Tecno Phantom V

Du känner förmodligen inte till mobil märket Tecno och det vore i så fall inte särskilt konstigt eftersom deras produkter inte säljs här i Sverige.
Den kinesiska mobiltillverkaren har nämligen fokuserat på att ta fram billigare smartphones för utvecklingsmarknader och har därigenom vuxit till att bli det mest sålda mobilmärket i Afrika.
Nu har denna mobiltillverkare även börjat att ta fram dyrare flaggskepps mobiler och Tecno Phantom V Fold är en av dessa 
Det rör sig om en flaggskepps mobil som har  imponerande specifikationer och ett något mer överkomlig pris jämfört med sina konkurrenter men som är tillverkad av en för de flesta obekant tillverkare.
Den är en vikbar smartphone med ett bakstycke konstruerat av återvunnen plast och har en struktur som känns skön att hålla i handen. Den känns ganska premium, erbjuder ett bra grepp och drar inte till sig fingeravtryck.
På baksidan av denna smartphone sitter en cirkulär kameramodul innehållande tre kameralinser.
Kanterna runt mobiltelefonen och gångjärnsmekanismen är gjorda av en aluminiumlegering.nNär den är ihopfälld känns den bara som en lite tjockare vanlig smartphone. På höger långsida integrerad i Powerknappen sitter en fingeravtrycksläsare.
Tecno Phantom V Fold har stereo högtalare men saknar hörlursuttag.

Den display men ser när telefonen är ihopvikt är en böjd display på 6,4 tum med 1080×2550 pixlar som ger en pixeltäthet på 431 PPI (pixlar per tum).
När den väl är utvikt presenteras man för en härlig 7,8 tums AMOLED display med bildförhållandet 4:3 med 2296×2000 pixlar så pixeltätheten landar på 388 PPI (pixlar per tum). Displayen har en bilduppdaterings frekvens på upp till 120Hz. Display är vacker med  levande färger och utmärkt skärpa.
En stor fördel med den här typen av vikbara mobiltelefoner är att den blir en kombination av vanlig smartphone och surfplatta. Man kan använda den som en multimedia enhet och spela mobilspel och titta på streamade filmer samtidigt som den kan vara ett väldigt produktivt hjälpmedel.
Tecno hävdar att mobiltelefonens display klarar 200 000 vikningar utan att ta skada vilket man kan uppskatta ger cirka 20 vikningar per dag i ungefär 13 år. Det är bra med tanke på att få personer behåller samma mobiltelefon så lång tid. De flesta brukar byta efter ungefär tre år.
Mobilen har en åttakärnig Mediatek Dimensity 9000 Plus som ligger nästan i nivå med den åttakärniga Snapdragon 8 Plus Gen 1 så Tecno Phantom V Fold är definitivt kraftfull. Den är så kraftfull att den med lätthet klarar av att driva de mest tekniskt krävande mobilspelen utan problem.
Basmodellen har ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB men det existerar även en bättre variant med ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 512 GB. Oavsett vilken version man väljer får man tillräckligt med minnesmängd för de flesta människor.
På baksidan i den runda kameramodulen sitter tre kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 50 Megapixlar (telefoto lins) samt en kameralins på 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, 2×optisk zoom och dubbla LED blixtar.
Den här mobiltelefonen har ovanligt nog två selfie kamerslinser på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) och 32 Megapixlar (vidvinkel lins).
Tecno Phantom V Fold presterar imponerande bilder som både är skarpa och realistiska med naturliga färger.
Det finns som sagt två selfiekameror hos denna flaggskepps mobil och man kan också använda huvudkameran för att ta selfies.  Det finns med andra ord många alternativ. Kameralinsen på den mindre yttre displayen vilken är den på 32 Megapixlar lokaliserad i ett punch hål i displayens överkant är mycket bra och ger bilder som producerar massor av detaljer. Selfie kameran på 16 Megapixlar på den större uppvikta displayen är mycket mindre imponerande.
Batteriet är på mAh 5000 mAh har stöd för snabbladdning på 45W vilket innebär att den laddas fyrtio procent fullt på femton minuter och hundra procent på femtiofem minuter.
Man kan exempelvis spela New State i flera timmar under dagen och under en sådan användning går batteriet från fullt till nästan helt tomt innan dagens slut. Vid normal användning klarar den drygt en dag men mobilen klarar absolut inte två dagar på en laddning.
Det finns idag flera alternativ med samma sorts konstruktion och design men dessa är de tyvärr inte särskilt många här i Sverige som känner till. Alternativen är ofta något billigare än de tillverkade av Samsung men erbjuder samma upplevelse.
En Tecno Phantom V Fold kostar från 1030 Euro vilket motsvarar ungefär 11 500 kronor exklusive moms så det rör sig definitivt inte om någon billig smartphone men för den som har råd hade den varit ett bra alternativ ifall den hade sålts här i landet. Vilket den inte gör. Åtminstone inte i dagsläget men man vet aldrig vad som händer i framtiden.
Var alltid en medveten mobilköpare. Beställ aldrig någonsin en ny smartphone på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på specifikationer, funktioner, konstruktion och pris. Läs recensioner och jämför specifikationer mellan mobiltelefoner inom din budget. Allt för många människor väljer fortfarande 2023 mobil helt utan att ha kunskap och förståelse för vad som krävs för att man ska få en duglig smartphone.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?