Honor X9 5G

Honor X9 har nyligen släppts under Mobile World Congress 2023.
Den här mobiltelefonen har en väldigt snygg design med en mycket distinkt rund kameramodul som sitter i mitten av mobiltelefonens baksidas överdel.
Den blanka baksidan och de matta sidorna är gjorda av plast medan fronten har någorlunda tunna ramar runt om displayen men en märkbar haka i botten. Detta är vanligt hos lite billigare smartphones. De dyra flaggskepps mobilerna har oftast extremt tunna ramar runt om displayen.
Honor X9 har alla sina knappar på höger långsida, där sitter volymknappen på toppen och Powerknappen som också fungerar som en fingeravtrycksläsate ligger precis under volymknappen.
På undersidan har vi USB Typ C porten för laddning, simkortplats till vänster om porten och högtalargrillen till höger.
Telefonen känns solid i handen med sin mjukt böjda baksida, även om plast oundvikligen kommer att dra till sig fingeravtryck och repas mycket snabbare än mobiltelefoner med glas av hög kvalitet på baksidan.

Honor X9 har en LCD display på 6,81 tum med 1080×2388 pixlar vilket gör att pixeltätheten hamnar på 385 PPI (pixlar per tum). Displayen har en bilduppdaterings frekvens på 90Hz vilket naturligtvis är bra men det slår inte mobiltelefon displayer med en bilduppdaterings frekvens på 120Hz. Displsyen är tillräckligt stor men inte för stor så detta är en utmärkt multimedia mobil. Displayen har en 
upplösning som håller allt skarpt. Färgerna är förvånansvärt balanserade.
Honor X9 är utrustad med en åttakärnig Snapdragon 695 processor vilket innebär att detta är en budgetmobil i mellansegmentet.
Processorn i fråga är strömsnål utan att offra för mycket prestanda. Allt flyter på väldigt väl när man använder telefonen i vardagliga situationer. Men när man spelar riktigt tekniskt krävande mobilspel som Genshin Impact eller när man multitaskar märker man dock att processorn får kämpa för att hänga med.
Spelprestandan är tillräcklig för många andra mobilspel som New State Lost Light Garena Free Fire  och Shadowgun Legends . Dessa mobilspel drivs smidigt på telefonen.
Den billigare varianten kommer med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB men det existerar även en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Det finns ingen plats för ett minneskort så minnesmängden är inte möjlig att utöka i efterhand. Den minnesmängd man får från start behöver man klara sig med under hela telefonens livslängd.
Huvudkameran är på 48 Megapixlar (vidvinkel lins) och det finns ytterligare två kameralinser på 2 Megapixlar (Makrolins) och en djupsensor på 2 Megapixlar.
Kamerorna har PDAF och LED blixt .
Selfie kameran är på 16 Megapixlar 
Bilderna under dagtid var föga imponerande med urvattnade och färger. Bilderna har massor av detaljer, men de saknar dynamiskt omfång.
Honor X9 har ett 4800 mAh batteri och som med Honors smarta AI styrda energisparteknik ger den ungefär 13 timmars konstant medieuppspelning. Den kan klara sig hela dagen på en laddning. Man kan ringa samtal, kolla in i sociala medier, skick meddelanden och så mycket mer.
Batteriet har stöd för snabbladdning på 66W vilket medför att batteriet kan laddas 80 procent fullt på 30 minuter.
Honor lyckades bryta sig loss från sitt tidigare moderbolag Huawei som ju som de flesta vet till stor del har tvingats bort från den västerländska marknaden på grund av amerikanska sanktioner. Att Huawei har svartlistats påverkar också användare här i Sverige på grund av att man när man köper en mobiltelefon från Huawei inte har tillgång till Googles tjänster. Man kan med andra ord till exempel inte använda Gmail, YouTube, Facebook och Google PlayStore.
Ett problem som dagens Honor mobiler inte lider av. Detta kommer sannolikt inte att påverka försäljningen här i landet av den enkla anledningen att människor inte känner till den nya situationen. Man är inte särskilt påläst inom området mobiltelefoner. Många är inte ens medvetna om att det finns flera olika mobiltelefon kategorier.
När det gäller att beställa en ny smartphone behöver man vara påläst för att undvika felköp. Läs recensioner och jämför specifikationer och funktioner mellan olika mobiltelefoner för att hitta bästa möjliga alternativet. Beställ aldrig någonsin en ny mobiltelefon på impuls.
En Honor X9 kostar från 240 Euro vilket motsvarar ungefär 2750 kronor exklusive moms.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?