Samsung Galaxy Z Flip 5

Samsung Galaxy Z Flip 5 är en snygg mobiltelefon som ihopvikt ligger bekvämt i fickan och i handen.
Den största förändringen när det gäller designen är hur den nu kan stängas med noll mellanrum tack vare ett omarbetat gångjärn, men om man bara tittar på den på håll kan den lätt missta det för den tidigare generationens modell eftersom storleken och övergripande design är otroligt lika.
Både framsidan och baksidan täcks av Gorilla Glas Victus 2 och de platta kanterna är av Armour Aluminium.
Mobiltelefonen ser snygg ut och känns robust och stadigt konstruerad.
Samsung Galaxy Z Flip 5 är också lite tunnare än sin föregångare och det förbättrade gångjärner resulterar i att telefonen inte längre har ett kilformat utseende när mobilen är ihopvikt vilket är en stor förbättring av designen.
När det kommer till fingeravtrycksläsaren har ingenting ändrats. Fingeravtrycksläsaren är fortfarande inbäddad i Powerknappen precis som tidigare.
Den här mobilen har stereo högtalare med 32 bitars ljud på 384kHz men saknar hörlursuttag.
Samsung Galaxy Flip 5 har en IPX-8 Certifiering som innebär att telefonen klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter men att det inte finns någon speciell dammskydd, så man måste vara extra försiktig i dammiga miljöer.

Med Samsung Galaxy Z Flip 5 har Samsung bytt ut förra årets otillräckliga yttre 1,9 tums display med en ljusare, snyggare 3,4 tums display. Denna display är en AMOLED display med 720×748 pixlar och den har en pixeltäthet på 306 PPI (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas Victus.
Det är inte en display man skulle vilja titta på många foton eller spela mobilspel på eftersom den är alldeles för liten för det. Dess funktion är något helt annat.
Trycker man på displayen får man en enkel, monokromatisk presentation av grundläggande information som tid, datum och antal olästa aviseringar.
Sveper man på displayen får man tillgång till ett antal användbara widgets. Det finns för närvarande ett dussin alternativ, inklusive grundläggande som kalender, väder, alarm och fitness.
Den vikbara inte displayen är en AMOLED display på 
6,7 tum med 1080×2640 pixlar med 425 PPI (pixlar per tum). Displayen har en bilduppdaterings frekvens på 120Hz. Displayen ser bra ut och färgerna poppar ut.
Det är en mycket bra display med det menar jaf mest att den har behagliga färger och blir tillräckligt ljus för utomhusbruk.
Samsung Galaxy Z Flip 5 är officiellt den första clamshell mobilen med en åttakärnig Snapdragon 8 Gen 2 processor så detta gör den till den absoluta mästaren när det kommer till prestanda och effektivitet.
Att spela till och med de mest tekniskt krävande mobilspelen går alldeles utmärkt utan några som helst problem.
Basmodellen Samsung Galaxy Z Flip 5 kommer med ett RAM minne på 8 GB och den har ett inbyggt minne på 256 GB.
Det finns också en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 512 GB.
Minnesmängden är inte möjlig att utöka ytterligare eftersom plats för minneskort saknas.
Denna smartphone kommer med operativsystemet Android 13 med ett lager av Samsungs anpassade skinn One UI på toppen. Det rör sig om den senaste versionen One UI 5.1.1.
Det finns en selfie kamera på 10 Megapixlar (vidvinkel lins) på insidan av displayen men en av de fina sakerna med flipnformfaktorn är att det är lätt att använda de bättre bakåtvända kamerorna för selfies så selfie kameran är egentligen bara där för videosamtal.
På baksidan sitter två kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins) och 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har dubbel pixel PDAF, optisk bildstabilisering och LED blixt.
Kamerorna är mer än kapabla att fånga livfulla, färgsprakande bilder och videor som kräver liten eller ingen efterredigering. Men det här är knappast den flaggskepps mobil som har den allra bästa bildkvaliteten. Det finns flera som är kapabla till att ta finare bilder.
Om man klickar på Powerknappen två gånger när Samsung Galaxy Z Flip5 är stängd aktiveras den bakre kameran, och den yttre displayen kommer att fungera som en sökare vilket är väldigt praktiskt.
Denna flaggskepps mobil har samma batteristorlek på 3700 mAh som föregående modell. Det är en anständig batteristorlek som ger användaren en enda dags användning så men förvänta dig inte mer än så.
Batteriet har stöd för laddning på 25W vilket innebär att batteriet kan laddas 50 procent fullt på 30 minuter. Det har också stöd för trådlös laddning på 15W.
Man hittar bättre kamerahårdvara på de flesta andra vanliga flaggskepps mobiler och man kommer att kämpa för att ta sig igenom en hel dag av tung användning med Samsung Galaxy Z Flip 5 på en enda laddning.
Anledningen till att man ska beställa en Samsung Galaxy Z 5 Flip är istället den kompakta, unika designen och den kraftfulla processorn.
Priset ligger från 13 990 kronor och visst det är mycket pengar men det gör den samtidigt väldigt mycket billigare än Samsung Galaxy Z 5 Fold. 
Jag avslutar detta blogginlägg för att återigen påminna er om att vara pålästa när ni letar efter en ny smartphone. Läs recensioner. Jämför specifikationer, funktioner, konstruktion och pris för att hitta bästa möjliga mobiltelefon för pengarna. Allt för många har noll koll och beställer en mobiltelefon mer eller mindre på impuls och det leder ofta till felbeställningar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?