
Den billigaste varianten kostar ungefär 100 dollar exklusive moms och med moms skulle man hamna runt 1300 kronor i svensk valuta.
Nu är Nokia inte längre ett mobilmärke som många människor tänker på. Tvärtom är det väldigt vanligt att folk inte ens känner till att det lanseras nya Nokia mobiler varje år.
De skulle kunna vara mäktiga rivaler till billigare mobiltelefoner från Motorola och Xiaomi men de blir sällan det just på grund av att få vet att de ens existerar.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut. Läs recensioner och jämför olika mobilers specifikationer, funktioner, konstruktion och pris innan du bestämmer dig. På så sätt undviker man att beställa en mobiltelefon som inte riktigt duger för det sätt just du brukar använda din smartphone.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?