iPhone 14

Apple har presenterat fyra nya mobiltelefoner och den jag tänker informera om här är den billigaste modellen. Nämligen iPhone 14.
Medan några av modellerna i den kommande iPhone 14 serien har en helt ny design med en  pillerformad Dynamic Island skåra i den stora displayens överdel håller iPhone 14 sig nästan helt och hållet sig till formspråket hos sin föregångare. Den har fortfarande rostfria kanter av metall som lindas runt fram och baksidan och den nu omedelbart igenkännbara fyrkantiga kameramodulen med tre kameralinser i övre vänstra hörnet. Den  fyrkantiga kameramodulen är täckt av frostat glas vilket ger en tjusig kontrast mot baksidans annars blanka yta.
Dessa kameror är arrangerade i samma riktning som på iPhone 13 i en diagonal stapel på baksidan och i en flärp på framsidan.
Telefonen låses upp med Face ID. Som de flesta nog vet saknar iPhone oftast fingeravtrycksläsare vilket är trist med tanke på att nästan alla moderna smartphones med operativsystemet Android har den funktionen.
iPhone 14 har en IP-68 Certifiering som otroligt nog innebär att mobilen klarar av att vara på 6 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Telefonen finns att välja i fem olika färger. Midnight, Starlight, Blue, Purple eller Product Red.

iPhone 14 kommer att ha samma AMOLED  Retina XDR display som sin föregångare iPhone 13 och behålla tyvärr en bilduppdaterings frekvens på 60Hz. Mobiltefonen har stereo högtalare utrustad med Dolby Vision. 
Displayen är på 6,1 tum med 1170×2532 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 460 PPI (pixlar per tum).
Bildförhållandet är på 19,5:9 så displayen är en aning långsmal.
iPhone 14 använder samma processor som iPhone 13 serien. Alltså den sexkärniga A15 Bionic processorn på 3,23 GHz vilket innebär att den nyare modellen kommer att ha samma mängd kraft och uppnå liknande prestandanivåer.
Förra året fick hela linjen av iPhones samma A15 Bionic-chip. I år får Apple iPhone 14 och 14 Plus A15 Bionic medan iPhone 14 Pro och Pro Max får nya A16 Bionic. 
Den verkliga orsaken till detta kan vara relaterad till den pågående bristen på chip. Apple kan ha problem med att tillverka tillräckligt med A16 processor som räcker till alla mobiler man producerar.
RAM minnet är enligt obekräftade uppgifter på 6 GB och internminnet är på 128 GB hos basmodellen men det existerar även två bättre varianter med ett inbyggt minne på 256 GB respektive 512 GB. 
Hos iPhone 14 finns det fortfarande endy två bakre kameror och ingen dedikerad telezoom.
Det finns en selfie kamera på 12 Megapixlar (vidvinkel lins) och två bakre kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins) och 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har autofokus, optisk bildstabilisator och dubbla LED blixtar.
Här finns nya Photonic Engine som förbättrar bildbehandlingen i svagt ljus på alla kameror. Denna bilfbearbetning ska enligt mobiltillverkaren Apple själv leverera "extraordinära detaljer, och bevara subtila texturer, ge bättre färg och behålla mer information i ett foto".
Systemet är Apples nya iOS 16 operativsystem som debuterade tidigare i år.
Batteriet är på 3279 mAh och har stöd för snabbladdning på som medför att batteriet kan laddas femtio procent fullt på trettio minuter. Det har även stöd för MagSafe trådlös laddning på 15W samt Qi Magnetic trådlös laddning på 7,5 W.
Det faktum att iPhone 14 har så få uppgraderingar gör iPhone 13 till ett utmärkt alternativ särskilt med tanke på det faktum att iPhone 14 som släpps inom kort gör att iPhone 13 sannolikt går ner ytterligare i pris.
En iPhone 14 kostar från 11 990 kronor vilket är mycket pengar att spendera på en mobiltelefon. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?