HTC Wildfire X


En ny mobiltelefon från den ekonomiskt kämpande mobiltillverkaren HTC har presenterats och den kommer till en början endast att säljas i Indien.
Den här budgetmobilen tillverkas inte alls av HTC.  Istället har den taiwanesiska tillverkaren licenserat sitt varumärke till InOne Smart Technology, en kinesisk tillverkare som alltså har köpt rättigheterna till att producera mobiltelefoner märkta med deras logga. HTC har därmed valt att åtminstone delvis gå samma väg som Blackberry redan har gjort. Deras smartphones tillverkas inte av Blackberry utan de stār endast för programvaran i de telefoner som släpps under deras namn.
HTC Wildfire är modernt designad och har  en stor display med en tårformad flärp  längst upp på skärmen för att få plats åt selfie-kameran. Den här mobilen har en typisk HTC design, man ser direkt att det är en mobiltelefon från HTC.
Det finns inga uppgifter om vilka material som har använts till telefonen men med tanke på det låga priset kan chassit vara konstruerat av plast. Men det är endast en gissning från min sida.
På baksidan sitter tre kameralinser samt en fingeravtrycksläsare.
HTC Wildfire X har ett hörlursuttag och en USB Typ C port.


Displayen är en LCD display på 6,2 tum med bildförhållandet 19:9 och den har 1520×720 pixlar. Pixeltätheten blir därför 271 ppi (pixlar per tum). Just pixeltätheten är ett bra verktyg för att kunna veta hur skarp och tydlig en display är och en pixeltäthet på 271 ppi innebär att detta knappast är den mest skarpa displayen på marknaden.
Skärmens kvalitet kan duga för den som mest använder sin mobiltelefon för att ringa samtal och surfa på nätet men om du gärna tittar på streamad film och spelar mobil spel duger den inte fullt lika bra. När man som mobiltillverkare vill hålla nere priset för sin mobiltelefon blir man tvungen att kompromissa med specifikationerna och det är det man har gjort när det gäller displayen i det här fallet.
Telefonen har en åttakärnig MediaTek Helio P22 processor på 2,0 GHz under chassit och det i kombination med ett RAM minne på 3 GB och ett internminne på 32 GB gör att denna smartphone hamnar i mellansegmentet.
Det existerar även en bättre variant med ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på hela 128 GB men den varianten kostar förstås betydligt mer.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar och på baksidan sitter tre kameralinser på 12 ( vidvinkel), 8 (telefoto lins) och 5 Megapixlar (djupsensor). Kamerakvaliteten bör vara åtminstone godkänd.
Batteriet är på 3300 mAh och har snabbladdning.
HTC Wildfire X kostar från 155 dollar vilket motsvarar ungefär 1500 kronor.
Om denna smartphone någonsin börjar säljas officiellt här i Sverige tillkommer den svenska momsen samt säljarens påslag. Priset skulle då landa någonstans runt 2500 kronor och det är ett bra pris med tanke på det man får för det man betalar.
HTC har inte tillverkat HTC Wildfire X själva och det är oklart om de har varit inblandade i valet av design och specifikationer överhuvudtaget. De lät en annan mobiltillverkare stå för alla risker när det gäller den ekonomiska biten.
Det är för tidigt att säga om företaget har fattat ett bra beslut, men det låter som en bra idé i teorin.  En övergång för att licensera ut HTC-namnet innebär att företaget inte behöver spendera lika mycket pengar för att designa och tillverka mobiltelefoner. Detta innebär att företaget tar en mindre ekonomisk risk samtidigt som deras utgifter minskar.
Jag har i ett öppet brev till HTC föreslagit att de skulle satsa på att ta fram flaggskepps dödare men HTC Wildfire X är långt ifrån den typen av smartphone. Förhoppningsvis kommer en så kallad flaggskepps dödade senare i år. För er som inte vet är det mobiltelefoner med topp specifikationer men till  ett betydligt lägre pris än konkurrenternas motsvarande mobiltelefoner.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?