Samsung Galaxy Z Flip 3

Samsung Galaxy Z Flip 4 må vara den heta nya vikbara mobiltefonen men den är på det stora hela bara en mindre uppgradering jämfört med Samsung Galaxy Z Flip 3. Dessutom borde Samsungs äldre enhet vara billigare nu också vilket ger ytterligare en anledning till att köpa den istället för den nya modellen.
Den kanske mest märkbara förändringen hos Samsung Galaxy Z Flip 3 märks när mobiltelefonen är hopfälld. Den externa displayen är större och mer användbar än hos föregångaren Samsung Galaxy Flip 2.
Gorilla Glass Victus täcker den lilla yttre displayen och kanterna run telefonen är konstruerade av ett Armour Aluminium material. Allt detta ger förbättrat motstånd mot repor. Särskilt på mini displayen.
Borta är den reflekterande metalliska finishen på baksidan från föregående modell och den har ersatts med en mer mer dämpade tvåfärgade design i plast.
Galaxy Z Flip 3 har en fingeravtrycksläsare som är sidomonterad och är som sådan av den kapacitiva sorten. Den är inbyggd i Powerknappen och fungerar utmärkt när man ska låsa upp mobilens display.
Denna smartphone har en IP-X8 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Här finns även stereo högtalare med 32 bitars ljud på 384kHz optimerade av AKG så ljudet bör vara väldigt bra vilket alltid är en fördel. Allra helst ifall man brukar använda sin smartphone som en multimedia mobil.
Samsung Filip 3 finns i fyra färger. Cream, Green, Lavender och Phantom Black.

Samsung Galaxy Z Flip 3 har en vikbar AMOLED display på 6,7 tum vilket är exakt samma display som hos föregångaren 
men den här gången har den en bilduppdaterings frekvens på 120Hz vilket ger användaren smidigare och mer flytande animationer.
Displayen har 1080×2460 pixlar och en pixeltäthet på 426 PPI (pixlar per tum). En displays pixeltäthet är en bra indikation på hur pass skarp och tydlig en display är och det är ett sätt att veta om en display är tillräckligt skarp även om man inte har möjlighet att titta på den rent fysiskt. Låt oss säga att man vill beställa en ny mobiltelefon på nätet och man ändå vill få en uppfattning om displayen kvalitet. I en sådan situation kan man titta på pixeltätheten. En pixeltäthet på över 300 PPI är godkänd för personer som ofta tittar på sin display.
Den yttre displayen på 1,9 tum har 260×512 pixlar. 
När den är stängd låter den externa lilla pekskärmen dig styra musik, kolla vädret och till och med ta selfies. Displayen fungerar även som sökare. Dubbeltrycker man på Powerknappen startar man kameran vilket är mycket praktiskt och ett effektivt sätt att kunna ta bilder snabbt.
Skärmens funktioner är tillgänglig genom att svepa åt ena sidan på displayen. Om man sveper från andra hållet får man istället upp aviseringar  som man till och med kan läsa på mini displayen.
Display kvaliteten ligger i toppklass vilket alltid är fallet när det gäller flaggskepps mobiler från Samsung.
Man kan se och känna vecket i mitten av displayen när mobilen är i uppvikt läge men det är något man så småningom glömmer bort.
En trevlig detalj när det gäller gångjärnet är att det kan hålla displayen i den vinkel man har valt så det är ganska flexibelt i detta avseende. En praktisk detalj som till exempel underlättar när man vill skriva text eller titta på YouTube.
Den här mobilen kommer med Qualcomms Snapdragon 888 processor ombord och det är samma processor som sitter i Samsung Galaxy S21-serien. Processorn går fortfarande som en het kniv genom smör och man märker aldrig någon eftersläpning eller frysning vid användning. Tekniskt krävande AAA spel som  Genshin Impact Lost Light Call Of Duty Mobile  och Apex Legends Mobile  spelas utmärkt väl på Samsung Galaxy Z Flip 3 .
Mobiltefonen finns i två olika varianter. Basmodellen har ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB men det existerar även en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB samt ett internminne på 256 GB. Det finns ingen plats för ett minneskort så minneskapaciteten man får från start får man leva med hela telefonens livslängd.
Operativsystemet är Android 11 men är uppgraderbar till Android 12 och det är värt att nämna att systemet har Samsungs egna skinn som ett lager ovanpå.
Selfie kameran är på 10 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter två kameralinser på 12 Megapixlar. Den ena är en vidvinkel lins och den andra är en ultra vidvinkel lins. Kamerorna har Pixel PDF, optisk bildstabilisator samt LED blixt.
Dessa kameror är bra men inte alls lika bra som hos de vanliga flaggskepps mobilerna. Enkla bilder för sociala medier kommer att duga gott och väl särskilt i bra belysning men prestandan kommer att drabbas under mörkare förhållanden.
Tyvärr har den här mobiltelefonen ett pinsamt litet 3300 mAh batteri under chassit. Det är mycket mindre än de flesta mobiltelefoner har nuförtiden. Det är självklart svårt att pressa in ett normalstort batteri i en så här kompakt mobil men det är ändå olyckligt.
Man kan till nöds få batteriet att klara av en hel dags användning men bara om jag man använder mobiltefonen sparsamt. 
Samsungs Galaxy Z Flip 3 är långt ifrån felfri. Kamerorna och batteriet kunde båda vara bättre men det är en fantastisk hopfällbar smartphone med en spännande och mer unik design som garanterat kommer att väcka intresse hos omgivningen. Den här kategorin av mobiltefoner är för personer som vill ha en kompakt smartphone som trots sin kompakthet ger samma upplevelse som en normalstor smartphone. Let's face it! Små mobiltelefoner som lätt går ner i små, trånga fickor har därmed små displayer och blir därför mindre praktiska när man vill titta på streamad film, läsa eller skriva text eller spela mobilspel. Den här mobilen klarar av dessa arbetsuppgifter på ett galant sätt.
En Samsung Galaxy Z Flip 3 kostar runt 7799 kronor och Samsung Galaxy Z Flip 4 kostar 12290 kronor. Det finns med andra ord mycket pengar att tjäna på att välja den äldre modellen istället.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?