Nokia X30

Nokia X30 är en budgetmobil i mellansegmentet från 2022 och det är en smartphone konstruerad av plast med kanter av metall.
Metallen över hela kanterna gör att den känns mer premium. Både detta material och plasten på baksidan består av återvunnet material.
På höger långsida hittar man Powerknappen som även fungerar som en Google Assistant knapp och volymreglaget.
Den stora displayen har tydliga ramar runt om och ett punch hål i mitten av displayens överkant för selfie kameran. Det är rätt så vanligt att mobiler inom den här kategorin inte har direkt supertunna ramar.
Displayen har en fingeravtrycksläsare inbäddad under displayens yta.
På baksidan är den stora centralt placerade cirkulära kameramodulen från tidigare modeller borta och har ersatts av en mycket mer kompakt, stiliserad rektangulär kameramodul uppe i vänstra hörnet med matchande avfasade kanter.
Denna smartphone har inte ett hörlursuttag och inte heller en microSD-plats.
Däremot har den en IP-67 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på 1 meter djupt vatten i upp till 30 minuter. 
Nokia X30 5G kommer i antingen Cloudy Blue eller Ice White färgalternativ

Displayen är en AMOLED display på 
6,4 tum med 1080×2400 pixlar vilket medför att pixeltätheten hamnar på 409 PPI (pixlar per tum). Den här displayen är baserad på pixeltätheten skarp och tydlig. Displayen har bildförhållandet 20:9 så den är mer långsmal och den skyddas av Corning Gorilla Glass Victus.
AMOLED displayen är en stor förbättring jämfört med föregående års modells LCD display med mycket mer levande färger, djupare svärta och bättre dynamiskt omfång,
Nokia har utrustat denna budgetmobil i mellansegmentet med en åttakärnig Qualcomm Snapdragon 695 processor på 2,2 GHz.
När det kommer till mobilspelande bör man inte förvänta sig att kunna spela AAA titlar som Genshin Impact, New State Lost Light eller Call Off Duty Mobile  med maximala grafiska inställningar. Däremot om man sänker den grafiska kvaliteten är det fortfarande möjligt att spela mobilspel på mobiltelefonen. Helst ifall man spelar mindre tekniskt krävande mobilspel som till exempel Scarfall eller Battle Prime .
Ifall man planerar att använda sin mobil för att spela mobilspel vore det mer fördelaktigt att skaffa åtminstone någon budgetmobil i övre mellansegmentet istället.
Det existerar som så ofta är fallet flera olika varianter av samma smartphone. Basmodellen har ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB. De bättre varianterna har ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB och ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB.
Den här mobiltelefonen har två kameralinser på baksidan och dessa är på 50 Megapixlar (vidvinkel lins) och 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisering och LED blixt.
Selfie kameran i fronten är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins).
Huvudkameran tar faktiskt bra bilder i dagsljus som imponerar med naturliga färger. Men ibland är kontrasten lite låg och detaljerna inte så rika. Nattbilderna är mer imponerande eftersom huvudkameran fortfarande lyckas ta någorlunda skarpa och levande bilder.
Operativsystemet är en ren version av Googles operativsystem Android. Det innebär att telefonen får uppdateringar tidigare än mobiler med anpassade versioner av operativsystemet vilket för många människor är en stor fördel.
Mobiltlefonen levereras med Android 12 istället för den senaste versionen Android 13.
Nokia utrustar X30 5G med ett batteri på 4200 mAh vilket är relativt litet jämfört med de flesta konkurrenter. Batterikapaciteter mellan 4500 och 5000 mAh är vanligtvis vanliga hos  konkurrerande telefoner.
Nokia X30 är en hyfsat bra mobiltelefon men av vilken anledning skulle man välja den när man kan få exempelvis en OnePlus Nord 2T eller en Google Pixel 6A för ungefär samma kostnad? Båda dessa mobiltelefoner har bland annat mer kraftfullare processorer och ligger inom högre kategorier av smartphones.
En Nokia X30 kostar när detta blogginlägg skrivs runt 5390 kronor och OnePlus Nord 2T kostar 5490 kronor och Google Pixel 6A kostar 4490 kronor. 
Detta indikerar tydligt hur viktigt det faktiskt är att vara en påläst mobilköpare. För varför ska man egentligen spendera lika mycket eller ibland till och med mer pengar på något med sämre specifikationer?
Läs recensioner och jämför specifikationer, funktioner, konstruktion och pris för att kunna avgöra vilken mobiltelefon som ger mer för pengarna. 
Många tittare endast på design och kostnad och bestämmer sig mer eller mindre på impuls för vilken mobiltelefon de ska äga de närmaste åren. Undvik sådana ogenomtänkta köpbeslut.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?