Google Lens

Google Lens beskrivs bäst som en sökmotor för den verkliga världen. Den använder artificiell intelligens för att identifiera text och objekt både i bilder och i en livevy från telefonens kamera och den låter användaren få information om och interagera med dessa element på alla möjliga intressanta sätt.
Detta är en teknik driven av artificiell intelligens som använder en smartphones kamera och djup maskininlärning för att inte bara upptäcka ett objekt framför kameralinsen, utan också förstå det och erbjuda funktioner som skanning, översättning, shopping och mer.
Med Google Lens kan man rikta sin smartphone mot något som till exempel en mugg och sedan fråga Google Assistant vad objektet du pekar på är. Du kommer inte bara att få veta svaret, utan du kommer att få förslag baserat på objektet, som exempelvis var du kan beställa samma mugg eller liknande mugg och vad den kostar. 

Appen kan alltså med andra ord söka på nätet efter andra bilder som matchar det faktiska objektet i ditt foto eller skärmdump. Det är ett fantastiskt sätt att hitta visuellt liknande bilder eller till och med identifiera något som en specifik mobiltelefon modell eller produkt som syns i ett foto.
Man kan även rikta sin mobiltelefon mot text på till exempel ett dokument och med hjälp av Google Translate direktöversätta text på telefonens display. Detta kan till och med fungera om en smartphone råkar vara offline.
Google Lens kan identifiera byggnader eller landmärken och till exempel, ge användarna vägbeskrivningar och öppettider för företag. Den kommer också att kunna presentera information om ett känt konstverk.
Ytterligare en funktion är Google Lens förmåga att ta text från ett fysiskt dokument , ett papper eller exempel en bok eller något annat med skrift på. Kopiera den texten till mobiltelefonens urklipp. Därifrån kan man enkelt klistra in texten i ett dokument, ett sms,  en anteckning eller i ett mail.
Man kan till och med låta appen läsa en text för sig medan man är på språng eller när man är upptagen med något. 
Rikta bara din smartphones kamera mot papperet precis som förut och tryck på alternativet "Text". Välj vilken text du vill ha uppläst leta efter det lilla alternativet "Lyssna" längst ner på displayen.
När du markerar text i Google Lens kan du även söka efter den texten med Googles sökmotor. Detta är praktiskt om man till exempel behöver slå upp en definition av ett ord eller ifall man vill veta vad ett ord betyder.
Detta är ett väldigt användbart verktyg som tyvärr allt för få människor känner till. Trist nog är kunskapen om den här typen av saker mycket begränsad bland svenska medborgare. 
Med tanke på att Google Lens representerar spjutspetsen inom kamerateknik och artificiell intelligens kommer appen under många år framöver ständigt nås av små uppdateringar och funktioner vilket kommer att göra den relevant lång tid framöver.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?