Poco F5

Poco F5 är den mer prisvärda modellen ur Pocos nya F5 serie och den är en direkt efterföljare till Poco F4 från 2022.
Mobilens framsida består av en stor display med ett centralt placerat punch hål för selfie kameran och ramarna runt om är lyckligtvis tunna åt alla håll.
Mobiltelefonen är tillverkad av plast och detta märks direkt i det ögonblick man håller i den.
Den känns inte särskilt tung och är skön att hålla i trots sin skarpa och kantiga design. Detta förmodligen tack vare de rundade kanterna. 
Även om baksidan är av plast känns mobilen fortfarande robust och välbyggd om än mindre premium än vissa av sina konkurrenter.
På höger långsida av mobiltelefonen hittar man volymreglaget och Powerknappen, varav den senare också fungerar som en fingeravtryckläsare. Denna fingeravtrycksläsare fungerar snabbt och exakt nästan varje gång man använder den 
Poco F5 har stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192 kHz och den har till och med ett hörlursuttag vilket är en funktion som har blivit ganska ovanlig nu för tiden.
Denna smartphone har en IP-53 Certifiering vilket innebär att den är stänk tålig och alltså klarar av lättare regnstänk och spill av vätska men inte mer än så. Men lite skydd är trots allt bättre än inget skydd överhuvudtaget.
Färgmässigt får man tre alternativ med Poco F5 som finns att tillgå i färgerna svart, blått eller vitt.

Mobiltelefonen har en AMOLED display på 
6,67 tum med ett bildförhållande på 20:9 och den har 1080×2400 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på 395 PPI (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 5 vilket är en äldre version av Gorilla Glas och den har en bilduppdaterings frekvens på 120 Hz. Den högre bilduppdaterings frekvensen ger en smidig upplevelse när man bland annat navigerar i användargränssnittet.
Displayen hos den här telefonen är ganska imponerande med sin skärpa, kontrastrikedom och fina färger.
En fördel med den här mobiltelefonen är den nya åttakärniga Snapdragon 7 Plus Gen 2 processor som sitter under chassit.
Poco F5 är faktiskt den första mobiltelefonen med denna processor som kommer ut på den globala marknaden. Detta är en kraftfull processor som är tänkt att sitta i budgetmobiler i övre mellansegmentet.
Jag kan med säkerhet säga att det är en processor som ger en av de bästa prestanda i sitt prissegment.
Vare sig det gäller multitasking eller om den driver tunga appar och mobilspel gör den här mobilen ingen besviken.
Man kan bekvämt spela de mest  grafikintensiva mobilspelen utan att telefonen överhettades eller drabbades av lagg.
Den kommer som så ofta är fallet flera olika varianter där grundmodellen har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB. Den bättre varianten har ett RAM minne på 12 GB men samma mängd internminne. När det gäller minnesmängden är den inte möjlig att utöka ytterligare på grund av att mobilen saknar plats för minneskort.
Just den här detaljen att det ofta finns fler än en variant av en smartphone är något som missas av många. Att man inte förstår att det är på det sättet medför risken att man beställer basmodellen istället för en bättre variant för att man tror att man har hittat mobiltelefonen till en lägre kostnad. Den med mindre internminne och ibland mindre RAM minne kommer naturligtvis med en lägre prislapp. Se alltid till att veta exakt vad det är du faktiskt beställer.
På baksidan sitter tre kameralinser på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt en Makrolins på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisering och LED blixt.
Selfie kameran i fronten är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins).
Huvudkameran tar detaljerade och levande bilder i väl upplysta miljöer men kämpar när man tar bilder i mörkare miljöer.
Makrokamerans kvalitet är som så ofta är fallet undermålig och tillför lite värde.
Poco F5 har ett stort batteri på 5000 mAh vilket är en trevlig uppgradering jämfört med föregående års modell och  
batteriet stöder snabbladdning på 67W. Det stora batteriet ihopkopplad med den superenergieffektiva Snapdragon 7 Gen 2 processorn ger en långvarig batteritid.
Det låter mobiltelefonen hålla igång en hel dag för de flesta användare, och potentiellt ännu längre för de med lättare användningsmönster.
Poco F5 verkar vara en anständig uppgradering jämfört med sin föregångare när det gäller processor och batterikapacitet. Jag tycker att designen kunde ha varit bättre. Föregångaren Poco F4 ser mycket bättre ut rent designmässigt och hur en mobiltelefon ser ut är även det ganska viktigt även om specifikationerna och funktionerna naturligtvis är så mycket viktigare.
En Poco F5 kostar från 5790 kronor och det är ett helt okej pris med tanke på den prestanda man får för de pengarna. 
Se dock alltid till att vara en medveten och kunnig mobilköpare för på så sätt kan man bedöma vilka mobiltelefoner som ger mer för pengarna. Man kan då även undvika felköp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.