Google Pixel 7a vs Google Pixel 6a

Google Pixel 7a har officiellt presenterats och är den senaste mobiltelefonen i Googles A serie av billigare flaggskepps mobiler. Den är en lämplig efterföljare till den fantastiskt prisvärda Google Pixel 6a.
Är Googles nya flaggskepps dödare bättre än den gamla modellen som lanserades för tio månader sedan?
Om man skulle jämföra de två olika mobiltelefonerna enbart på design och konstruktion har man svårt att skilja dessa två telefoner åt. Det beror helt enkelt på det faktum att Google fortsätter att använda samma kombination av Gorilla Glass, aluminium och plast och att man inte ändrar mycket när det gäller det designmässiga.
Dessa smartphones har en modern Pixel design med ett kameravisir som löper horisontellt över baksidan och Google logotypen i mitten av bakstycket.
Dessa toppmobiler har stereo högtalare men saknar hörlursuttag vilket är vanligt när det gäller flaggskepps mobiler.
De har en IP-67 Certifiering vilket innebär att de klarar av att vara på 1 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.

Både Google Pixel 6a och Google Pixel 7a har en AMOLED display på 6,1 tum med 1080× 2400 pixlar och har följdaktligen samma pixeltäthet på 429 PPI (pixlar per tum). Det finns dock en viktig skillnad mellan de två displayerna och det är att Google Pixel 7a har en bilduppdaterings frekvens på upp till 90Hz medan föregångaren har en bilduppdaterings frekvens på 60Hz.
Båda de här mobiltelefonerna har högkvalitativa displayer med bra kontrast och skärpa.
Den processor som driver Google Pixel 7a är Googles andra generationens Tensor G2 processor på 2,85 GHz medan Google Pixel 6a använder sig av företagets första generationens Tensor processor. Man kommer dock inte att lägga märke till någon stor skillnad när man använder dessa smartphones för vardagliga uppgifter. Processorerna är topp processorer så de är väldigt kraftfulla och effektiva. Att spela mobilspel med de här mobilerna går alldeles utmärkt även på de högsta grafiska inställningarna.
Den färskare mobiltelefonen har ett RAM minne på 8 GB medan Google Pixel 6a  kommer med ett mindre RAM minne på 6 GB  Men när det gäller lagring har båda telefonerna ett internminne på 128 GB samt saknar plats för microSD kort så den minnesmängd man får från start måste man klara sig med hela mobiltelefonens livslängd. Det är alltså inte heller möjligt att välja en variant med mer internminne på grund av att det endast existerar en variant. 
Det är viktigt att vara medveten om att de flesta smartphones släpps i flera olika varianter där mängden RAM minne och mängden inbyggt minne brukar vara olika. Att det är på det sättet är tyvärr inte känt av en majoritet av de personer som beställer nya mobiler. 
Den nya mobiltelefonen har fått stora uppgraderingar jämfört med sin föregångare på kameraavdelningen. Google Pixel 7a har en bakre huvudkamera på 64 Megapixlar (vidvinkel lins) och ytterligare en kameralins på 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och Google Pixel 6a har å sin sida en bakre kameralins på 12 Megapixlar (vidvinkel lins) och en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Google Pixel 7a har en selfie kamera på 13 Megapixlar och Google Pixel 6a har en selfie kamera på 8 Megapixlar (vidvinkel lins).
Baserat på specifikationerna är min bedömning att Google Pixel 7a kan ta bilder som är mycket mer detaljerade ut än vad bilder tagna med Google Pixel 6a är. Det är imponerande eftersom många anser att Google Pixel 6a var en av de bästa kameratelefonerna på marknaden när den lanserades.
Google Pixel 6a har ett batteri på 4410 mAh med stöd för laddning på 18W medan Google Pixel 7a har ett batteri på 4385 mAh också den med stöd för laddning på 18W men den nya telefonen har trådlös laddning på 7,5W. Google Pixel 6a saknar helt trådlös laddning vilket är en mindre fördel.
Vilken av dessa två mobiltelefoner som är ett bättre alternativ är svårt att avgöra.
Den äldre mobiltelefonen har ett bra pris redan nu och nu efter lanseringen av Google Pixel 7a kommer den sannolikt gå ner lite i pris.
Det finns dock några nya funktioner och något uppgraderade specifikationer som motiverar det högre priset på Google Pixel 7a. Även om den är en dyrare smartphone än sin föregångare ger den köparen fortfarande en flaggskepps mobil med en överkomlig prissättning.
Jag personligen skulle välja Google Pixel 6a på grund av att den kostar mycket mindre och fortfarande ger väldigt bra prestanda med tanke på priset. Den kostar när detta blogginlägg skrivs 4490 kronor och Google Pixel 7a kostar 5690 kronor vilket är en prisskillnad på 1200 kronor.
Du får själv avgöra vilken av de här mobilerna som passar dig bäst. Det viktigaste är att man faktiskt tar sig tid att läsa recensioner och jämföra specifikationer, funktioner och design för att kunna välja på ett genomtänkt sätt. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?