Sony Xperia 10 V (2023)

Sony Xperia 10 V är den senaste mobiltelefonen i kategorin budgetmobiler i mellansegmentet från den japanska mobiltillverkaren och kommer att lanseras tillsammans med flaggskeppet Sony Xperia 1 V i Juni 2023.
Den är baserad på samma Snapdragon processor som sin föregångare vilket är ett lite märkligt val. Man brukar ju få allmänt uppgradad prestanda när en ny modell lanseras och det brukar även gälla för processorerna.
Sony Xperia 10 V ser ut och känns på samma sätt som sin föregångare och har ett chassi  av plast. Den känns trots materialvalet inte billig, och baksidan böjer sig inte eller knarrar när den trycks ned.
Det finns en sidomonterad fingeravtrycksläsare integrerad i Powerknappen och ett volymreglage på höger långsida.
Mobiltelefonen har en display med bildförhållandet 21:9 utan avbrott som flärp eller punch hål för den främre kameralinsen.
Den kommer alltså med något tjockare ramar  både över och under displayen.
Detta ger plats för både selfie kameran och två framåtriktade stereo högtalare. Högtalarna har 24 bitars ljud på 192kHz.
Kameramodulen på baksidan är smalt och pillerformat samt sitter placerad i det övre vänstra hörnet av bakstycket.
Mobilen är IP-65/68 Certifierad vilket innebär att den är dammtät och kan överleva både lättare regnstänk och nedsänkning till 1,5 meters djupt vatten i upp till 30 minuter.
Färgerna som erbjuds är svart, vit, salviagrön och lavendel.

Displayen är en AMOLED display på 6,1 tum med 1080×2520 pixlar vilket medför att pixeltätheten hamnar på PPI (pixlar per tum).
Om man inte har tillgång till själva mobiltelefonen och vill kunna avgöra ifall displayen är tillräckligt skarp är det pixeltätheten man ska titta på. På så sätt kan man som mobilköpare avgöra skärpan. För mig är  en pixeltäthet på över 300 PPI (pixlar per tum) godkänd även om mer naturligtvis inte skulle skada.
Sony Xperia 10 V har tyvärr samma bilduppdaterings frekvens på 60Hz som förra årets modell.
Denna budgetmobil i mellansegmentet har även samma åttakärniga Snapdragon 695 processor som sin föregångare. Processorn är kraftfull och effektiv men utan att nå ända upp till flaggskepps nivåer. 
Grundmodellen har ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och det finns en microSD-kortplats som stöder kort med upp till 1TB kapacitet. Det existerar också en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB men med samma mängd internminne.
På baksidan sitter tre kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (telefoto lins) och 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisering, 2×optisk zoom samt LED blixt.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins). 
Kamerorna klarar av att ge fullt godkända bilder med gott om detaljer. Färgerna ser fina och naturliga ut om än lite dämpade.
Den här mobiltelefonen har ganska bra ljud och det finns också ett hörlursuttag. Stereo högtalarna är  ramåtvänd, välbalanserad och är hyfsat högljudda med en rent ljud.
Batteriet är på 5000 mAh och det kommer sannolikt att visa sig vara ett av de mest hållbara på marknaden.
Priserna på smartphones ökar varje år men
tack och lov finns en del fantastiska budgetmobiler som står emot dagens höga pristrend. Några exempel på sådana är Sony Xperia 10 V, Nothing Phone 1, OnePlus Nord 2T och Google Pixel 7a inte kompromissar för mycket när det kommer till viktiga aspekter som display kvalitet , ljud och prestanda.
I slutändan bevisar de senaste mobilerna i Google A serien och den här mobiltelefonen att man kan få mycket smartphone för pengarna ifall man vet hur man letar.
En Sony Xperia 10 V kostar från 4990 kronor och det är ett okej pris med tanke på vad man får för pengarna. Men med tanke på att man kan köpa en Google Pixel 6a för 4490 kronor och man om man väljer den istället får en flaggskepps mobil blir den ett bättre alternativ.
Se alltid till att vara påläst. Undvik impulsköp. Läs recensioner, jämför specifikationer, funktioner och pris mellan olika mobiltelefoner innan du bestämmer dig för att på det sättet kunna beställa den smartphone som ger mer för de pengar du har råd att spendera.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?