Dynamic Island


Den stora, störande flärpen från tidigare iPhones har ersatts med en pillerformad skärmutskärning på vissa av de nyligen presenterade iPhone modellerna och det på egen hand är mycket glädjande. Men det är utrymmet runt utskärningen, som nu visar olika information som är det riktigt imponerande. Apple kombinerar på ett smart sätt hålet i displayen med användargränssnittet med hjälp av animationer som får Dynamic Island att se större ut när man interagerar med den.
Apple kallar den här funktionen för Dynamic Island och den skåran ser ut att växla i storlek när man till exempel får ett samtal eller sms eller för att visa musiken man för tillfället lyssnar på, timers och andra notifikationer.
Det kommer att dyka upp en liten miniatyrbild av albumomslaget från Apple Music, visa när Apple Pay används eller när stör ej läget är på.
Dessa ikoner visas som en expansion på vardera sidan av sensorerna och tack vare hur pixlarna matchar de svarta sensorerna ser animationerna imponerande sömlösa ut.

Dynamic Island är också interaktiv, så du kan trycka på den för att expandera den. Till exempel, om du vill kontrollera dina AirPods batterinivå eller avbryta en röstinspelning. Pågående aktiviteter som vägbeskrivningar i Maps eller sportresultat kan också utökas genom att  trycka och hålla på ytan runt utskärningen.
Den kan visa flera funktioner samtidigt och när det händer delas den upp i ett större pillerformat område och ett mindre cirkulärt område så att man kan se två symboler samtidigt. Man kan byta mellan dem och utnyttja dem som man vill ihop med det vanliga Dynamic Island gränssnittet. Man kan bara se högst två appar samtidigt på Dynamic Island när de körs i bakgrunden. När det finns fler än två appar som körs i bakgrunden kommer Dynamic Island att visa två av de senaste apparna som man har interagerat med.
Man kan trycka på det svarta området för att gå till appen eller trycka länge på den för att utforska alternativen vilket möjliggör bättre multitasking.
Tanken är att även om Dynamic Island alltid kommer att täcka en del av displayen bör den fortfarande oftast ge användaren mer yta än ett typisk, avlång flärp samtidigt som det gör det enklare och roligare för användaren att använda sin iPhone.
Apple uppger att funktionen stöder många av dess egna appar såväl som vissa tredjepartsappar vid lanseringen och antalet appar med stöd för funktionen lär öka med tiden.
Dynamic Island är exklusivt för iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max. Funktionen kommer inte att komma till äldre iPhone modeller eller ens till iPhone 14 eller till iPhone 14 Plus.
Dynamic Island är utan tvekan en av Apples mest spännande innovationer efter många år av mindre iPhone uppgraderingar. En innovativ funktion som man kan föreställa sig att ta steget till andra mobiltillverkares smartphones i framtiden. 
Nu lär det vara många personer där ute som felaktigt tror att det här är något helt nytt men så är det alltså inte. Apple har helt enkelt tagit ett par saker från Android och helt enkelt ändrat litegrann. Mobiltillverkaren LG lanserade för flera år sedan minst en mobiltelefon med något de kallade LG Second Screen vilken på många sätt fungerade ungefär på samma sätt. Den visade notifikationer och man kunde interagera med den extra display remsa de hade i överkanten av den vanliga displayen. Att ha den främre kameralinsen i ett hål i displayens yta är också det inte alls någon ny design. Det har lanserats massor med mobiltefoner med den designen inom olika mobiltefon kategorier de senaste åren. 
Apple tar alltid den säkra vägen och tar inga risker varken när det gäller design eller funktioner men när de lånar från andra tillverkare är de oftast duktiga på att ändra och optimera så att det de gör käns som något nytt.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?