Xiaomi 13 Pro

Xiaomi 13 Pro är förvisso en stor mobiltelefon på grund av dess stora display men eftersom displayens långsidor är böjda och ramarna är extremt tunna känns den mer kompakt än man tror.
Inuti displayen hittar man en optisk fingeravtrycksläsare som är lätt att ställa in och fungerar bra för det mesta.
En stor förändring jämfört med föregående års modell är att glasbaksidan hos föregångaren Xiaomi 12 Pro byts ut mot en keramisk baksida. Det känns förvisso väldigt premium men ökar samtidigt den totala vikten på mobilen.
De tre kameralinserna är placerade i en glasrektangel på baksidan av denna flaggskepps mobil.
Kanterna runt telefonen är av aluminium och på höger långsida sitter Powerknappen och volymkontrollerna. På undersidan sitter Simkorts facket vilket stöder dubbla SIM kort, en högtalare och USB Typ C-porten. 
Den här mobiltelefonen saknar hörlursuttag  men det är inte alls förvånande då väldigt få toppmobiler har hörlursuttag.
Däremot har den stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192kHz.
Färgalternativen är begränsade, man kan endast välja mellan svarta och vita modeller.

Man får en stor AMOLED display på 6,73 tum  1440×3200 vilket ger den en pixeltäthet på PPI (pixlar per tum). Den här ett  allt vanligare bildförhållande på 20:9. Displayen är en fröjd att titta på med suveräna detaljer och fina färger.
Displayen kan ställas in för att automatiskt variera mellan 1 och 120Hz beroende på vad du gör. Detta är ett bra sätt att balansera prestanda och batteritid.
Telefonen drivs av en åttakärnig Snapdragon 8 Gen 2 processor som ger både prestanda och energieffektivitetsfördelar jämfört med 8 Gen 1 som finns i Xiaomi 12 Pro. 
Prestandan är utmärkt överalag och är särskilt bra för gamers eftersom den termiska hanteringen av denna nya topp processor är förbättrad så den laggar inte lika lätt som tidigare generationer av topp processorer.
Basmodellen har ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB. Som vanligt existerar det flera olika varianter av samma smartphone.
De har ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 256 GB, ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 256 GB och slutligen finns en variant med ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 512 GB. 
Det finns ingen plats för ett minneskort så minnesmängden man får från start är den man behöver klara sig med hela mobiltelefonens livslängd. Det är alltså viktigt att se till att välja rätt version av denna smartphone och inte beställa den utan att först kolla upp vilka specifikationer man får.
Xiaomi har slagit sig ihop med kameraföretaget Leica för Xiaomi 13 Serien så kamerakvaliteten är hyfsat bra. 
Det finns tre kameralinser på 50,3 Megapixlar (vidvinkel lins), 50 Megapixlar (telefoto lins) och 50 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har dubbel pixel PDAF, laser autofokus, optisk bildstabilisering, autofokus och 3.2×optisk zoom.
Selfie kameran är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins).
Huvudkameran ger livfulla färger under dagen.
Samtliga kameralinser har optimerats för att uppfylla Leicas standarder och det finns två Leica färgprofiler att välja mellan när man tar bilder. 
Xiaomi 13 Pro levereras med ett 4820 mAh batteri vilket är något mindre än de som brukar sitta i typiska Android flaggskepps mobiler som ofta har en batteri storlek på 5 000 mAh,
I verkligheten kan den här mobiltelefonen bekvämt hålla igång runt en och en halv dag på en laddning.
Modellen med ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB kostar 13 990 kronor och det är ett högt pris att betala för en smartphone men därmed får man också absolut topp prestanda.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?