Google Pixel 6a

Google Pixel 6a som lanserades i Juli 2022 är fortfarande en av de mest imponerande billigare mobiltelefonerna som finns tillgängliga 2023. Det beror mest på att till skillnad från andra telefoner i denna prisklass har den Googles egna kraftfull topp processor så den är i praktiken en flaggskepps mobil.
Displayen är stor men är trots det en aning mer kompakt än de flesta konkurrenter och den har en optisk fingeravtrycksläsare under ytan.
Glasbaksidan hos Google Pixel 6 är ersatt med plast på men den känns och ser fortfarande ut att vara av hög kvalitet. 
Kameramodulen som liknar ett visir löper längs hela baksidans bredd och det separerar det baksidand yta i två olika sektioner. Den övre delen har en annan färg än övriga baksidan. Designen är densamma som de två dyrare flaggskepps mobilerna i samma serie och den har exakt samma processor och funktioner som dessa.
De tjockare ramarna runt displayen och plastbaksidan indikerar tydligt att detta är en mer budget fokuserad smartphone än sina syskon Google Pixel 6 och Google Pixel 6 Pro. Ramarna är inte heller enhetliga för hakan (delen under displayen) är lite tjockare.
Den här flaggskeppets mobilen har 
stereo högtalare men saknar hörlursuttag.
Telefonen har också en IP-67 Certifiering vilket betyder att den klarar av att vara på 1 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.

Google Pixel 6a har en AMOLED display på 6,1 tum med 1080×2400 pixlar och det medför att pixeltätheten landar på 429 PPI (pixlar per tum). Displayen har bildförhållandet 20:9 så den är mer långsmal. Trist nog har denna smartphone ingen högre bilduppdaterings frekvens utan kommer med standarden på 60Hz. För mig personligen är det visserligen en mindre nackdel men är i det stora hela inget större problem. Med det sagt finns det många personer som de senaste åren har använt mobiltelefoner med höga bilduppdaterings frekvenser och för dessa personer kan det vara en betydande nackdel.
Displayen skyddas av Corning Gorilla Glass 3 och inte av Gorilla Glas Victus vilket är den senaste versionen. Detta förmodligen som ett sätt att hålla nere priset på mobilen.
Displayen har fina och levande färger och tillräcklig ljusstyrka och skarphet.
I den här telefonen sitter Googles egna åttakärniga Tensor processor på 2,8 GHz och att ha en flaggskeppsklass Tensor processor i en mobiltelefon med ett ganska överkomligt prissom är oväntat men helt fantastiskt. Mobiltelefonen känns snabb och med denna kraftfulla processor kommer den att förbli snabb i många år framöver.
Den här första generationens Google Tensor processor är definitivt kraftfullare än standardprocessorn i denna prisklass men den är naturligtvis ingen match för nyare mobiltelefoner som har Snapdragon 8 Gen 2 eller Apple A15 Bionic under chassit.
Google Pixel 6a kommer ovanligt nog endast i en version med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128GB. Minnesmängden är ej möjlig att utöka ytterligare på grund av att minneskort plats saknas så den minnesmängd man får från start måste man klara sig med hela mobiltelefonens livslängd.
Operativsystemet Android 12 man får är enkel att använda och lätt att navigera, med snygga anpassningar som möjligheten att matcha färgen på dina ikoner till din bakgrund, plus återkomsten av liveöversättning som hjälper dig att konvertera 11 talade språk till text. Funktionen möjliggör också översättning av text på bilder. Alltså samma typ av funktion som finns i appen Google Lens.
Att ha en Pixel telefon kommer med den stora fördelen av en helt ren versioner av Android gjorda på det sätt som skaparen Google själva föreställer sig operativsystemet.
Ovanligt nog nu för tiden har Google Pixel 6a bara två kameralinser på baksidan men det är inte antalet kameralinser som är viktigt utan att kamerslinserna är kapabla till att ta fina bilder och det är något som de här mobiltelefonerna är kända för.
På baksidan sitter en kameralins på 12.2 Megapixlar (vidvinkel lins) och en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har dubbel pixel PDAF, optisk bildstabilisering, Pixel Shift, Auto-HDR och dubbla LED blixtar.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins).
Bilder tagna med de här kamerorna ser väldigt bra ut och mobilen har faktiskt en av de bästa fotokamerorna som finns.
Det finns helt enkelt ingen annan smartphone i samma prisklass som kan göra anspråk på att ta bättre bilder än den här mobiltelefonen.
Google Pixel 6a är utrustad med ett 4410 mAh batteri vilket en bra storlek för en så kompakt smartphone.
Den här mobiltelefonen är absolut en av de bästa billiga flaggskepps mobilerna. Särskilt för dem som vill ha förstklassiga kameror framför allt annat.
Att köpa en prisvärd smartphone  betyder inte att man måste offra specifikationer, kraft och funktioner. Detta är Google Pixel 6a ett utmärkt bevis på. Den ger användaren snabb prestanda, kvalitetskameror och massor av användbara funktioner för under 5000 kronor. 
Även andra smartphones som OnePlus Nord 2, Nothing Phone 1 och Xiaomi 11T är telefoner som naffsar i Googles hälar med sina överkomliga prislappar och höga prestanda. Med alla dessa mobiltelefoner tillgängliga behöver man verkligen inte betala flaggskeppspriser för att få en kapabel smartphone. Men det är klart att för att kunna finna dessa dolda juveler krävs att man är en påläst mobilköpare. Man kan inte bara välja första mobiltelefon man ser eller den mobiltelefon som råkar synas mest i reklamen.
Läs recensioner. Jämför specifikationer, funktioner och konstruktion för att kunna hitta bästa alternativet för dig. 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?