Asus Zenfone 9

ASUS Zenfone 9 är en flaggskepps mobil i en mindre storlek men små mobiltelefoner säljer inte längre i en tid när majoriteten vill ha mobiltefoner med stora displayer. Detta för att förbättra upplevelsena vid film konsumtion och mobilspelande.
Displayen är mindre än den är hos många av konkurrenternas motsvarande mobiler och det medför att den lätt går ner i en ficka.
Det kommer att tilltala den typen av användare som mest verkar använda sina mobiltelefoner för att ringa samtal och som alltså inte i särskilt stor utsträckning använder sin mobil för att titta på Netflix och spela mobilspel. Det finns flera stora fördelar med större display storlekar förutom detta. Att läsa text i form av artiklar på nätet eller dokument av olika slag blir också trevligare på en stor display.
Det finns ett hål i displayens övre vänstra hörn där selfie kameran sitter placerad och den har relativt tunna ramar runt om.
ASUS Zenfone 9 har en visuellt slående design som både ser elegant och unik ut samtidigt som den känns bra när man håller den i handen. Asus har använt en ny polymerfinish för baksidan av denna smartphone som mobiltillverkaren påstår är mer reptålig än vanlig plast. På baksidan finns även två stora framträdande separata kameraringar och det är en av flera detaljer som står ut i mängden av mobiltefoner som lanseras varje år.
De plana kanterna av aluminium som går runt telefonen känns väldigt behaglig vilket förhöjer upplevelsen av mobiltefonen.
Fingeravtrycksläsaren sitter monterad i Powerknappen på mobilens högra långsida.
Det finns ovanligt nog ett hörlursuttag och stereohögtalare och den här mobiltefonen har en IP-68 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Asus Zenfone 9 finns i färgerna Midnight Black, Moonlight White, Starry Blue och Sunset Red beroende på din region.

Den vackra AMOLED displayen på 5,9 tum med 1080×2400 pixlar som ger en pixeltäthet på 445 PPI (pixlar per tum) och skyddas av Corning Gorilla Victus.
Displayen stöder bilduppdaterings frekvenser upp till 120Hz och kan automatiskt växla mellan 60, 90 och 120Hz lägen beroende på appen eller den arbetsuppgift som mobilen för tillfället utför.
Displayen har kraftfulla färger, djup svärta, utmärkta betraktningsvinklar och tillräckligt med ljusstyrka för de flesta situationer.
Qualcomms kraftfulla och effektiva åttakärniga Snapdragon 8 Plus Gen 1 processor. Zenfone 9 är en stjärna på multi tasking och kommer att kunna driva högpresterande mobilspel med höga bildhastigheter tack vare ett kylsystem med ångkammare som hjälper till att kompensera för telefonens mindre storlek. 
Basmodellen har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB men saknar plats för ett minneskort så minneskapaciteten är inte möjlig att utöka i efterhand.
Det finns som så ofta är fallet flera olika varianter av samma smartphone. En liten detalj som vissa konsumenter tyvärr missar helt och hållet med felköp som följd. Man jämför en mobiltelefons pris hos olika butiker och missar att ett lägre pris ibland kan bero på sämre prestanda.
Det finns ytterligare två varianter av samma mobil med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 256 GB eller ett RAM minne på 16 GB samt ett internminne på 256 GB.
Den bakre huvudkameralinsen är på 50 Megapixlar (vidvinkel lins) och tillsammans med en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) ger den fina bilder. För selfies har telefonen en kameralins på 12 Megapixlar.
Det finns nu en sexaxlig kardanstabiliserad kameralins (gimbal) och större primär kameralins. Systemet gör underverk under videofilmning men kan också hjälpa till att stabilisera när man tar bilder. 
Kamerorna har PDAF, gimbal optisk bildstabilisator samt LED blixt.
Man kan ta ganska bra bilder med telefonen även under svårare ljusförhållanden.
Batteriet på 4300 mAh klarar i allmänhet över fem timmars intensivt mobilspelande och cirka åtta timmars YouTube tittande innan det blir helt tomt. Batteriet har stöd för snabbladdning på 30W.
En Asus Zenfone 9 kostar 8990 kronor och det priset gäller modellen med ett inbyggt minne på 256 GB.
Se till att vara en medveten mobilköpare  och om du inte redan har kunskapen kan du lära dig genom att läsa mitt tidigare inlägg Hur väljer man rätt mobiltefon.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?