Nokia C32

Kort tid innan Mobile World Congress 2023 officiellt drog igång presenterade HMD Global några nya prisvärda Nokia mobiltelefoner. Nu är det tydligt att väldigt få personer känner till att mobilmärket Nokia fortfarande existerar vilket är lite trist. 
En av de nya modellerna är Nokia C32 som har en stor display med tjocka ramarna och en ännu tjockare haka (nedre delen under displayen). 
Detta är en billig budgetmobil så den har därför ingen optisk fingeravtrycksläsare placerad under displayen utan har istället en sidomonterad fingeravtrycksläsare. 
Både fronten och baksidan täcks av glas men kanterna runt mobiltelefonen är av plast.
Detta är den första mobiltelefonen i C-serien som har en 50 Megapixels kamera och den är som sagt också byggd enligt en mer högklassig standard med glas på både fram
och baksidan.
Nokia C32 finns i färgalternativen Charcoal, Autumn Green och Beach Pink.

Denna budgetmobil har en LCD display på 6,5 tum med 720×1600 pixlar och har en pixeltäthet på 270 PPI (pixlar per tum). Displayen har bildförhållandet 20:9 så displayen är mer långsmal.
Displayen är lagom stor och ljusstark men är inte direkt lika skarp och tydlig som de displayer som sitter på dyrare mobiltelefoner. Svepningar och tryck känns flytande och lyhörda.
Nokia C32 använder samma åttakärniga Unisoc 9863A1 processor som den ännu billigare Nokia C22 samt har samma mängd internminne. Detta är en typisk budget processor så den är inte direkt superkraftfull men det är trots det möjligt att spela mobilspel på de lägre grafiska inställningarna. Räkna dock inte med att kunna spela de mer tekniskt krävande mobilspelen som Call Of Duty Mobile, Lost Light eller Genshin Impact.
Basmodellen har ett RAM minne på 3 GB och ett internminne på 64 GB och det är på gränsen till för lite enligt min uppfattning. Det är istället bättre att satsa på någon av de bättre varianterna av samma smartphone. Eller helt enkelt välja en helt annan mobiltelefon med bättre prestanda överlag men med ett snarlikt pris.
De övriga varianterna har ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 64 GB och den variant man bör satsa på med ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. 
Minnesmängden kan utökas via microSD kort.
Kolla alltid upp minnesmängden i den mobiltelefon du funderar på att skaffa innan du gör en beställning. Om en mobiltelefon har ett litet internminne fylls det upp på kort tid och telefonen blir därmed i det närmaste oanvändbar eftersom den när minnet är fullt blir långsam och ofta låser sig.
Mobiltelefonen kommer förinstallerad med operativsystemet Android 13 och det rör sig om en hyfsat ren versionen av systemet vilket är en stor fördel. 
Mobiltelefonen har en huvudkamera på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar samt en selfie kamera på 8 Megapixlar.
Kamerorna har autofokus och LED blixt.
Detta är en budgetmobil och när man beställer en sådan får man naturligtvis inte någon som helst topp prestanda och det gäller även bildkvaliteten. Det man får är däremot ett ofta helt okej resultat med bilder som duger för att ladda upp på sociala medier. 
Batteriet är på 5000 mAh och har stöd för laddning på 10W. Ingen snabbladdning här inte. Nokia säger att batteritiden underlättas av AI driven batterisparhantering och ska enligt dem klara upp till tre dagar på en laddning.
Här i Sverige får Nokia C32 en prislapp på från 1900 kronor.
Var alltid en medveten mobilköpare. Beställ aldrig någonsin en ny smartphone på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på specifikationer, funktioner, konstruktion och pris. På det sättet undviker man felköp. Ifall man mer eller mindre chansar riskerar man att få något som inte duger för hur just du brukar använda sin smartphone. Min uppfattning är tyvärr att majoriteten idag väljer mobiltelefon mer baserat på design eller prissättning och knappt tittar på de faktorer som är viktigare.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?