Samsung Galaxy Note 10


Samsung Galaxy Note 10 har presenterats och det är den första modellen i serien med en skärm som täcker nästan hela framsidan. Det är tydligt att mycket arbete har lagts ner för att förmedla en känsla att mobiltelefonens framsida endast består av display.
Det är förstås en extra bra fördel med en sådan storlek på skärmen hos den här typen av mobil som är riktad mot produktivitet.
På den stora displayen finns en rund hålutskärning för selfie kameran längst upp på skärmen.
Kanterna runt telefonen är av aluminium och inte av rostfritt stål som tillverkaren tidigare har påstått så de har inte använt riktigt lika ett lika påkostat material som de har tänkt från början.
Baksidan är av plast som har täckts av flera lager glas. I denna smartphoned underkant sitter en USB Typ C port, högtalare och fästet för S Pen som man som vanligt trycker in i ett hål så att pennan förvaras inne i mobilens chassi när den inte används.
Fingeravtrycksläsaren sitter under displayens yta på ett modernt sätt och mobilen har en IP-68 Certifiering vilket innebär att den kan vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Samsung Galaxy Note 10 har stereo högtalare med Dolby Atmos AKG ljud på 32 bitar men tyvärr saknas hörlursuttag. Man blir därför tvungen att använda bluetooth hörlurar när man vill lyssna på musik i hörlurar.


Displayen är en AMOLED display på 6,3 tum med bildförhållandet 19:9. Den här displayen har 1080×2280 pixlar så pixeltätheten landar på 401 ppi ( pixlar per tum).
Detta är ännu lägre än pixeltätheten på 438 ppi hos Samsung Galaxy S10e. Vilket är årets budget alternativ ibland Samsungs flaggskepps mobiler. Det är lite trist att det förhåller sig så men skärmen är fortfarande skarp och tydlig med utmärkt färgåtergivning.
Det finns som vanligt när det gäller Samsungs toppmodeller olika varianter när det gäller vilken processor som sitter under chassit och vilken man får avgörs av i vilken del av världen man bor.
En variant har en åttakärnig Snapdragon 855 processor på 2,4 GHz och den andra har en åttakärnig Exynos 9825 processor på 2,4 GHz. RAM minnet är på 8 GB och internminnet är på 256 GB. Med så mycket inbyggt minne behöver man knappast någon plats för ett minneskort.
Samsung Galaxy Note mobiltelefonerna var under många år väldigt unika, bland annat på grund av att de nästan var ensamma på marknaden med stora displayer. En tid när det var modernt med små kompakta mobiltelefoner stack Note ut i mängden av mobiltelefoner. Nu när trenden har skiftat mot att ha stora displayer och när nästan samtliga telefoner som släpps har displayer över 6 tum har den unikheten försvunnit.
Det fortfarande ganska unika med Samsung Galaxy Note serien av mobiler är naturligtvis den stylus penna som alltid följer med telefonen. Denna penna har alltid haft en mängd funktioner kopplade till sig och varje års modell kommer med nya och förbättrade funktioner.
S Pen kan nu utföra luftgester, som att byta kameraläge med en handviftning med pennan i handen.  Du kan också konvertera handskrift till text på så sätt att du skriver en text på skärmen och Samsung Galaxy Note 10 gör om det du har skrivit till digital text.
Selfie kameran är på 10 Megapixlar och det är en vidvinkel lins. På baksidan sitter tre kameralinser och två är på 12 Megapixlar där den ena är en vidvinkel lins och den är en telefoto lins och 2×Optisk zoom. En tredje kameralins är på 16 Megapixlar och det rör sig om en ultra vidvinkel lins.
Dessa kameralinser kommer med PDAF, Elektrisk bildstabilisator, Optisk bildstabilisator samt LED blixt. Samsung Galaxy Note 10 är en flaggskepps mobil så kamerakvaliteten är oerhört hög.
Telefonen har ett Live Focus-läge för video, så att du kan göra bakgrunden oskarp eller lägga till specialeffekter. Som till exempel att ha baramotivet i färg medan  bakgrundens  är svart vit.
Det inbyggda batteriet är på 3500 mAh och stödjer både snabbladdning och trådlös laddning. Batteristorleken känns en aning för liten med tanke på prestanda och displayens storlek och kvalitet.
Jag skulle ha föredragit ett batteri på 4000 mAh istället.
En Samsung Galaxy Note 10 kostar 10790 kronor om man betalar hela kostnaden direkt så som väntat är det ingen billig smartphone direkt. Månadskostnaden med abonnemang och avbetalning av mobiltelefonen blir också hög men det är priset man får betala för att få den bästa kvaliteten när det gäller mobiltelefoner.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?