eSIM

SIM kort har använts i mobiltefoner i drygt 30 år vid det här laget. Storleken på SIM korten har minskat med åren men den grundläggande utformningen har varit densamma. 
De har blivit mindre med åren men den grundläggande premissen har förblivit densamma. Man sätter in det fysiska kortet i sin mobiltelefon för att ansluta till sitt telefonnummer. När man byter till en ny mobiltelefon flyttar man bara över det gamla SIm kortet till den nya telefonen. Denna bekväma och enkla process ser ut att upphöra inom några år. Detta beror på att eSIM är på väg att lanseras, en ny standard som sannolikt kommer att göra fysiska SIM kort helt föråldrade.
Enkelt uttryckt är ett eSIM ett inbyggt SIM kort. Det vill säga ett programmerbart chip som är inbyggt i din smartphone, surfplatta eller smartklocka. Det tjänar samma syfte som ett fysiskt SIM kort förutom att det istället är operatörsoberoende och kan programmeras via mjukvara istället. Ett eSIM behöver inte tillverkas, lagerhållas eller skickas hem till abonnemangets ägare via brev. 

Ett eSIM har en 17 siffrig kod som anger ditt ursprungsland, din operatör och ett unikt användar-ID. Det är det som gör att telefonbolaget kan fakturera dig och det är det som identifierar dig på nätverket.
I teorin låter eSIM användaren lagra flera operatörsprofiler på sin smartphone och växla mellan dem i när man behöver göra det. Det skulle innebära att man kan växla mellan ett dussin olika mobilabonnemang på bara några minuter, vilket kan vara särskilt praktiskt om man reser internationellt och behöver ett tillfälligt lokalt SIM kort. I teorin alltså! Hur det kommer att bli i verkligheten är mer oklart.
Jag gillar inte tanken på att ha en eSIM mobiltefon av flera olika skäl.
Ett eSIM gör det svårare för användaren att ha full kontroll över sitt telefonnummer eftersom det krävs mer operatörsinblandning. Det är också obekvämt, eftersom många operatörer som erbjuder ett åtminstone till en början kommer att tvinga användaren att besöka en fysisk butik för att aktivera sitt eSIM.
Det största orosmomentet med den här typen av lösning är att man som privatperson förlorar kontroll. Att använda ett eSIM innebär att mobiltillverkaren, företaget som skrev programvaran och telefonbolagen själva får bestämma om man kan ha service eller inte. Med ett vanligt SIM kort är det endast en överenskommelse mellan mobilens ägare och mobiloperatören.
Dessutom är det mer teknik inblandat och det kan i vissa fall leda till tekniska problem vilka kan ta tid att lösa. Det kommer inte alltid vara så snabbt och enkelt att växla mellan sina abonnemang för det finns en viss risk att teknologin bakom krånglar. 
Om din smartphone helt plötsligt slutar fungera kan du enkelt ta bort SIM kortet och sätta det i en annan mobiltelefon och på det sättet behålla ditt telefonnummer och kontaktinformation (om dina kontakter är lagrade på SIM-kortet). Detta blir mycket svårare med en mobiltelefon med eSIM istället.
En fördel med den här nya tekniken är att det blir mycket lättare att byta mobilabonnemang. Istället för att behöva beställa ett nytt SIM kort, vänta på att det ska levereras hem till dig och sedan sätta in det i din mobiltelefon kan du byta till en annan operatör direkt genom att ringa ett telefonsamtal eller chatta med kundtjänst online.
Den här lösningen medför att en öppning på telefonen försvinner eftersom SIM korts porten inte längre behövs och det ger en mer tålig smartphone. Det finns färre ställen där vatten kan komma in i mobiltefonen. Mobiltillverkarna får även mer ledigt utrymme vilket innebär att det finns mer plats för komponenter. 
Det finns både fördelar och nackdelar med eSIM kort. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Xiaomi Mi 10 Pro

Bästa flaggskepps mobilerna 2024