5 funktioner iPhone 14 serien lånat från Android

Apple har precis presenterat iPhone 14 serien vid mobiltillverkarens "Far Out" evenemang den 7 september 2022. Den senaste iPhone generationen består av fyra telefoner. iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max. Oavsett vilken man väljer får man en extremt väl optimerad och välkonstruerad smartphone av högsta kvalitet.
Samtliga dessa mobiltefoner har topp prestanda, en elegant design och många användbara funktioner. Dessa mobiltefoner har flera funktioner som är nya för iPhone. Det faktum att det råkar vara nytt för iPhone medför att vissa människor får uppfattningen att det är något helt nytt överlag. 
Det är inte riktigt sant att Apple är en trendsättare och de kommer inte med de nya innovationer som många felaktigt tror. Framförallt iPhone användare har en tendens att utgå ifrån att många av de funktioner de mobilerna har är nya och unika för just iPhone. Det ligger dock långt ifrån sanningen.

I år bestämde sig Apple för att frångå den stora rektangulära flärpen hos en del av de nya modellerna och istället satsa på en håltagning i displayens överkant för selfie kameran. 
Detta är en väldigt vanligt förekommande design när det gäller mobiltefoner med operativsystemet Android och har så varit under flera års tid. Idag är det faktiskt svårt att hitta en smartphone som inte har ett hål i displayens yta.
Apple har nu implementerat Always On Display  en funktion som har funnits hos något dyrare  Android telefoner i en evighet. Det är en funktion som snabbt kan visa användarna tiden och eventuella väntande aviseringar på en i övrigt släckt display.
Dynamic Island är en funktion som ändrar storleken på den pillerformade håltagningen i displayerna på iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max. En storleksändring av ytan låter det svarta området innehålla mer information.
Dynamic Island kan tyckas vara en revolutionerande ny funktion och även om det till viss del är sant, kvarstår faktum att LG var först med en väldigt liknande funktion i sin mobiltelefon LG V10. Den telefonen visade bland annat sina aviseringar på något tillverkaren kallade  LG "Second Screen.
Extra snabba bilduppdaterings frekvenser är mycket vanligt hos mobiltefoner med systemet Android och det är först nu som Apple har börjat använda sig av denna funktion.
Man har nu tagit fram en översättnings app specifikt för iOS enheter.
Apple kallar bara sin app för "Translate", men mycket av funktionaliteten verkar hämtad nästan direkt från Googles Translate app.
Apple utvecklar sällan något helt nytt utan vad de brukar göra är att ta något redan befintligt framtaget och utvecklat av andra mobiltillverkare och gör det till sitt. På det sättet tar man inga ekonomiska risker eftersom man satsar på något som redan är konstaterat fungerar. Jag ser det här som både en positiv och negativ aspekt. Dels så får iPhone användare också de tillgång till funktioner som vi andra haft i flera år. Men samtidigt utvecklar man inte något helt eget som är färskt och unikt för iPhone och det är ju tråkigt. Som mobiltillverkare ska man väl ändå sikta på att leda utvecklingen och inte följa efter alla andra?



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?