Sony Xperia 1 IV Gaming Edition

Med Sony Xperia 1 IV Gaming Edition kommer köpare att få i princip en identisk smartphone som den vanliga utgåvan men med några välbehövliga hårdvaruförstärkningar för seriösa spel och streaming sessioner.
Designmässigt gör Corning Gorilla Glass Victus på båda sidor av Sony Xperia 1 IV Gaming Edition till en något mer tålig smartphone. 
Själva telefonen är betydligt smalare än andra mobiltefoner och är därmed lättare att hålla i.
Kameralinserna är placerade i den rektangulära kameramodulen i det övre vänstra hörnet så när man håller mobilen i liggande läge för att ta bilder minskar risken att fingrar hamnar på någon av linserna.
Sony har hållit fast vid samma design som sina tidigare mobiltelefoner och det fungerar men på grund av att det här ska vara en gaming mobil hade man som gamer förväntat sig att mobilen mer har en gaming estetik. 
Xperia-serien har platta kanter och en glasbaksida täckt av matt glas vilket är extremt snyggt och ger ett mer premium intryck.
Fingeravtrycksläsaren sitter på höger långsida integrerad i Powerknappen och telefonen har stereo högtalare och en IP-68 Certifiering som innebär att den klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Märkligt nog har den här gaming mobilen inga fysiska Air Triggers så allt spelande sker  fortfarande via displayen.

Displayen av typen AMOLED är på 6,5 tum med bildförhållandet 21:9 och den har 1644×3840 pixlar och en pixeltäthet på 643 PPI (pixlar per tum). Displayen har en bilduppdaterings frekvens på 120Hz och skyddas av Gorilla Glas Victus. Den stora, avlånga displayen är av väldigt hög kvalitet och den höga bilduppdaterings frekvensen underlättar när man spelar mer tekniskt krävande mobilspel som till exempel PUBG: New State ,  Call Of Duty Mobile , Apex Legends Mobile  eller Lost Light .
Processorn är den åttakärniga Snapdragon 8 Gen 1 processorn på 3 GHz och då detta är en smartphone med fokus på gaming blir förstås kraft och effektivitet avgörande. I stort sett samtliga mobiltefoner speciellt framtagna för mobilspelande har någon form av kraftfull topp processor.
Den här mobiltelefonen har ett RAM minne på 16 GB och ett internminne på 512 GB. 
Det är möjligt att utöka minneskapaciteten genom att montera in ett microSD kort men på minneskort går det oftast inte att spara appar eller uppdateringar av dessa.
Selfie kameran är på 12 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter fyra kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins), 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), 12 Megapixlar (telefotolins) samt en TOF 3D djupsensor på 0,3 Megapixlar.
Kamerorna har dubbla pixel PDAF, optisk bildstabilisator, optisk zoom, LED blixt och optik från Carl Zeiss.
Om du älskar fotografering och ogillar AI  bearbetning kan detta vara mobiltefonen för dig. Bildkvaliteten hos SonyXperia 1 IV Gaming Edition är så bra som man kan förvänta sig från en dyr flaggskepps mobil 2022.
Sony presenterade även Xperia Stream, ett tillbehör som medföljer Xperia 1 IV Gaming Edition. Det kan beskrivas som en form av skal som även erbjuder extra funktionalitet i form av kylning när man spelar längre spelperioder.
När det gäller Xperia Stream är den här fläkten designad för att passa runt Sony Xperia 1 IV  Gaming Edition och hålla de vitala komponenterna i gång på sina högsta nivåer. Sony har förvandlat sitt nya speltillbehör till en multifunktionell enhet genom att förse den med ett praktiskt arrangemang av portar. Den kommer med ett hörlursuttag, HDMI port, LAN port och USB Type-C port.
Den är enligt Sony själva framtagen i samarbete med professionella eSports. spelare och kombinerar Xperia Stream spelutrustning med ett totalt kylsystem. Det finns många anpassningsbara inställningar som underlättar livestreaming.
Batteriet hos Sony Xperia 1 IV Gaming Edition är på 5000 mAh och kommer med en snabbladdning som kan ladda batteriet 50 procent fullt på 30 minuter. Här finns även snabb trådlös laddning vilket förstås är en fördel.
För mig är den här flaggskepps mobilen något av en besvikelse eftersom den helt enkelt saknar fysiska Air Triggers och dessutom inte har en design som tydligt visar vilken sort mobiltefon det här faktiskt är tänkt att vara.
Enligt vissa källor kostar mobiltefonen 1330 dollar vilket motsvarar ungefär 15 200 kronor exklusive moms.
Det här är med andra ord en obscent dyr gaming mobil som helt enkelt inte kan konkurrera med konkurrenter som Asus ROG Phone 6D UltimateNubia RedMagic 7S Pro och Black Shark 5 Pro.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.