Xiaomi 13

Xiaomi 13 är den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomis senaste mainstream flaggskepp. Nu är mobiltelefonen inte precis ny eftersom den lanserades i Kina i December förra året men först nu går den vidare till en global lansering.
Designen är starkt iPhone influerad med platt fram och baksida och en plana blanka kanter av metall.
Både fronten och bakstycket av mobiltelefonen skyddas av Corning Gorilla Glass Victus. Mobiltelefonen känns bra vid beröring men är en riktig fingeravtrycksmagnet. Om man skaffar denna smartphone lär man behöva investera i en putsduk och rengöra telefonen dagligen. Om man nu inte köper ett mobilfodral vill säga.
Mobilen är mycket välbyggd, och alla skarvar på chassit är täta och jämna.
Powerknappen och volymknappen finns på höger långsida.
I underkant sitter en USB Typ C-port, Simkort facket samt ett högtalargaller.
Honor Magic5 Pro har en IP-68 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Mobiltelefonen har stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192kHz audio men saknar föga förvånande hörlursuttag.
Xiaomi 13 finns i en mängd färger. Den finns i svart, vitt, blått och grönt.

Xiaomi 13 har en AMOLED display på 
6.36 tum med 1080×2400 pixlar och har en pixeltäthet på 414 PPI (pixlar per tum). Displayen har bildförhållandet 20:9. Displayen har en bilduppdaterings frekvens på upp till 120Hz. Xiaomi 13 kan driva sin display på 120Hz, 90Hz och 60Hz beroende på vad man använder mobilen till för tillfället.
Denna display har kraftfulla färger och utmärkt svärta.
Xiaomi 13 drivs av en av Qualcomms bästa åttakärniga topp processorer Snapdragon 8 Gen 2. Varje mobiltelefon man har provat med den här processorn har imponerat när det kommer till mobilspelande samtidig som den är strömeffektiv och snabb under daglig användning.
Grund varianten kommer med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB men som så ofta när det gäller mobiltelefoner existerar flera olika varianter. Det finns varianter med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 256 GB, ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 256 GB och en värsting variant med ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 512 GB. Ingen av varianterna har plats för ett minneskort så minnesmängden man får från start måste man klara sig med hela mobiltelefonens livslängd.
Mobiltelefonen kör på tillverkarens egna skinn MIUI 14 byggt på operativsystemet Android 13. Det rör sig dessutom om den licenserade versionen av Android vilket är en version som konkurrenten Huawei inte längre får använda sig av.
På baksidan i den rektangulära, utstickande kameramodulen sitter tre kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 10 Megapixlar (telefoto lins) och en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisering, 3.2×optisk zoom och LED blixt.
Selfie kameran är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins).
Huvudkameran presterar som bäst när belysningen är i dess fördel men Xiaomis nattläge gör ett anständigt jobb med att lysa upp nattliga scener så även bilder tagna i mörkare miljöer ger ett fullgott resultat.
Detta är ett mycket kapabelt kamerasystem som producerar bilder som i allmänhet är mycket mer naturliga än de från konkurrenterna Apple, Samsung och Google.
Man blir också imponerad av batteriet på 4500 mAh som lätt klarar av att användas bekvämt hela dagen. Batteriet har stöd för snabbladdning på 67W och har stöd för snabbladdning på 50W vilket är funktioner som är bra att ha. 
Xiaomi 13 är inte direkt en billig smartphone men den erbjuder ett mycket komplett paket för det pris man betalar och det rör sig trots allt om en mobiltelefon som hamnar inom kategorin av mobiltelefoner.
Varianten med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB kostar 10 990 kronor.
Som vanligt. Undvik att beställa en ny smartphone på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på specifikationer, funktioner, konstruktion och pris. Läs recensioner och jämför mellan olika mobiltelefoner som ligger inom din budget.
Fortfarande 2023 är det väldigt många människor som absolut inte har någon som helst koll på ämnet mobiltelefoner. Därmed ökar risken markant för felköp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?