Motorola Edge 2022

Motorola Edge 2022 levererar funktioner på flaggskeppsnivå till ett överkomligt pris,
Den nya mobiltefonen har samma skärmstorleken som Motorola Edge Plus och batteriet är lika stort men Motorola har fått ner telefonens vikt. Det är en stor prestation och moniltelefonen känns anmärkningsvärt lätt från det ögonblick man tar upp den i handen.
Anledningen till den lättare vikten är förstås att denna smartphone nästan helt är konstruerad av plast.
Den har en eleganta, tunn och lätt design. Det finns en subtil kurva på baksidan vilket gör att den känns tunnare och lättare att greppa.
Det finns Dolby Atmos stereo högtalare som tyvärr båda två är placerade på underkanten av mobilen. När man till exempel tittar på en film i landskapsläge kommer man i praktiken inte att få ljud från båda sidor av mobilen.
Det finns inget hörlursuttag vilket dessvärre blir mer och mer ovanligt hos dagens moderna smartphones.
Den stora displayen har en fingeravtrycksläsare under displayens yta vilken låser upp mobilen snabbt och korrekt varje gång. 
Den kommer i en mineralgrå finish som ser fin ut när den reflekterar ljuset men som samtidigt har nackdelen av att  dra till sig fingeravtryck. Detta är med andra ord en mobiltelefon som man ofta under dagen behöver torka rent med en trasa. Åtminstone ifall man inte vill använda ett mobilfodral.

Displayen på Motorola Edge (2022) är en AMOLED display på 6,6 tum med en blixtsnabb bilduppdaterings frekvens på upp till 144Hz.  Displayen har 1080×2400 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på PPI (pixlar per tum)
Färgerna är levande, texten är mycket skarp och uppdateringsfrekvensen gör att allt flyter på så smidigt som man kan begära.
Den mest anmärkningsvärda förändringen jämfört med föregående modeller är att Lenovo använder den nya åttakärniga Mediatek Dimensity 1050 processorn på GHz istället för en processor från Qualcomm.
Processorn ger bra prestanda för robust multitasking och grafiskt intensivt mobilspelande.
RAM minnet är på 8 GB och internminnet är på 256 GB och det finns ingen plats för ett minneskort så minneskapaciteten är inte möjlig att utöka i efterhand.
Selfie kameran är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och det sitter på baksidan tre kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt en djupsensor på 2 Megapixlar. 
Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator och en LED blixt.
Motorola Edge 2002 har Auto Night Vision, som lovar djupare svärta och bättre skärpa när man tar bilder i mörka miljöer.
Mobiltelefonen har ett batteri på 5000 mAh som kan laddas med upp till 30W med Motorolas Turbo Power Delivery laddare. Denna smartphone kan även ladda trådlöst med upp till 15W vilket är en fördel. Trådlös laddning är mycket praktiskt och säkert.
Motorola påstår att mobilen klarar upp till två dagars användning på en laddning för den lättare användaren som mest ringer samtal,skickar sms och surfar på nätet ett par gånger om dagen. Det är klart att det för en mer hardcore användare som mig själv inte alls räcker så länge.
Priset i USA ligger på 500 dollar vilket motsvarar ungefär 5300 kronor exklusive moms. Priset för övriga eventuella marknader saknas i skrivande stund.
Med tanke på priset är Motorola Edge speclista ganska respektabel men det finns mobiltefoner som har en finare design och bättre prestanda till ungefär samma kostnad.
Men för att kunna göra den bedömningen krävs förstås att man har kunskap inom området mobiltefoner och det är det trist nog allt för många som inte har. Är man inte en medveten mobilköpare  finns uppenbara risker att fatta fel beslut när man väljer sin nästa smartphone. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?