HONOR Magic5 Lite

Honor Magic 5 Lite ser ut och känns mycket dyrare än vad den är. Mobiltelefonen ser avgjort premium ut med sitt tunna chassi, en display som är böjd på långsidorna och en elegant glasbaksida.
Under den stora displayens yta sitter en fingeravtrycksläsare som låser upp mobiltelefonen snabbt och effektivt. 
På toppen av baksidan sitter en cirkulär kameramodul som innehåller de tre sensorerna och en blixt.
Selfiekamera är placerad centralt i ett punch hål längs den övre delen av displayen.
De polerade kanterna är här av plast snarare än metall men mobilen känns tillräckligt robust i sin konstruktion.
I denna smartphones underkant sitter en USB Type C-port, simkorts facket, en mikrofon och ett högtalargaller. På den högra långsidan sitter volymknapparna och Powerknappen. I ovankanten finns en IR-Blaster och ytterligare en mikrofon.
Det finns tre färger som erbjuds här. Midnight Black, Titanium Silver och Emerald Green

Honor Magic5 Lite har en AMOLED display på 6,67 tum med 1080×2400 pixlar vilket innebär att pixeltätheten hamnar på 395 PPI (pixlar per tum) vilket är en anständig skärpa. Displayen har bildförhållandet 20:9 och en bilduppdaterings frekvens på upp till 120Hz.
Displayen ser ut att sitta på en flaggskepps mobil med vackra färger och den tydliga kontrasten och djup svärta som är givet när man talar om bra AMOLED displayer. Betraktningsvinklarna är också bra
Trist nog har telefonen inte uppgraderats utan den har en åttakärnig Snapdragon 695 processor identisk med den som sitter i sin föregångare. Mobilen har liknande prestanda som Honor Magic4 Lite.
De flesta mobilspelen ger tillräckligt smidigt flyt om än med lägre grafiska inställningar än på dyrare smartphones. Det betyder att mobiltelefonen kommer att kämpa för att dra full nytta av bilduppdaterings frekvensen på 120Hz som mer kraftfulla mobiler kulle dra nytta av. Enklare och lättare mobilspel ger en lite bättre spelupplevelse så mer hardcore gamers likt mig själv bra, men kanske  vill öka sin budget lite för att kunna beställa en flaggskepps mobil istället.
Den här mobiltelefonen existerar ovanligt nog i endast en version med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB. Minnesmängden är ej möjlig att utöka ytterligare med ett minneskort så den mängd minne som kommer med telefonen måste man klara sig med hela mobiltelefonens livslängd.
Mängden internminne är viktigt eftersom det förbrukas med tiden. Både själva operativsystemet och appar uppdateras ofta och varje gång minskar minnesmängden. Av den anledningen bör man undvika mobiltelefoner med allt för lite internminne.
Det finns billigare mobiltelefoner med dubbelt så mycket inbyggt minne så det är inte riktigt så generöst som det kan verka.
Operativsystemet är den licenserade versionen av Android 12 med tillverkarens skinn Magic UI 6.1. Honor var tidigare ett dotterbolag till Huawei vilket är en mobiltillverkare som de flesta känner till har stora problem på grund av att de har svartlistats av Amerikanska myndigheter. Huawei är därför förhindrade att använda programvara eller komponenter från amerikanska företag. Eftersom de två företagen var sammankopplade led Honor av samma problem. Situationen har däremot nu förändrats efter att Honor är ett helt fristående bolag med andra ägare. Denna detalj har dessvärre många människor missat så de undviker därför fortfarande att köpa mobiltelefoner från Honor.
På baksidan hittar man tre kameralinser som består av en huvudkamera på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), en kameralins på 5 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och en Makrolins på 2 Megapixlar. 
Kamerorna har PDAF och LED blixt men saknar optisk bildstabilisering och autofokus.
Selfie kameran är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins). 
Kamerorna producerar godkända, skarpa, någorlunda välexponerade bilder i bra ljus.Prestanda i svagt ljus är dock inte särskilt imponerande. 
Batteriet är på 
5100 mAh och stöder snabbladdning på 40W.
Det stora batteriet i kombination med en processor mellansegmentet som inte är särskilt strömhungrig medför att denna smartphone har en någorlunda imponerande batteritid.
Honor Magic 5 Lite är mobiltillverkaren Honors senaste mobiltelefon i mellansegmentet. Ett exakt svenskt pris är i dagsläget inte känt men den kostar 330 pund vilket motsvarar ungefär 4200 kronor exklusive moms.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?