Google Pixel 7a

Googles A serie av Pixel mobiler har funnits i fyra generationer nu och det är ett billigare alternativ till Pixel mobiltelefonerna. 
Nu har Google presenterat Google Pixel 7a vilket är Googles mest avancerade smartphone i A serien hittills. Faktum är att den nästan matchar Google Pixel 7 när det gäller specifikationerna.
Den är en mer kompakt mobiltelefon än de övre av årets Pixel modeller.
Fingeravtrycksläsaren under displayens yta känns fortfarande en aning långsammare än andra mobiltelefoner inom kategorin flaggskepps mobiler. Man får helt enkelt hålla kvar fingret några sekunder längre än vad man kanske är van vid men det är för de flesta inte någon större nackdel.
Google använder sig återigen av plast på baksidan på den här mobiltelefonen istället för att välja glänsande glas. Personligen är det en nästan omärklig skillnad rent visuellt även fast  man kan känna att det är plast när man håller i mobilen. Kanterna runt mobiltelefonen är av metall och det medför att telefonen känns robust och påkostad.
Precis som Google Pixel 6A lånar Google Pixel 7A design från sina dyrare syskon. Det inkluderar kameramodulen som har en matt metallisk finish som nästan matchar den på Pixel 7. Mobilens kameraremsa sticker ut från chassit i lite mindre utsträckning än de dyrare modellerna.
Google Pixel 7A kommer med en handfull viktiga uppgraderingar jämfört med sin föregångare Google Pixel 6a. Den här gången finns det en uppdaterad kamera, trådlös laddning och en större mängd RAM minne för att få ut det mesta av dess kraftfulla topp processor.
Denna smartphone har stereo högtalare samt en IP-67 Certifiering vilket innebär att mobilen klarar av att vara på en meter djupt vatten i upp till trettio minuter.

Den har en AMOLED display på 6,1 tum med 
1080×2400 pixlar och displayen har bildförhållandet 20:9. Pixeltätheten landar på 429 PPI (pixlar per tum) så den är hyfsat skarp och tydlig med gott om detaljer och kontrast.
Displayen skyddas av Corning Gorilla Glass 3 och inte den nyare Gorilla Glas Victus. Detta som ett sätt att hålla nere priset på mobilen.
Den största förändringen som Google gjort med Google Pixel 7A:s display är dess förmåga att växla uppdateringsfrekvensen mellan 60Hz och 90Hz beroende på vad man använder displayen till.
Denna smartphone använder samma åttakärniga Tensor G2 processor som finns ombord på flaggskeppen Google Pixel 7 och Google Pixel 7 Pro och det betyder att det här är en flaggskepps mobil och ingenting annat. 
Processorn är med andra ord väldigt kraftfull och effektiv och det medför att den klarar av till och med de mest krävande arbetsuppgifterna utan problem.
Mobilen har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. I det här fallet existerar det endast en enda version av den här mobiltelefonen. Det är ganska vanligt att mobiler släpps i flera olika varianter där mängden RAM minne och internminne brukar variera. Men i just det här fallet riskerar man inte att beställa fel variant på grund av att man inte har koll på specifikationerna.
På baksidan sitter två kameralinser på 64 Megapixlar (vidvinkel lins) och 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisering och dubbla LED blixtar 
Selfie kameran är på 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins).
Den här mobiltelefonen har en fantastisk kamera som tar skarpa och färgglada bilder. Seciellt för att vara en mobiltelefon som kostar under 5700 kronor.
Under chassit finns ett 4385 mAh batteri vilket är en liten minskning i jämförelse med det batteri på 4410 mAh som sitter i Google Pixel 6A. Batteriet har stöd för laddning på 20W och trådlös laddning på 18W.
Mobiltelefonen kan ta sig igenom en hel dag på en enda laddning även om batteritiden alltid kommer att variera beroende på hur man använder sin smartphone. Ifall man till exempel tittar på streamade filmer eller spelar mobilspel töms naturligtvis batteriet på kortare tid än om man läser recensioner och blogginlägg på nätet.
Googles senaste budget flaggskepps mobil ger flera förbättringar jämfört med förra årets modell vilket gör den till ett utmärkt alternativ för budgetmedvetna. Men om man vill spara ännu mer pengar rekommenderar jag istället föregångaren som när det här blogginlägget skrivs kostar 4490 kronor. Det finns många likvärdigt prissatta mobiltelefoner men tänk på att de flesta faktiskt inte hamnar inom kategorin flaggskepps mobiler. Varför ska man välja något med sämre prestanda när kostnaden är på samma nivå? Även om man är en lätt användare och därför tycker att man inte behöver en toppmobil skadar det inte att ha en när man inte spenderar mer pengar. Men det är klart för att kunna avgöra en sådan sak krävs att man har lite kunskap och vet inom vilken kategori olika mobiltelefoner hamnar.
Google Pixel 7a är definitivt en av 2023 års mest prisvärda smartphones enligt min åsikt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?