Nokia X30 5G

Finska mobiltillverkaren HMD Global som numera äger märket Nokia presenterade precis sin nya budgetmobil i mellansegmentet Nokia X30 vid IFA 2022 evenemanget i Berlin.
Nu är det förstås så att många personer där ute fortfarande inte har förstått att Nokia mobiltefoner efter några års uppehåll har tillverkats sedan 2016. Det brukar tyvärr vara många människor som inte alls hänger med.
Nokia X30 5G har en stor display vilken skyddas av Gorilla Glass Victus för att minska risken för repor.
Det sitter en snabb fingeravtrycksläsare under displayens yta och den låser upp mobilen snabbt och effektivt varje gång man använder den.
Kanterna som går runt telefonen är gjord av återvunnen aluminium och av baksidan är gjord av återvunnen plast.  
Den plasten känns förvånansvärt premium och metallen runt telefonen är snygg och kylig vid beröring.
Det finns avfasade kanter på nästan alla kanter inklusive på den metalliska kameramodulen placerad på baksidans vänstra övre hörn.
Nokia X30 har en IP-67 Certifiering så den är damm och vattentålig och tål att vara på 1 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.

Det finns en 6,43 tums AMOLED display med 90 Hz bilduppdaterings frekvens och den har 1080×2400 pixlar vilket innebär att den landar på 409 PPI (pixlar per tum). Displayen skyddas som tidigare nämnts av Gorilla Glas Victus.
Det är en riktigt trevlig display som inte snålar med snygga funktioner man kan behöva.  Ramarna runt den är ganska symmetriska vilket jag gillar. Detta är en fantastisk display för att titta på YouTube, streamad film eller spela mobilspel.
Den har en åttakärnig Snapdragon 695 5G processor på 2,2 GHz och det medför att den här mobiltelefonen är en budgetmobil i mellansegmentet.
Basmodellen har ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB men det finns också en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 256 GB. Minneskapaciteten är inte möjlig att utöka via ett minneskort.
Även om det inte är den mest kraftfulla processorn får den jobbet gjort. Nokia X30 kan hantera alla uppgifter man kräver av den med lätthet. Detta delvis tack vare det rena och lätta operativsystemet Android 12. Denna smartphone är naturligtvis inte det allra bästa alternativet för hardcore gamers som gärna spelar tekniskt krävande mobilspel på de högsta grafiska inställningarna under långa tidsperioder men den klarar av att driva de flesta mobilspel utan större ansträngning.
Huvudkameralinsen hos  Nokia X30 5G är på 50 Megapixlar (vidvinkel lins) och den andra bakre kameralinsen är på 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Den främre kameralinsen är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator och LED blixt men saknar autofokus vilket alltid är användbart.
Denna smartphones kameror har funktionerna
Dark Vision och Night Selfie som ska ge skarpare bilder när de tas i mörka miljöer.
Under chassit sitter ett batteri på 4200 mAh  och batteriet har stöd för snabbladdning på 33W. Batteritiden är hyfsat bra även om den inte är fantastisk och klarar ungefär en och en halv dag på en laddning. Det är klart att batteritiden varierar beroende på hur mycket och vad man gör med sin mobil för tillfället.
Nokia X30 är byggda med miljön i åtanke, med fokus på att använda så mycket återvunnet material som möjligt under tillverkningsprocessen. Inte bara det utan  mobiltelefonen kommer till ett rimligt pris och bra specifikationer.
Det svenska priset ligger runt 6000 kronor och det är ett okej pris men med tanke på att det finns mobiltefoner med en lägre prislapp och både mer påkostad design och bättre prestanda till en lägre kostnad får den svårt att stå sig i konkurrensen. För att kunna avgöra värdet av en smartphone och kunna jämföra olika mobiltelefoner inom samma prisklass  behövs en hel del kunskap av konsumenten. En kunskap som helt uppenbart helt enkelt saknas hos det svenska folket. Se till att vara en medveten mobilköpare och undvik att beställa en ny mobiltelefon på impuls.
Nokia X30 5G är beräknad till att släppas till försäljning här i Sverige den 20 September.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?