Månadens mobil (November 2022)

Poco M4 Pro 4G erbjuder en utmärkt batteritid utöver sina anständiga specifikationer och överkomliga pris. Det är det som gör att jag utser denna smartphone till månadens mobil.
Rent designmässigt gör Poco M4 Pro ett ganska bra intryck av en flaggskepps mobil.  Kastar man en snabb blick på mobiltelefonen när den ligger på ett bord kan man lätt bli övertygad om att den är värd tre gånger det begärda priset.
Telefonen har en stor display med ett punch hål för selfie kameran och displayen är  omgiven av relativt tunna ramar. Speciellt för en mobiltelefon i denna prisklass.
Den här telefonens bakstycke är gjord av plast och har en blank finish.
En vertikalt liggande kameramodul i form av ett platt svart block sträcker sig över större delen av telefonens bredd.
Kanterna runt mobilen är också av plast och de har en matt behandling. Kanterna är snyggt plana och erbjuder gott om greppyta så Poco M4 Pro ligger stadigt i handen.
Alla fysiska knappar ligger placerade på mobilens högra långsida och där sitter en volymknapp och en Powerknapp. Som vanligt med billigare mobiltelefoner är fingeravtrycksläsaren inbyggd i Powerknappen snarare än att den ligger under displayens yta.
Den här mobiltelefonen har en IP-53 Certifiering vilket innebär att den är stänktålig. En stänktålig smartphone klarar av lättare regn men är absolut inte lämplig att ta med sig ner i en swimmingpool.

Poco M4 Pro (4G) har en AMOLED display på 6,43 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 409 PPI (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 3 samt kommer med en bilduppdaterings frekvens på 90 Hz.
Färgerna poppar verkligen upp och detaljerna är skarpa, tydliga och med gott om detaljer.
Processorn är en åttakärnig MediaTek Helio G96 processor på 2,05 GHz och det rör sig om en typisk processor som ligger i mellansegmentet.
Scrolling i menysystemet, på sidor på nätet och flytet vid mobilspelande är riktigt bra på den här mobiltelefonen med sin uppdateringsfrekvens på 90 Hz. Speltitlar som PUBG:New State Apex Legends MobileLost Light  och Badlanders  kommer definitivt att kunna spelas utan krångel på den här mobilen.
Basmodellen har ett RAM minne på 6 GB och det inbyggda minnet är på 64 GB men det existerar även andra varianter vilket är ganska vanligt. I det här fallet finns det faktiskt ytterligare tre varianter med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB, ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och slutligen värsting varianten med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB. Det finns dessutom plats för ett minneskort så minneskapaciteten är möjlig att utöka i efterhand. Nu är det viktigt att känna till att det ofta är så att mobiltefoner släpps i flera versioner för att undvika misstag och felköp. Ibland finns inte samtliga varianter i alla länder utan det är faktiskt så att det varierar från land till land.
Operativsystemet är Android 11 med tillverkarens egna skinn MIUI 13 som ett lager ovanpå Android. Det rör sig alltså inte alls om en ren version av systemet vilket är något jag personligen föredrar av flera olika anledningar.
Poco X4 Pro (4G) har bara tre kamerasensorer på baksidan. Kameralinserna är på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt en Makrolins på 2 Megapixlar.  De andra två cirklarna i kameramodulen är en LED blixt och en cirkel med AI tryck endast där som en detalj för att förbättra det estetiska intrycket.
Selfie kameran är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins).
Bildkvaliteten är ganska bra åtminstone när man tar bilder i miljöer med mycket ljus. Färgåtergivningen är fin och naturlig. Förvänta dig dock inte flaggskepps kvalitet av kameror i en budgetmobil i mellansegmentet. Det finns trots allt anledningar till att den här kategorin av mobiltefoner kostar mindre än en toppmobil.
Batteriet är på 5000 mAh och har stöd för snabbladdning på 33W som  medför att batteriet laddas hundra procent fullt på ungefär en timme.
Xiaomi Poco M4 Pro är en fantastisk mobil som ger en skarp och tydlig display, gott om kraft, kan ta attraktiva bilder och har en väldigt bra batteritid. Utöver det får man tillräckligt med både internminne och RAM minne vilket kommer att stödja din dagliga dos av gaming.
En Poco M4 Pro kostar 1990 kronor och det är ett bra pris med tanke på vad man får för de pengar man spenderar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?